Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodrogzug kenutúra, választhatóan 1-2-3 napos bodrogzugi vízitúra

bodrogkoz-2017-06-03-13.jpgVálaszthatóan 3-, vagy 2-, vagy 1-napos bodrogzugi, bodrog-ártéri vízitúrák. A Bodrog-ártér nem csak áradás idején szuper, bár akkor leírhatatlan. Amikor az ártérben "áll a víz", akkor a Bodrogzug a világ egyik legjobb helye. Persze, elfogultak vagyunk, de volt szerencsénk több észak-amerikai nemzeti parkot látni, a Bodrogzug felveszi velük a versenyt. Kenutúrák áradás idején a teljes Bodrog-ártérben, alacsony vízállás esetén a bodrogzugi ágakon. 

bodrogkeresztur.jpg

A Bodrogzugot látni kell. A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. A vízitúrázást (nagyon helyesen most) kezdőknek evezésoktatást tartunk! 

Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, nem ólomnehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények.

 

 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgÜgyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanít kenuzni, kenut kormányozni a túravezető. 
 
Szállás: Tokajban és Tokaj környékn az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak szállást, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz.
 
 
 
Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt a Bodrogzug vendégházban találkozunk.
 
1. napi Bodrog-ártéri vagy Tokaj-közeli vízitúra
bodrog-arter-kenutura-bodrog-arteri-vizitura_20170819_.jpg10:30-kor találkozunk Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt található Bodrogzug vendégházban. Az első nap programját rugalmasan a vízálláshoz igazítjuk. Ha magas a víz, akkor csak megyünk és eldobjuk az agyunkat. Ha nem, akkor is irgalmatlanul szupi lesz. Mindenesetre akármilyen is lesz majd a túra idején vízállás, a vízitúra jó lesz.

Készülj arra is, lehet, hogy még kell autózni, mivel LEHET, hogy nem Tokajban (hanem pl. Bodrogolasziban vagy Zalkodon) szállunk vízre. 

bodrogzug-12.jpg

Ha meg nincs áradás, akkor lehet, hogy a Bodrogon, lehet, hogy a Tiszán, vagy éppen a rakamazi Nagy-Morotván tekergünk és időutazva evezgetünk. És van úgy, hogy mind a 3 víz sorra kerül egyetlen napban. Ami biztos, hogy ez a nap is kiérdemli majd a vadregényes kenutúrák non plus ultrája minősítést plusz az alábbiak bizonyosan lesznek:

 • Üdvözlés, mosdó, tájékoztató, közben naptejezés
 • Felszerelés kiosztása
 • Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni
 • A kenu irányításának gyakorlása, coaching
 • Enni és innivaló hajó(k)ba pakolása
 • Slusszkulcsot, telefont hordóba tesszük
 • Ismételt wc, leltár, hogy ne felejtsünk a parton semmit, pl. mindenkinél legyen elég ivóvíz és/vagy alkoholmentes üditő
 • Olyan lesz a vízitúra, a látvány, hogy lapát le, telefon/ kamera elő 
 • A vízi ösvények árnyékában csodáljuk a zöld 50 árnyalatát
 • A túrán olyan helyeken fogsz csalinkázni, hogy júj...
 • Lehet a kenutúrában átemelés, kenucipelés
 • Lehet, hogy lesz fekete gólya, réti sas UGYANAZON A FÁN üldögélve (!)
 • Az ebéd saját tarisznyából, Anyukák, Apukák csomagoljatok élelmet, pl. szendvicset (javasolt az emberi fogyasztásra kvázi-alkalmas bármi, ne gumicukor+ pilotakeksz+csoki kombóval készüljetek)
 • Több kolokánt fogsz látni mint életedben bármikor
 • A lapátolgatás után még egy hajómosásra szeretnénk kérni 

A kenutúra utáni altatódal-szolgáltatásunkat még senki sem kérte (érthetetlen)

 

2. napi bodrogzugi vízitúra: szuperkaland maximális biztonságban, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos túrázók bemelegítenek, úszkálnak stb. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá". 

 
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpgA tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba. Hamarosan egy fa deszkából álló :)) "mini zsilipen" haladunk át a kenukat libasorba rendezve. Pontosabban a zsilipelést oldjuk meg egy arasznyi szélességű deszka felemelésével, és visszatételével, ha éppen van a "felvíz" és az "alvíz" között különbség. Amíg nem vagy ott, ezt úgy sem hiszed el. És "becsületkasszásan" magunk után természetesen a deszkát visszatesszük, nem eresztjük ki a Bodrogzugból a kincset érő vizet vagy visszateszik a Nemzeti Park (általában itt lévő) őrei. A zsilip után pár méterrel meredek balkanyar. 
 
bodrogkoz-2017-06-03-1.jpgRemek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Hozzatok magatokkal szendvicset ebédre, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. 
 
Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
 
bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA hami után elképesztő tájon lapátolunk. Ha áradás idején vagyunk, akkor besírsz. Eldobod az agyad. Lepadlózol. Teljesen letaglóz majd a látvány és az élmény, ahogy erdősávokon keresztül evezünk, ahogy kristálytiszta (mondjuk) 34.78 cm-es vizen suhanunk a kenukkal. Mi van, ha a vízállás nem áradásos? Bekukkantásokkal kicsit akkor is felfedezzük a labirintust, ha éppen nincs áradás. Vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. Egy elágazásnál "Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. 
Ha viszont éppen be van nőve a tó kolokánnal, akkor bizony lehet egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval, T. Bali túravezető kolléga szavaival, az ún. mocsárjáró technikával átjussunk. 
bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgMiután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova.  
Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. A tempó függvényében 16 és 17 óra között (csak becslés, nem ígérjük, ne vegyél színházjegyet estére) érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgAki Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy sétát a csak nevében kopasz amúgy félelmetesen klassz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni. A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. A márciusi, áprilisi, május eleji, áradás idején tartott, vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 3. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgA reggeli önellátó, ill. Tokajban számos helyen lehet reggelizni, az egyik helyen pl. szalonnás vagy sonkás rántottát (v)enni. Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat a felszerelés kiadása után úgy megtanítjuk kenuzni, hogy ihaj.

16559.jpg

Perceken belül úgy fogjátok a kenut irányítani, kormányozni, mintha kenuban születtetek volna. Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a profik (pl. azok, akik tegnap reggel még totál kenuszűzek voltak) bemelegítenek, naptejeznek, fotóznak. Amikor már mindenki zseniális, bepakolunk a kenukba, és még egy wc-látogatás után vízre szállunk.


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy többnapos vízitúra második napján vagy, a kenutúra eleje megegyezik a tegnapival. A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

 

 

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk a hajókba. 

 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra". Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... 


img_20170804_111436.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol majd egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. 

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgAkár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:00 és 17:00 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

Aki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami fél kilenckor van Budapesten. Van idő átöltözni, Tokajon átsétálva, kimenni a pályaudvarra, jegyet váltani. Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos, jó utat hazáig. 
Thank you for flying MC Tiszatúra Vízitúra.

bodrogkoz-2017-06-03-12.jpgA kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a kenutúra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra 
bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 


+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi vízitúrára és a kenutúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.
(Pl. 2030 Érd, Balatoni köz 17/d.
2024. március 29-31. "Bodrogzugi kenutúra"
 
2024-es, bodrogzugi kenutúra időpontok, azzal a kiegészítéssel, hogy a lenti, 3-napos Bodrogártér-vízitúrákból "kimazsolázható" bármelyik nap, vagy napok, tehát jöhettek csak 2-napos bodrogzugi vagy 1-napos Bodrogzug túrára is:
 • ​​2024. március 29-30-31. Bodrogzug vízitúra Húsvét
 • 2024. március 30. - ápr. 1. Bodrogzug vízitúra Húsvét
 • 2024. április 5-6-7. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. április 12-13-14. Bodrogzug vízitúra
 • 2024. április 19-20-21. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. április 26-28. Bodrog-ártér kenutúra
 • 2024. május 3-4-5. Bodrog-ártér kenutúra
 • 2024. május 10-11-12. Bodrog-ártér kenutúra
 • 2024. május 18-19-20. Bodrog-ártér kenutúra 
  Pünkösdi Bodrogzug vízitúra, szombat-vas.-hétfő
 • 2024. május 24-25-26. Bodrog-ártér kenutúra
 • 2024. május 31. - június 2. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. június 7-8-9. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. június 14-15-16. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. június 21-22-23. Bodrog-ártér kenutúra 
 • 2024. június 24-25-26. Bodrog-ártér kenutúra (hétfő-szerda)
 • 2024. június 28-29-30. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. július 1-2-3. Bodrog-ártér kenutúra (hétfő-szerda)
 • 2024. július 5-6-7. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. július 8-9-10. Bodrogzug vízitúra (hétfő-szerda)
 • 2024. július 12-13-14. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. július 15-16-17. Bodrogzug vízitúra (hétfő-szerda)
 • 2024. július 19-20-21. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. július 22-23-24. Bodrog-ártér kenutúra, (hétfő-szerda)
 • 2024. július 26-27-28. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. július 29-31. Bodrog-ártér kenutúra, (hétfő-sz)
 • 2024. augusztus 2-3-4. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. augusztus 5-6-7. Bodrog-ártér kenutúra, (hétfő-szerda)
 • 2024. augusztus 9-10-11. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. augusztus 12-13-14. Bodrogzug vízitúra (hétfő-szerda)
 • 2024. augusztus 17-18-19Bodrogzug vízitúra (szom.-vas.-hétfő)
 • 2024. augusztus 23-24-25. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. augusztus 26-27-28. Bodrogzug vízitúra (hétfő-szerda)
 • 2024. aug. 30. -szeptember 1. Bodrogzug vízitúra 
 • 2024. szeptember 6-7-8. Bodrogzug vízitúra
 • 2024. szeptember 13-14-15. Bodrogzug vízitúra
 • 2024. szeptember 20-21-22. Bodrogzug vízitúra
 • 2024. szeptember 27-29. Bodrogzug vízitúra
 • 2024. október 4-5-6Bodrogzug vízitúra
 • 2024. október 11-13. Bodrogzug vízitúra
 • 2024. október 18-20Bodrogzug vízitúra
 • 2024. október 21-23Bodrogzug vízitúra (hétfő-szerda)
 • 2024. október 25-27Bodrogzug vízitúra