Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudnivalók a Hernádról és a Hernád vízitúráról

hernad-005.jpgTudnivalók a Hernádról és a Hernád vízitúráról


A Hernád
A Hernád a Sajó mellékfolyója, a Sajó pedig a Tiszába ömlik. A Hernád 286 km, magyarországi szakasza 118 km.
Számos patak ömlik a Hernádba, amelyek villámáradásai számottevően hatnak a Hernád vízállására is. A Hernád mélysége 1-3 m közötti változik, a legmélyebb pontját nem sikerült kideríteni, aki tudja, ossza meg velünk. A meder szélessége 15-70 méter között változik. Vízjárása szélsőséges, lassan olyan, mint Szlovákia leghíresebb rafting vize a Belá.  

A Hernád Szlovákiában
Aki már járt a szlovák paradicsomban, pláne átélte a sziklafalba erősített lépcső érzését, az egy életre megjegyzi a Hernád-áttörést. Tudja, hogy a 'Hornád' északi barátainknál, történetesen Hernádfő, alias Vikartovce községnél, a Király-hegy (Kráľ'ova hol'a) északi oldalán ered. "Fent", tehát Szlovákián belül is fent a Hornád, magyarul Hernád remek rafting folyó, 147,5 km hosszúságban hajózható WW-I és II. vízen. A WW, nem a World War, hanem a Wild Wasser (White Water) rövidítése, az I. és II-es szint pedig azt jelenti, hogy a Hernád Szlovákiában vadvíz, bár a 6-ig tartó skálán a két legkönnyebb szint. Aztán "lejjebb" már át lehet ülni merev testű hajóba. Ilyenkor már profi kormányos (a skipper) irányítja a hajót, hanem saját magad. A Hernádot Mala Lodina alatt skipper nélkül is meg lehet evezni. Itt skipper (profi kormányos) nélkül is boldogulsz ha TE magad gyakorlott vízitúrázó vagy, aki uralod a hajót. A szlovák szakaszon Kisladnától evezhetsz velünk Kassáig, ez leginkább egy lightos raftinghoz hasonlít, nagy huppanók nélkül. A Kassán átvezető, és a Kassától kicsit délre lévő részt esztétikai, egészségügyi és biztonsági megfontolásokból kihagyjuk. A közbiztonsággal van gond. Kassától délre, egy ponttól vissza tudunk ülni a hajókba. Itt csúcs a Hernád. Ez a szakasz olyan, mint Csörötnek és Csákánydoroszló között a Rába. Van "akció". A kalandra vágyó és a kenut maximális biztonsággal uraló túrázókkal Szlovákiában tesszük vízre a hajókat. 
 

Szelíd vadvíz a kifejezetten tapasztalt és jól kormányzó vízitúrázóknak:
A Hernád a 118,4 fkm-nél közelében éri el a magyar határt, s innen még 10,4 km-en határt alkot. Ezen a szakaszon a Hernád átlagos esése 55,7 cm/km, ami nem kevés.
Ezen belül is a víz sebességének elég nagy a szórása, van, ahol igen tempós, van, ahol gyorsabb, mint a Dráva. Aki szokott gyakran vízitúrázni, annak összevetésként: a Hernád a gyors részeken lényegesen fürgébb mint a Tisza Tiszabecsnél, ahol a Tisza "átlagos" vízszint mellett durván 3 km/órás sebességgel folyik. A Rába, a sokak által ismert Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszon durván 3 km-rel halad, bár a szűkületekben és a sodorvonalban ennél jóval többel is tud száguldani.
A helyenként szűk, tréfásan kanyargó folyómeder, a néhol erős sodrás és a bokrok, torlaszok miatt a Hernád felső szakasza a profiké. A Hernádszurdok feletti szakaszra KIZÁRÓLAG (igen, KI-ZÁ-RÓ-LAG) a tényleg rutinos kenusokat /kajakosokat csábítjuk. Leírhatatlan szépség plusz (pici) adrenalin. De csak profiknak. Mi már csak ilyen, szerintünk biztonságcentrikus, de azt is vállaljuk, hogy gyáva népek vagyunk. 
Fontos. Amit ebben a bekezdésben írunk, az csak és kizárólag a legfelső hazai szakaszra vonatkozik. És még egyszer, vagy már sokadszor: a Hernádszurdok feletti szakaszra (a kanyarokban a sodorvonal a part menti bokrok, fák, ágak, hordalék felé húz) csak az jöjjön, aki már többször vízitúrázott és magabiztosan irányítja a kenut.
Aki tud jól evezni, annak fantasztikus élmény a Hernád Hernádszurdok felett is. Aki nem tudja tökéletesen irányítani a hajót, az a Hernádszurdok feletti szakaszra nem jöhet.

 

A Hernád Hernádszurdoktól délre 
A Hernádszurdoki gát alatt már nem kell "annyira nagyon nagy" ügyesség, de a biztonságos vízitúrához itt is kifejezetten jól kell tudni kormányozni.
A Hernád Hernádszurdoktól lefelé erős vízitúrás tapasztalattal járható. Megkérdezzük, hogy mennyi rutinotok van. Ha a gyakorlatot olyan vízen szerezted, ahol a kormányzásban nem kell topon lenni (a Bodrogon egy lavórban ülve is le lehet jönni, a sodrás nélküli Tisza-tavon gumimatraccal is vidáman lehet közlekedni, a Tisza-tó SUP paradicsom, tehát a SUP deszkán ÁLLVA is tudsz jönni-menni, a Balatonon snukival is lehet evickélni), akkor külön tanulással, a vízitúra előtt más helyszínen történő tanulással, egy tanulásra szánt első nappal lehet jó neked a Hernád. A Hernádot a "totál kezdőknek" előzetes felkészítés nélkül saját kockázatukra SEM ajánljuk, a Hernádon olyan, aki még nem ült kenuban, nem szállhat vízre. A víz nem játék, tessék komolyan venni. Nagyon szívesen megtanítunk evezni, gyere el például a Hernád előtt tisza-tavi túránkra, ráérzel és utána a tisza-tavi őrületesen sok kanyaros útvonalon gyakorlod a fontos mozdulatokat nem kétszer, nem 20-szor, hanem egy nap során akár többszázszor. Vannak kifijezetten olyan Tisza-tóval vegyes Hernád túráink, ahol a túra első napja tisza-tavi vízitúra. Gyere ilyen vízitúrára, nézd meg a többször ismételt, magyarázott demót, érezz rá és gyakorolj, aztán vegyél részt az amúgy is zseniálisan szép tisza-tavi túrán tedd ösztönössé a mozdulatokat, vésd be a mesterfogásokat az izommemóriádba. Elvileg megtörténhet, tehát úgy korrekt, hogy megemlítsük még akkor is ha ennek a valószínűsége kicsi, hogy nem indulhatsz a Hernádon, ha esetleg nem sikerül a tisza-tavi betanulás.
Ha nem sikerül a betanulás eredményességét mérő vizsga, nem jöhetsz, a részvételi díjat nem tudjuk visszatéríteni, hiszen eszközt, túravezetőt/oktatót biztosítottunk, nem rajtunk múlt, hogy nem indulhatsz, erre a napra is esik millió költség, sokféle adó, és természetesen a kieső haszon is kár. Sőt, lévén a hajó (amiben ültél volna) szállításáról és/vagy őrzéséről is gondoskodni kell, ennek a plusz költsége titeket terhel. Ezt így korrekt előre jelezni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Felnőttek vagytok, így tudtok dönteni. De minden ok megvan arra, hogy optimista legyél, szívesen megtanítjuk neked a kenuzás, kormányzás csínját-bínját, fortélyait, tényleg csak a csalódás elkerülése érdekében mondtuk ki, hogy a Hernádon csak úgy szállhatsz vízre, ha tudjátok "szuperjól" irányítani a hajót. Hiszen
 a biztonság érdekében nagyon kell vigyázni. A Hernád medre kanyargós, amelyben sok zátony és vándorló akadály, sziget található, ezeket sokszor szlalommal lehet kerülgetni. De!! A mederben fákat is találhatun. Szigetek, valamint zátonyok váltogatják egymást. Ezek, a mederben megakadt fák és ágak, a part felől belógó ágak, valamint a régi hidak maradványai veszélyes akadályt képeznek. Még a nagyon rutinos vízitúrázók részvétele is csak a saját felelősség(ed)re lehetséges.

 

Hernád fauna
A Hernádról mindenki azt állítja, hogy halban gazdag. Szerintünk pedig kifejezetten nem, vagy biztos a mi viszonyítási alapunk rossz. Konkrétan 20 éve nem láttunk 2 kilósnál nagyobb halat. Szerintünk a halállomány kifejezetten szegényes. Az internet szerint van a Hernádban márna, harcsa, csuka, ponty, paduc, domolykó, compó, süllő, balin, amur, keszeg, sőt a Vizsoly és Tornyosnémeti  szakaszon pisztráng is. A fenti halacskák közül a pecások megerősítik, hogy van szép számmal csuka, lehet jól harcsázni, említik néha a márnát és a domolykót, és persze itt is
kapnak a keszeg-félék.
Van viszont gyurgyalag! Vannak ragadozó madarak és egy sasra is zuhanóbombázóként támadó (fészkét, területét védő) kisebb ragadozómadarak. Itt tényleg láthatsz sárgarigót, fekete gólyát. Itt van uhu.Igen, a Hernád Borsodban van

Borsodban - szerintünk - jórészt kedvesek, vendégszeretőek az emberek. Evidens módon nem mindenki. Nem állítjuk, hogy itt csupa nyájas, derék ember lakik. Igen, ez Magyarország egyik (rendőröket idézve) "fertőzött" helye, késeltek meg itt (is) embert, mert nem tetszett az arca, erőszakoltak meg 80 éves nénit. Mi a Hernád vízitúrán elfogadjuk, hogy mi vagyunk a gyengébbek. Tehát. Olyan helyre nem megyünk, ahol baj lehet. De ha mégis megtörténik a "találkozás", tilos visszaszólni. Alkalmazkodók, elkerülők, udvariasak vagyunk. Nem akarunk "Olaszliszkát". A konfliktushelyzeteket elkerülendő még átutazóban is optimalizáljuk az útvonal-választást. Azt gondoljuk jó befektetés az átgondolt megállóhely- és útvonal-választásokkal is kerülni a konfliktus lehetőségét. 
Tudomásul vesszük, hogy no go zónák itt is vannak, ez nem az őrségi Szalafő, ahol a vendéglőben sakkoznak, se nem a Szigetköz, ahol a kocsmának osztrák hütte hangulata van. Vannak "kemény" helyek, ahol a fél utca ült már börtönben, de te ebből SEMMIT nem tapasztalsz majd. NYUGI! Ebben is maximálisan ó
vatosak vagyunk, velünk a Hernádon is biztonságban leszel és jól fogod magad érezni, a közelébe nem megyünk olyan helyeknek, ahol belénk köthetnek. A necces helyekre be sem tesszük a lábunkat, hogy semmi ne rontsa el a szenzációs vakációt. 
Velünk a Hernádra is NYUGODTAN jöhetsz, elővigyázatosak vagyunk, mindent megteszünk, hogy biztonságban legyél.


Vízjárás és időjárás
A Hernád vízjárása ingadozó. Annak tudatában jelentkezz, hogy az időjárás és a vízjárás, a természeti körülmények, a számunkra külső adottságok kockázata is titeket/Önöket, ügyfeleket terhel. Kérünk, hogy "saját felelősségedre" se akarj vízre szállni, ha villámlik, vagy ha - szerinted - "nem is olyan erős" a szél. Lehet, hogy eddig nagyon ügyesen kormányoztál, de helyettünk ne tudd, hogy a kétszer olyan gyors vízen, keresztsodrásban is "tuti" jó leszel, mert NEM biztos.... 
Ha a vízhozam az 50 m3-t meghaladja, vagy ha a vízhozam nem éri el a 10 m3-t, a vízitúra nem indul, a befizetett túradíjat nem tudjuk visszatéríteni, az esetlegesen még be nem fizetett túradíj 8 napon belül utalandó felénk. 
10 és 50 m3/másodperces vízhozam között pedig csak olyanokkal indulunk, akiket mi felvértezünk a túrára, a legénység, benne a vezérevezős is átment a vizsgán, vagy - ha nem készítünk fel benneteket előzetes tisza-tavi vagy bodrogzugi túrán - az adott kenu kormányosának van többnapos kenu-kormányosi gyakorlata sebesebb folyókról, sebesebb vizekről. Aki nem úgy kormányozza a kenut, hogy húz a bal oldalon egyet-kettőt, kikapja a lapátot, átteszi a jobb oldalra és ott is - majd kezdődik az egész elölről. 
Sebesebb víznek számít a Szigetköz néhány ága, a Lajta a magyar határig, a Mura, a Dráva, a Garam, a Vág, az Ipoly bizonyos részei, a Rába Csákánydoroszló felett, a Mosoni-Duna Feketeerdőig, a Tisza Ukrajnában, vagy maga a Hernád. 
Miattad vagyunk óvatosak. Sulyok-Papp Márta tanárnőnk tökéletesen úszott, rendkívül gyakorlott vízitúrázó volt, mégis megtörtént a baj. 

Ha viszont "jó" vagy, és nem sokkal a határ felett szállunk vízre, így fog kinézni a Hernád túrád: 

118,4 A Hernád eléri a magyar határt, a bal part Magyarország
110,5 b. Hasdát-patak torkolat
110,4 j. Kassai vasmű leeresztő csatorna
109,2 b. ABAÚJVÁR
108,0 j. a határ vége, ettől kezdve mindkét part Magyarország.
105,6 a meder 1978-ban átszakadt, a túravezető előre megy, felderíti a terepet és - ha okés a terep - elhaladás a b. ágban. A folyó 1,5 km-t rövidült, de ez a fkm-adatoknál nincs figyelembe véve.
103,6 régen komp alacsony kötéllel
102,1 b. Csenkó-patak tork. és ZSUJTA 
100,6 j. a Szartos-csatorna 
99,5 a meder 1975-ben átszakadt. Óvatosan, szakaszosan haladunk, a túravezető felderít, hátra kiállt, hogy jöhettek, instruál, hogy hol, mit kell majd csinálni, aztán jönnek a hajók egyenként
97,4 j. Szartos-patak 
97,2 közúti híd j. HIDASNÉMETI 
97,0 j. vízmérce és kifeszített drótkötél
96,6 vasúti híd.
93,3 j. Bársonyos-csatorna 
93,2 Hernádszurdoki keresztgát 
89,3 a meder a kavicsbányán keresztül átszakadt 
86,4 b. Gönci-patak tork.
83,8 j. Garadna tork.
80,7 közúti híd
80,4 a régi közúti híd fapillérei a vízben vannak. Nem mindig látszanak!  
79,7 b. VIZSOLY 
74,0 régen komp, balra látszik Boldogkőváralja és Regéc
73,6 b. Hernádcéce, gyaloghíd, az Országos Kéktúra útvonala
66,2 b. ág elején duzzasztómű, őrült óvatossággal csináljuk meg a kikötést, átemelést a jobb ágban a bal oldalon, majd tesszük vízre a hajókat a bal oldali ágba a duzzasztó alatt 
66,0 villamos-távvezeték
65,5 közúti híd @ GIBÁRT  
62,2 gyaloghídmaradvány!
61,4 j. Kis-Hernád tork. b. HERNÁDBÜD .

59,0 közúti híd, b. PERE, j. 1,3 km HERNÁDSZENTANDRÁS
54,6 jobb oldali ág elején duzzasztómű, elhaladás a b. ágban 30-50 m-t és a j. partról nagy elővigyázatosságot igénylő átemelés a szigeten át a jobb ágba 50 m-t

53,8 FELSŐDOBSZA
51,0 j. Kis-Hernád tork.
50,0 közúti híd, j KISKINIZS, balra HERNÁDKÉRCS 
48,1 b. NAGYKINIZS
46,2 b. SZENTISTVÁNBAKSA .

36,9 b. 2 km ALSÓDOBSZA .
30,4 ÓCSANÁLOS,
29,6 b. ÚJCSANÁLOS 3 km.
29,4 j. Vadász-patak tork.
24,4 híd b. GESZTELY,
23,9 villamos-távvezeték
23 közúti híd.
21,9 b. HERNÁDKAK
21,3 j. BELEGRÁD.
19,2 b. HERNÁDNÉMETI, 
17,3 b. kikötési lehetőség Hernádnémetiben.
14,7 vasúti híd, 
14,0 b. a túra egyik befejező helye, vá. a sporttelepen keresztül 900 m, kapuja nyitva. 
13,6 Bőcsi duzzasztómű, a Hernádon való továbbevezéskor j. átemelés 50 m, b. 65 m, ha nincs elég víz, akkor az üzemvíz-csatornába b. átemelés 80 m. Ehhez előzetes engedély nem szükséges. Az üzemvíz-csatorna felvize 7,3 km, a kesznyéteni erőműnél átemelés 150 m, alvízi csatorna 2,5 km, amely a Sajóba torkollik. Üzemidőben a víz magas, az alacsony hidak alatt nem lehet elférni.
1,9 b. SAJÓHIDVÉG (1100), 
0,0 Hernád torkolata a Sajóba a 31 fkm-nél.

 

További nagyon fontos információk kérdés-válasz formában, valamint a gyakori kérdések, amit ilyen-olyan formában folyamatosan kapunk, ill. felmerülnek

1. Mehetnék kajakkal? 
Bizonyos esetekben és korlátozott számban kérhettek egyes kajakot a jelentkezési lapot küldő e-mailben (2000 Ft/fő/nap felár), de a legtöbb túrán mindenki (csak) kenuval tud jönni 
2. Wc? 
- Gyakran megállunk. Aztán a hölgyek jobbra, urak balra..
3. Hogy lesz az étkezés? 
- A napközbeni elemózsiát mindenki magának készíti, hozza, nincs a megállási helyeken büfé, étterem. Kérjük, hogy hozzatok magatoknak vizet vagy alkoholmentes innivalót, teát, üdítőt, alkoholmentes sört stb. Fontos! Ivóvízzel felszerelkezve érkezzetek!  
 
4. 
Mi van, ha beteg leszek / kiküldetésre kell mennem / temetésre kell mennem, egyszóval nem tudok menni a túrára? 
- Kérjük mérlegeld annak a kockázatát, hogy bármi közbejöhet, mondjuk ne adj Isten, egy gyomorrontás vagy egy pozitív Covid-teszt... a biztosítóknál jellemzően a túradíj 2.5%-a körüli összegért köthető utazási, benne útlemondási biztosítás. Mivel mi a szolgáltatást biztosítjuk és viselünk minden költséget, a túradíjat sajnos nem tudjuk visszatéríteni. Még egyszer: minden biztosítónál tudsz biztosítást kötni, sőt, például a netrisk.hu portálon percek alatt az otthoni fotelból be tudjátok biztosítani magatokat arra az esetre, ha bármi közbejön. Nagyon erősen javasoljuk a biztosítást. Szerencsére a túrázóink korrekt, felnőtt emberek. Tudják: nonszensz lenne, hogy visszafizessük a túradíjat, vagy új időpontot adjunk, mert valaki lemondja a túrát, miközben nekünk minden költségünk felmerül plusz ugyanabba a kenuba jöhetett volna más is, ill. egy új időpontban ugyanabba a kenuba jöhet(ne) más túrázó.
5. Milyen szállást javasoltok?
- Stoppoljuk neked vagy Booking.com vagy szallas.hu. Ha magatok foglaljátok a szállást, az igényeitek ismeretében foglaljatok szállást jóelőre, ne az utolsó pillanatra hagyjátok a szállásfoglalást, mert a Hernád mentén és a Hernád közelében a szállásválaszték nem olyan mint a Balatonon. A "stoppoljuk" a szállást azt jelenti, hogy mi jelezzük a szállásadónak, hogy jöttök, ugyanakkor a szállásadó felé majd neked/nektek kell utalni a szállás díját.

6. Mit vigyünk magunkkal? 
- Itt, a honlapon, mindent megtalál(sz). Szívlelje/szívleld meg őket! A teljesség igénye nélkül néhány "tétel". Napszemüveg, a fenék alá egy vékony (!) párna, naptej, simléderes sapka, szúnyogriasztó. 
A vízitúrán nem stégekről szállunk be- és ki a hajóba, bele kell gázolni a vízbe. A lábat / bokát nem tartó, csúszós flip-flop papucs a te érdekedben tilos. Legyen olyan szandálod, hátul is pántos papucsod, vízi cipőd, ami lehetővé teszi, hogy bokáig vízben állj / mozogj. Csapadékos időszak után vagy apadó víz idején ha már vízre lehet szállni, még sáros, iszapos a talaj, ilyenkor a gumicsizma a legjobb. Tavaszi időszakban az iszap hideg és ki tudja mibe lép bele az ember, tehát a mezítláb lenni nem jó. A ruházatnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a résztvevő kényelmesen evezzen, a ruha borulás esetén ne akadályozza a mentést, és megóvjon az UV-sugárzástól. Tavasszal és ősszel a víz hideg, borulás esetén görcs és szívgörcs kockázata áll fenn, ezért vegyetek vagy kérjetek kölcsön, vagy bármelyik búvárboltban béreljetek neoprén ruhát (amit raftingon szoktak az emberek viselni). A neoprén ruha bérlete a búvárboltokban szerencsére és jellemzően még 1500 Ft/nap ár körül van, mivel az életed múlhat rajta, kérjük szépen nem "elfelejteni".  
7. Mi van, ha nem tudunk menni a nulladik, ill. első napon?
- Ha extrém gyakorlott vízitúrázó vagy, ill. vagytok: semmi. Az első nap korábban kell kelni, a lényeg, hogy pontosan itt legyél. a pontos érkezést, az egyébként emberileg érthető késés miatt sem várakoztathatjuk a pontosan érkezőket. Ha viszont nem vagy extrém gyakorlott túrázó és az első napon betanulás van, akkor mindenképpen kell jönnöd a kenu kormányzásának megtanulására, hogy vízre szállhass.

8. Mi van, ha esetleg rossz lesz az idő, ha van valamilyen vis major? Villámlás, 4-es vagy annál erősebb szél, jégeső, bármilyen veszélyt jelentő helyzet, pl. a meder járhatatlansága, vagy veszélyt jelentő időjárás esetén nem szállunk vízre vagy alternatív helyszínen szállunk vízre. Egy nagyon nagy eső esetén, mivel ott állunk haptákban, vár a túravezető, ott állnak a kenuk - ha a friss előrejelzés alapján megcsinálható - kicsit előrehozzuk vagy (mondjuk) délre halasztjuk az indulást. Egy "normál" eső esetén felkapjuk az esőkabátot, kiszakítjuk a 110 literes szemetes zsák alját, gyártunk belőle "esőszoknyát" és hajrá. A szemerkélő esőt, szellőt pedig észre sem vesszük, nem akadályozza a vízitúrát.
Az időjárás kockázatát a jelentkezéssel ugyanúgy vállalod, mint amikor sok hónappal előre megveszünk egy párizsi repülőjegyet, foglaljuk a szállodát és lehet, hogy rossz idő lesz. De!
1700 Ft/nap/fő (tehát 2-napos túra esetén 3400 Ft/fő, egy 3-napos túra esetén 5100 Ft/fő, 4-napos túra esetén 6800 Ft/fő, stb.) átregisztrálási díj előzetes, a túradíjjal együtt történő fizetése esetén másik időpontot ajánlunk fel a kenutúrára. Ha az nem jó, másikat, ha az sem jó, másikat, ha az sem, másikat. Egyébként a
z olyan napokon, amikor zivatar vagy vihar lehetősége van az előrejelzésben, kölcsönösen keressük egymást (+36209342760) már reggel 7-kor, hogy tudjunk tájékoztatást adni: hány órakor szállunk vízre. Ugyanis az esetek túlnyomó többségében van olyan "időablak", amikor a rövidtávú előrejelzés ismeretében, ill. a radarvideó alapján tudunk találni jó vízre szállási időpontot. Az útvonal-változtatás jogát fenntartjuk. Ha pedig nagy gubanc van, de másik helyszínen lehetséges a vízitúra, akkor máshol, pl. a Tisza-tavon alternatív túrát biztosítunk. 

9. Mi van, ha az előzetes betanulás ellenére sem vagyok ügyes a kormányzáshoz?
- A kenu irányítását jóformán mindenki meg tudja tanulni és tényleg jól tanítunk, ha ennek dacára az derül ki, hogy "te másban vagy ügyes", a túravezető "variálja" a legénységeket. Illetve, még ha iszonyúan valószínűtlen is, igenis benne van a pakliban, hogy - lévén a biztonsági pajzson nem lehet rés - hogy valaki nem szállhat vízre.
10. Mikorra kell menni és mikor érkezünk vissza? 
- E-mailben mindent tudatunk. A napi célba érkezés jellemző ideje 15 és 16:30 közötti, de senki ne a vízitúra estéjére időzítse az esküvő időpontját. A vízitúra olyan, mint a légi közlekedés, sok tényező, benne külső körülmények erősen befolyásolják. Soha nem fordult elő, de elméletileg előfordulhat, hogy este 8-kor érünk vissza.  
11. Meg fogunk állni a kocsmáknál?
- Nincsenek a kocsmák, de ha lennének sem állnánk meg, a vízitúra legyen vízitúra. 
12. Lehet inni alkoholt a vízitúrán? 
- Nem. A vízitúra előtti 6 órában és a túra ideje alatt kérjük, hogy csak alkoholmentes folyadékot fogyasszatok/fogyasszanak. Az alkoholfogyasztás tilos, a túravezetőt az evidens megfontolások mellett a jogszabály is köti, vízi jármű vezetésének átengedése ittas személy számára tilos. 


13. Egy pár vagyunk, lehet "saját" kenunk? 

- A hajókat a túravezető osztja be. Ha a létszám és a hajópark lehetővé teszi, továbbá ha a jelentkezéskor előzetesen jeleztétek az igényt, akkor az üresen hagyott ülések felének kifizetése mellett lehet "saját" kenutok. Példa. Egy pár egy négyszemélyes hajóban ketten szeretne lenne. Ha a jelentkezéskor visszaigazoltuk, hogy ez megoldható, akkor a két üresen hagyott hely egyikének kifizetése mellett lehettek a kenuban ketten. 

14. Kapunk "mindent"?
- Természetesen a vízitúra három felszerelését kapjátok tőlünk, vagyis mindenki kap mentőmellényt, (a mentőmellény viselése kötelező), hajót és könnyű lapátot. Mivel délután/este a szállásra megyünk vissza, 2-3 szendvicsnek, ásványvizes PET-palacknak nem kell hordó. A túravezető hordójába az autók kulcsát, kenunként egy reklámszatyorban egy tartalék pólót és shortot be lehet tenni. 

15. Világbajnok úszó vagyok, kell viselnem a mentőmellényt? Megsülök, olyan meleg van, kell viselnem a mentőmellényt?
- Igen. A mentőmellény viselése kötelező. A mentőmellény viselése mindenkinek kötelező, ha jönne hozzánk Hosszú Katinka vagy Phelps kenuzni, nekik is kötelező lenne a mentőmellény. 

16. Erősebb testalkatú vagyok, javasoljátok-e a vízitúrát? 
- Egy embert, az "EMBERT" semmilyen szempontból nem minősíti a testalkata. És nézzük praktikus oldalról. A kenu mint fizikai tárgy a méreteivel együtt adottság. Az a tapasztalatunk, hogy bizonyos testsúly felett már a beszállás, a kenu keresztmerevítőjének átlépése, tehát a kenuban történő közlekedés is nehézséget okoz, ill. az erősebb testalkatú ember mély vízben történő borulás esetén nem igazán tud visszaszállni a hajóba. Nem feltétlenül tudja magát visszahúzni, visszakapaszkodni. Ráadásul az életkor, a súly, a testmagasság, a kenus tapasztalat, erőnlét, fitness "együtt" fontos. A te, az Ön biztonsága érdekében összességében nézzük a jelentkezési lapon lévő adatokat. Egy 202 cm magas 26 éves kosaras fiatalember (mondjuk) 119 kilósan is szuper jól érzi magát a kenuban, miközben 93 kilósan sem tudja egy 11 éves gyermek átlépni a kenu keresztmerevítőjét, ha 142 centi. Sőt. Az önmentése is kétséges. Bizonyos súly felett ráadásul - hiszen nekünk is vannak korlátaink - segíteni sem tudunk.  
17. "Egy másik vízitúrán kaptunk egy olyan útitársat a kenunkba, aki miközben a saját hasától a PET-palackját nem tudta kivenni a kenu aljából, összetévesztett minket egy sherpával, nem evezett, nem segített a kenut cipelni. Ez előfordulhat nálatok?"
- Sajnos nem kizárt. A hajók legénységét a túravezető osztja be. Nem tudjuk szavatolni, hogy a 20%-kal nagyobb súlyú ember 20%-kal erősebben fog evezni. Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne kerüljön egy hajóba olyannal, aki aránytalanul nem veszi ki a részét a közös munkából. Ezt már az első megállónál feltétlenül jelezd a túravezetőnek, ha ő is úgy látja, hogy a kenuban a társad / társaid valóban csak "mártogatják" a lapátot, ő is megkéri őket arra, hogy ne éljenek vissza a helyzettel, legyenek igazi csapattársak. Ez általában segít. Ha nem, legkésőbb a túra második napján már nem kell senki helyett evezned. 
18. Fáradtság. Hétnapos túrára jelentkezünk, és az 5. nap végén 
(vagy az X-napos túra n-ik napján) kiderül, hogy elfáradunk.... Kaphatunk-e másik időpontot?
- Sajnos nem. Ilyen alapon bárki és mindenki kérhetne új időpontot, miközben mi fizetjük a túravezetőt, a szállását, a csoport létszáma miatt más jelentkezőnek nem igazoljuk vissza ugyanazon időpontot.... nem is soroljuk a millió költséget. Ha nem vagy bizonyos abban, hogy a napi nem maratoni távokat nem bírjátok, ne jelentkezzetek többnapos kenuzásra! Az esetleges elfáradással pontosan úgy tervezz, mint az élet minden más területén. Ne ránk legyél durci, ha túlvállalod magad, ha az egyik gyermek nyűgös lesz, stb.
19. Még nem ültem kenuban, de már láttam, hogy minden kenu inog. Mi van, ha nem érzem magam jól, vagy a gyerekem fél?

- A túrakenu stabil jószág. De - nyilván - valamennyire billeg a vízen. Ráadásul a víz egy hullámzó dolog. Nagyon ritka, de van, aki nem tud megtanulni biciklizni, hasonlóan fehér holló, 100-ból kevesebb, mint egy, de van úgy, hogy valaki nem érzi jól magát a tényleg minimálisan billegő kenuban. Ez is egy, a túrázó által viselendő "kockázata" a vízitúrának, kérlek kalkulálj vele. 
20. 
Több napja küldtem jelentkezést és még nem kaptam visszaigazolást!
- A freemailes, citromailes, indás e-mailekről szinte soha nem jön át hozzánk e-mail, ha ilyen e-mailed van, kérjük küldd el másik e-mailről is a jelentkezési lapot. Természetesen, ha nem kaptál visszaigazolást, ne csak azt ellenőrizd, hogy gmailes, céges, yahoo-s, hotmail-es stb. e-mailről küldted-e az emailt, hanem azt is, hogy hova. A mi e-mail címünk tiszatura_vizitura kukac yahoo.com, vagyis tiszatura_vizitura@yahoo.com. Nézd meg azt is, hogy a jelentkezési lap hiánytalanul van-e kitöltve, mivel hiányos jelentkezést nem tudunk visszaigazolni! Például a számlázási cím adatok ki vannak-e töltve. Még egyszer :). Kizárólag helyesen kitöltött jelentkezési lapot tudunk visszaigazolni. Ha úgy tűnik, hogy minden stimmel, de mégsem érkezett visszaigazolás, akkor kérünk, hogy 8 és 9:30 között vagy 16:30 és 19:30 között hívj. Kérjük, hogy 19:30 után ne keress.

21. Lehet menni kezdőként?

Nem. 

22. Hova kell menni?
Az adott túra leírását és az emailben adott itinert kérjük szépen követni. 

Gyere el, jöjjön el! A Hernád élete egyik nagy élménye lesz. Te is/ Ön is egy feledhetetlen élménnyel lesz gazdagabb. Jelentkezzen most!