Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajó vízitúra, Sajó kenutúra, csapatépítés Sajó, Sajó csapatépítő vízitúra

sajo-vizitura-22.jpgSajó vízitúra bármikor. Sajó kenutúra akkor, amikorra kéritek! A Sajó jó hely gyermekes családoknak, baráti társaságoknak, és vannak kellemes részei céges vízitúrákhoz, csapatépítő vízitúrákhoz is. 

Van Magyarországon (is) egy folyó, ami nincs.... A Gömör felől érkező és a Tiszaújvárosnál a Tiszába ömlő Sajó "úgy van, hogy nincs". Mint Asimov Alapítványában a Gaia, amiről az volt a legenda, hogy azért nem volt a csillagászati térképeken, mert kitaszítódott a hiperűrbe. A Sajó sincs még igazán a magyar vízitúrázók térképén, holott régen a Sajó volt a nagy kedvencek egyike. Ma a Sajó afféle ezoterikus folyó. A világ elől rejtőző Sajó, még most is sokszor csak a kiválasztottak, a beavatottak számára elérhető. A Sajó most kezd újra a köztudatba kerülni, hiszen nagyon szép, és gyakorlott vízitúrázók őrülten klassz vízitúrákat tehetnek rajta. A részletekhez kérjük kattints a linkre! Mit kell tudni a Sajóról? Itt hitünk szerint sok érdekes és ami még fontosabb, a jelentkezést, a túratervezést, a Sajóra való felkészülést segítő információt olvashatsz. A nagyon dióhéjas összefoglalás, hogy a Sajó szelíd vadvíz a kenut (kajakot) JÓL kormányzó vízitúrázóknak. Attól függően, hogy hol indulunk, vannak olyan részek, ahol egészen jópofa a Sajó esése, van, ahol rendesen begyorsul a folyó. A Sajó medre hihetetlenül változatos, ennek megfelelően van ahol a Sajó csak ballag, és van, ahol óránként "száguld". 
A helyenként szűk, tréfásan kanyargó folyómeder, a néhol erős sodrás és a bokrok, torlaszok miatt a Sajó inkább a rutinos vízitúrázóké. Amihez megtanítunk kenuzni, lásd lejjebb!
 

A Sajó szupi!
sajo-vizitura-23-cal-101.jpgSajnos a Sajó mentén nem annyira fejlett a vízitúrázás infrastruktúrája, de - legyen a pohár félig tele - próbáljuk ezt úgy felfogni, hogy "érintetlen" vidéken fogunk lapátolni. A Sajó ezzel együtt, tehát a folyó mellett sorakozó kempingek, éttermek, stb. nélküli is gyönyörű, a folyó tényleg pompás. 
Ettől függetlenül a hosszabb két-, három-, négy-, ötnapos túrák is munkával, szervezéssel,  idő- és anyagi befektetéssel menedzselhetők, a Sajó meg tényleg jó. Jöttök, láttok győztök. Lesz egy fergeteges vízitúrátok. 
Egy rövid, például egy egynapos vízitúra esetén a kenuk éjjeli biztonságos tárolása / őrzése, a part menti szállás, étkezés stb. kérdések nem is merülnek fel. Kimegyünk a trélerrel, rajta a kenukkal, kiosztjuk a felszerelést, és a túra végpontján ugyanúgy szervezhető minden, ha más túraterepeinkhez képest költséges is. (A díjtáblázat árai a Sajóra nem vonatkoznak, minden Sajó túrára a létszám, a szakasz (honnan hová) és az időpont függvényében külön ajánlatot teszünk.    


Biztonságos vízitúra Borsodban is! Nyugi!!!
Fontos, és némi kis hímezés-hámozás után úgyis megkérdezitek a telefonban... ezért immár előre le is írjuk: vigyázunk! "Nyugi". És mielőtt a csuda tudja, hogy ki kritizálna, perelne stb. minket. Nem szeretnénk megsérteni senkit, ráadásul azt sem gondoljuk, hogy a ezerharmadik generációs szőke, kékszemű izlandiak között ne lehetne rossz ember. Tehát senki ne akarjon belelátni uram bocsá' ilyen-olyan hovatartozással kapcsolatos bármit is a bekezdésben írottakról. Egyszerűen csak a közbiztonság kérdésére muszáj kitérni, hiszen egy, a családi szabadságot szervező 3-gyerekes, esetleg elvált anyuka részéről, vagy a HR-partner részéről jogos bármilyen aggodalom. Jogos bárki részéről a bármilyen kérdés vagy fenntartás. Jogos általában is, pláne ha BAZ-megyei a helyszín. Szóval Borsod és a közbiztonság. Igen, minket is letaglózott anno Olaszliszka, a tiszaújvárosi tanár úr felfoghatatlan tragédiája, és a sok éve történtek legkésőbb hetente a bodrogzugi túráink kapcsán sajnos a mai napig eszünkbe jutnak. Olvassuk, hogy 40 Ft-ért ölnek embert. Felhív minket - történetesen drávai kajakozás kapcsán - valaki (hiszen ott is vannak túráink). Beszélgetünk. Kiderül, csoda, hogy él a 65 éves úriember, mert Vizsolynál megdobálták a kajakját. (Vizsoly a Hernád mentén van, de a Sajó és a Hernád környéke hasonló). Szóval. Nagyon jól tudjuk, hogy Borsodban (is) vannak "kevésbé biztonságos" helyek. De ezeket - még az autókkal is - egyszerűen kihagyjuk. A közelükbe nem megyünk. A Sajón pedig nagyon jó eséllyel konkrétan SENKI nem lesz rajtunk kívül. Nota bene, a más vízitúrázóknak - ha vannak - nagyon örülünk! Ha valakitől, akkor más vízitúrázóktól nem tartani. Nem más vízitúrázók lopnak el a sátrak elől MINDENT ami mozdítható. Sőt, ha a Sajón is lenne szerencsénk úgy másokhoz, mint más túra-helyszíneinken, akkor örvendeznénk, hogy többet vagyunk. Nem csupán az egységben, hanem a többségben van visszatartó erő. De 99% az esély arra, hogy a túra napján a Sajón 0, tehát nulla másik csoportba / társaságba tartozó vízitúrázóval fogsz találkozni. A Sajón ismeretlen az, ami a világ minden ilyen folyójának a partján, hogy a helybeliek akár munka után hozzák a kajakjaikat a tetőcsomagtartón, vízre teszik a hajót, eveznek egy jót és a kör végén mennek haza. Ha mégis látsz embert majd a nap során, akkor esetleg egy kellemes horgászkajakos pár próbál majd domolykót fogni az esti bográcsba. Ők az EGYETLENEK, akik kihasználják, hogy a Sajó a Sajó. A Sajó parton eddig - kopogjuk le - az autóknak sem lett eddig baja. 

sajo-vizitura.jpgLehetséges Sajó vízitúra szakaszok 

 • Sajógömör (Gemer) - (Riecka) Sajórecske (a sajórecskei vízierőműig jövünk) 15 km (a felső 3 km kvázi vadvíz, csak "szuper jó" kenusoknak járható.  A tornaaljai keresztgátnál a kősoron a "világbajnokok" sem jöhetnek át. A vízállástól, csapattól, létszámtól, a part csúszósságától stb. függően vagy átemelünk, vagy kötéllel átengedjük a kenukat. A "zúgon" lejönni szigorúan tilos. 2 km-rel lejjebb a Sajó-Túróc torkolátnál átemelés, átjönni a keresztgáton szigorúan tilos) Ezen a Sajó szakaszon sisak (!) használata kötelező! (Ezt a szlovákiai szakaszt KIZÁRÓLAG a kenut maximálisan uraló, nagyon rutinos csapatoknak ajánljuk)
 • Tornaalja (Gemer) - (Riecka) Sajórecske közel 12 km (a tornaaljai keresztgát alatt szállunk vízre, sisak viselése (!) kötelező) 
 • Sajópüspöki - Sajóvelezd (12 km) (Remek adrenalin-fröccs, ha kevés időtök van a vízitúrára)
 • Sajóvelezd - Sajókaza (15 km)
 • Sajópüspöki - Sajókaza (27 km)
 • Sajópüspöki - Kazincbarcika (35 km)
 • Kazincbarcika - Szirmabesenyő (25 km) (kevésbé javasolt, mivel a Borsodchem mellett is el kell jönni, ill. ezen a szakaszon torkollik be a Bábony-patak Sajóbábony felől. A Bábony-patak pedig..... majd szóban)
 • Szirmabesenyő - Ónod (27 km) Érdekes Sajó túra utazni nem akaró Miskolciaknak! Ha egy tősgyökeres miskolci társaság tagjai vesznek rajta részt, akik eddig max. a hídról vetettek egész élükben egy pillantást a Sajóra, azok a városi őrületből, a forgatag zajából, úgy csúsznak át egy teljesen másik világba, mintha egy science fiction filmben a féregjárat kapuján lépnének át. Lelkileg olyan a "shift", mintha elemi részecske lennél. Az egyik pillanatban még ott, a másik pillanatban "itt". És soha nem voltál a kettő között....
 • Ónod - Muhi-Köröm komp (21 km) Egyszerre békés, mert a "világtól távoli" túra, ugyanakkor a sok-sok mederbe "atomizálódott" fa miatt roppant kalandos szakasz
 • Ónod - Sajóörös (18 km) (csak ismételjük a fentieket)
 • Muhi-Köröm komp - Sajóörös (15 km) (na még egyszer ugyanaz, mint fent)
 • Nagycsécs - Sajóörös (12 km) Hát itt sem fogunk meglepni, hiszen lényegében ugyanannak a vidéknek egy újabb tagolása...
 • Ónod-Sajóörös, Sajóörös - amíg jólesik, pl. Kesznyétenig (2 nap Sajó)
 • Sajópüspökitől "végig" a Sajón, majdnem a Tisza-torkolatig, akár 4, akár 5 napra osztva az útvonalat

Megtanítunk kenuzni

Akár a Sajó vízitúra napján, akár egy nulladik napon megtanítunk kenuzni. A betanulás helye értelemszerűen lehet a Sajó, és szívesen megtanítunk "nem a Sajón" is kenuzni. Mit jelent az, hogy nem a Sajón? Egészen szép számú helyen van vízitúránk az országban! Használd ki! A Sajó kenutúra előtt ingyen, bérmentve szívesen megtanítunk kenuzni más helyszíneink valamelyikén! Ha mondjuk szabolcsi a társaság vagy egy hajdú-bihar megyei cég vagytok, akkor a Sajó előtt pl. a Bodrogon megtanítunk evezni. Ha pedig nyugatról jöttök (mondjuk egri vagy budapesti a társaság az M3-ason), akkor a Tisza-tavon tanítunk meg! 

Állunk rendelkezésetekre: +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com (nem tévedés, a Sajó túrák kapcsán is kérjük, hogy a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címünket használd, nincs külön e-mail címünk a Sajótúrákra)