Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudni a Sajóról? Sajó vízitúra, Sajó kenutúra

sajo-vizitura.jpgVálaszthatóan 1-2-3-4-5-napos Sajó vízitúra bármikor. Amikorra kéritek! 

Van Magyarországon (is) egy folyó, ami nincs.... A Sajó sokáig szupersztár volt a vízitúrázók között, aztán jöttek a szennyezések. És a Sajó értelemszerűen és joggal eltűnt a magyar vízitúrázók térképéről. Most jön a Sajó újra divatba, hiszen tényleg brilliáns vízitúrákat lehet rajta tenni. A Sajó a Gömör-Szepesi-érchegységben a Stolica-hegynél ered, a 223 km-es Sajó hazai szakasza 125 km. Sajópüspökinél lép be 150 m-es tengerszint feletti magasságon lép be Mo. területére és a Tiszába Tiszaújváros felett 89 m-es magasságban ömli. Innen a matek és az átlagok csalóka volta: ha azt mondjuk, hogy (kerekítve) a Sajó cca. 60 métert esik a Tisza-torkolatig (kerekítve 120 km-en), akkor durván 50 cm/km esés jön ki, ami nem kevés. Pont jó. De....Mivel a folyó szélessége erősen változó, van, ahol a Sajó közel 100 méter széles, és van ahol ránézésre jó ha 20-25 m, az áramlási sebesség finoman szólva "hektikus". Egy, a torkolatnál mért 50 m3 körüli vízhozamnál van, (ahol széles a Sajó) óránként 2 km-rel ballag a folyó, és van, ahol 5-6-7 km felett repeszthetünk. (Ok, ez a Rábához, a Hernád gyors szakaszaihoz, a Murához semmi nagykaland, de ugyebár a kicsit gyorsabb részeken várnak minket a fatorlaszok, az uszadéktorlaszok....).
És azok nem ott vannak, ahol a múlt héten. A Sajónak rapszódikus a v
ízjárása, órák alatt 1-2 m-t is emelkedhet, áradáskor igen erősen átrendezi a tájat, és olyankor nagyon kiérdemli a WW-I-es vadvíz jelölést. Átlagos víznél főleg ZW-C, de helyenként akkor is (nem durván) vadvíz jellegű. Mindenesetre ennek van egy fontos következménye. A túravezető néha megálljt kér, előre megy, felderíti a necces kanyart, be nem látható részeket, addig ti türelemmel (lehet türelmetlenül is, de ez semmit nem változtat) vártok, visszajön (ha tud...:)) és elmondja előre, hogy a "forró pontokon" mit kell majd csinálni, mit fog mondani, visszakérdezi, hogy mi a tervezett koreográfia. Majd az "érdekes helyeken" egyenként hozza le, "révkalauzkodja le" (ha éppen nem fölfelé evezünk) a hajókat!! Ha ilyenkor kiabál, vagy hangosabban csacsog, csak azért teszi, hogy hallható legyen, ami sokkal jobb, mint meghalni. 

Sajó vízitúrát több szakaszon és az általatok kért időtartamban kínálunk. Az egyik túra például Szlovákiából indul és ott ér véget. Több túránk is "fent" a szlovák-magyar határ közelében startol. Meg a Sajó festői, "lenti" részein is túrázhatunk.  

+36209342760