Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szept. 3-4. Überextrém Hernád

hernad-kenutura-33.jpgÜberextrém Hernád, Hernád vízitúra választhatóan 1-2- napban. Kizárólag akkor jelentkezz a Hernád kenuzásra, ha "1000%-osan" tudjátok irányítani a hajót. Ezt kérjük szépen komolyan venni. Nem babra megy a játék. A Hernádon egy alásodródásos, beakadásos borulás veszélyes.

Ha nem vagy tökéletesen képzett kormányos, ha nem tökéletesen képzett a vezérevezős, akkor kivihet, bepréselhet a sodrás a sodorvonalban lévő uszadékba, torlaszokra. És onnan nem igazán lehet kijönni, senki nem tud kihozni! Erre a Hernád vízitúrára ennek tudatában és tökéletes felkészültséggel jelentkezz. 

 

20190618_142255_resized.jpgA szállás és a logisztika a Hernád vízitúra idején
A folyón jövünk lefelé, és másnap ott folytatjuk, ahol előző nap kiszálltunk. Eközben a szállás végig ugyanaz. Természetesen mindenki foglalhatja bárhol a szállását, de ha időben jelentkezel, akkor segítünk a foglalásban. Jelezzük a szállásadóknak tartsanak fenn X ilyen, olyan, amolyan szobát, ill., hogy te fogod utalni a szállásdíjat.
Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 3000 Ft/fő/éjszaka, egyszerű turista szálláson. Kifejezetten színvonalas szálláshelyeket is vannak, de azok már a 8-10.000 Ft/fő/éj árkategóriában vannak. 
Reggeli, vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora. Főzési lehetőség, jól felszerelt konyha áll a rendelkezésedre, és a "támaszponton" rendelhető reggeli és vacsora. A napközbeni elemózsiát neked kell hozni, készíteni, pl. szendvicset, de hozhatsz sushi-tálat is. (Az egyik önfeláldozó túravezető készséggel végez minőségellenőrzést)

Teleautós logisztika: Az, hogy a szállás "fix", azzal jár, hogy kell majd minden nap autózni. A túratársak összeállnak, és teleautó rendszerrel tesszük viszonylag olcsóvá a közlekedést. Viszonylag. Ugyanis a távolságok adottságok.

 

hernad-12.jpgLehetséges nulladik nap(ok), ill.  evezéstanulás nem a Hernádon! Akik még nem vízitúráztak, jöjjenek el vagy a Tisza-tóra, (tisza-to-vizitura.hu) vagy a bodrogzugi ártérbe (tiszatura-vizitura.hu). Megtanítunk kenuzni. Gyakorold a kenu irányítását, csak a szükséges előképzettség megszerzése után jöjjetek a Hernádra. Ha pedig jól kenuztok, akkor rád van bízva, hogy jöttök-e a Hernád-túra előtti "nulladik" napon. 


1. napi vízitúra a Hernádon: 15 km agyszakadás - kizárólag a kenut tökéletesen uraló legénységeknek (ZSA)
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-abaujnadasd-alatt-01.jpg10:59-kor találkozunk Hidasnémetiben.
 

A találkozás helye: 3876, Hidasnémeti. Hidasnémetin belül a Gönci úton, a Nepomuki Szent János-szobor melletti parkolóhelyen találkozunk, amely a Hernád hídjának a folyásirány szerinti bal oldalán, a híd keleti oldalán, a hídtól 250-300 méterre található, de már kb. 150 méterről látni fogod.

Bemutatkozás után logisztikázunk. A logisztika függ majd attól, hogy kinek mennyi romlandó élelme van az autóban. Ha "sok" (egy bizonyos hűtőszekrény kapacitásához képest), akkor először a támaszpontot jelentő "fő" szállásra megyünk, és aztán kezdjük a vízitúrás logisztikát. Jelesül autókat "készítünk be" (hagyunk) a kenutúra első napi céljában, végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére, a magyar-szlovák határ közelébe. Ismertető, szabályok, a hajók vízhez cipelése, a hajók pakolása és indulás. 
12:30 Hipp-hipp-hurrá, indul a Hernád-vízitúra! 
A nap során őrülten vadregényes útvonalon jövünk "le", amely maximális odafigyelést igényel. Gyönyörű a Hernád, tényleg lélegzetelállító, de a túravezető instrukcióira figyelj. Arra fókuszálj, hogy túravezetői kenu útvonalát a 
libasorban pontosan kövesd. Bármennyire is eszeveszett a táj, muszáj koncentrálni. A kenuval a Hernádon mindig jól helyezkedni. 

Ahol lehet megállunk, diszkrét, "hölgyek jobbra, urak balra" rendszerben tartjuk a wc-szüneteket. Ez igaz a vízitúra többi napjára is. Természetesen lesz ebédszünetünk is.  
Kora délután érkezünk a célba. Indul a délutáni logisztika, ezzel párhuzamosan a kenuk mosása, biztonságba helyezése, 
és mindenki vagy a szállására jön / megy, vagy jópofa fakultatív programok várnak rád. Mit szólnál egy sétát egy kisebb Grand Canyon-ban? Vagy egy kisebb, zempléni gyalogtúra? A horgászoknak nem javasolunk fakultatív programokat, őket úgysem lehet elrángatni a Hernád közeléből. Akik a támaszpontot jelentő szálláson lesznek, azokkal este (opcionális) kezdődik a nagy activity, és minden más társasjáték parti.

szigetkoz-185.jpgFigyelem! Ez a Hernád-szakasz veszélyes, biztonsággal csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető.

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 3000 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk, egyszerű turista szálláson. Színvonalas szálláshelyeket is tudsz találni, készséggel adunk tippeket, de azok már a 8-10.000 Ft/fő/éj árkategóriában vannak.
Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 
  
Vacsora: igény szerint önellátó, vagy rendelt vacsora 

 

2. napi Hernád vízitúra: 13 vagy 17 km-es hiperkaland a kenut tökéletes uraló legénységeknek (ASZ)

zsadany-es-abaujvar-kozott.jpgÜnneprontóak leszünk: ez a Hernád-szakasz is veszélyes, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 


10:59-kor Hidasnémetiben, a "tegnapi" helyen találkozunk. Ha valakinek ez az első napja, honnan tudhatnád, hogy mi is a "tegnapi" hely.... Szóval. A Hernád folyásirány szerinti bal partján, Hidasnémeti egyetlen hídjának keleti oldalán, a hídtól cirka 250 méterre, a Nepomuki Szent János szobor melletti parkolóban találkozunk. 

t


Aztán logisztikázunk. Ez esetünkben majd azt jelenti, hogy minél kevesebb kocsival autózunk fel a vízre szállás helyére. A kenuk pakolása után indulás. Határozottan izgalmas és ELMONDHATATLANUL gyönyörű vízitúra vár rád. Olyan HIPERKALAND, hogy eldobod az ***ad!
De tényleg - ismét - óvatosnak kell lenni. 

Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl. A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen kettőt, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló, mindenki előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon'. 

És ezt akkor is muszáj megcsinálnod, ha az ösztöneid mást diktálnak. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban. De nyugi. Pont azért mondunk el mindig mindent előre, hogy legyen időd mindent átgondolni, felülírni a reflexet, hogy ne legyen baj. 

 

2011-0815-hernad-18.jpgA képen látható kajakos úriember finoman szólva tapasztalt vízitúrázóŐ volt a Hernád túrán a csapat mentőhajója (!) a természetbarátok honlapja szerint. A képet onnan másoltuk. Óriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás nagyobb árat is követelhet. A legnagyobbat. Állítólag videózott, és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodrás. 

15:00 Érkezés a napi célba, aztán - a "szokásos" logisztikával - begyűjtjük a délelőtti indulási helyen hagyott kocsikat. 

Délután - ha van kedved maradni - további gyalogtúrára is invitálunk. Csak a kullancsokkal jó vigyázni. Hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek - busszal és vonattal. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. 

20150531_vizitura-hernad-3.jpgMég egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "nagyon jól" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk. 
Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, Bodrogközi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat! 

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás? Sok mindent kell tudnunk: a darázscsípés-allergiától, a vérzékenységtől és cukorbetegségtől, azon keresztül, hogy kinek milyen szállásra van szüksége, hogy kinek mekkora a súlya, magassága ...


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt Hernád túra díját utaljátok.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 

(Pl. 7205 Mezőújhely, Sóstói u. 10. 2024. szeptember 3-4. Hernád kenutúra)