Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 17-20. Bodrog + Bodrogzug + Tisza vízitúra választhatóan 1-2-3-4 napban

keresztur bodrogártér3.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-, vagy 4-napos bodrog-ártéri + Bodrog + Tisza-vízitúra.
Hihetetlenül szép kenutúra, amikor is fogsz a Bodrog-árterében, (Bodrogzug), a Tiszán és a Bodrogon is evezgetni. 4 szürreálisan gyönyörű túranap, őrülten kényelmes csillagtúrák fix szállással. 

Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. A bodrogzugi ártér az Aggteleki Nemzeti Park része, a nemzeti parkon belül a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzethez tartozik. A bodrogzugi ártér fokozottan védett részei a nemzeti park engedélyével és túravezetővel látogathatóak. Az engedélyt mi a vízitúrázóinknak mindig megkérjük, és a túravezető vezeti a kenutúrát. A Bodrog-ártere biztonságos vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel érkező családoknak is. Az áradás és ártér szavaktól megijedni kb. olyan, mintha az ember azért félne beülni a kádba, mert sok víz van benne. A mezők fölött, az erdőkben csatangolva a vízmélység a legtöbb esetben nem több, mint 50-100 cm. Sőt. A földek, mezők, rétek feletti 100 centi már kivételesen soknak számít. És az ártérben, az ártér 99.999%-ában meg sem mozdul a víz. 

bodrogkozi-arterben.jpgA Bodrogzug príma választás 3-generációs vízitúrákhoz. Egyszóval nem kell félni a Bodrogzugtól azért, mert volna sodrás. "Bent", áradás idején sincs (egy néhány tízméteres szakaszt leszámítva) sodrás. Áll a víz. Az viszony tény, hogy a Bodrogon lesz egy olyan kb. 1-kilométeres szakasz, ahol áradás idején erősebb sodrással szemben haladunk. Adja az Ég, hogy így legyen, mert az azt jelenti, hogy jó eséllyel az ártérben lesz ártéri vízitúrához elég vizünk. Nem mellesleg, ha éppen nem semmiségecske a Bodrog sodrása, akkor az egyenes haladás olyan mozdulatokat igényel, aminek a Hernádon is hasznát veszed. Summa summarom, a bodrogzugi evezgetés egy őrülten gyönyörű, és hihetetlenül nyugis vízitúra, amit akár Hernád-felkészülésnek is tekinthetsz. (Az is....) 

 

A Bodrogzugban - amely egy nagyon különleges vizes élőhely - "élőben" (na jó, az állatkerti kalickában raboskodó jószág is "él"), természetes élőhelyükön látod majd madarak sokaságát. A Bodrogzug számtalan madárfajnak nyújt fészkelő- és pihenőhelyet. Fészkel itt sok gólya, közöttük fekete gólya, barna kánya, réti fülesbagoly, haris. A sekély víz szemfüles ragadózói a kócsag, a szürke és a vörös gém, ami nevével ellentétben amúgy barna. (Na jó beleláthatunk egy KIS vöröset is). A nádasokban, pontosabban a gyékényesekben és a nádasokban - nomen est omen - a nádi poszáta énekét és a nádi rigó cserregését halljuk. A Bodrogzugban is megpillanhatunk jégmadarat és gyurgyalagot. Számos ragadozó fajnak ad otthont az ártér. Bár Gemencen fészkel a 250 pár körüli réti sas 90%-a, a Bodrogzugban is láthatsz réti sast. És megpillanthatod a szupersztárt, a kabasolymot, ami sok harci repülőgép, akárhanyadik generációs fighter jet múzsája. A tökéletes vadász. Ja, és persze van itt szerkő, danka sirály, vízityúk és barna réti héja.... Szárcsa és vadkacsa.... 

 

bodrogzug-vendeghaz.jpgTokajban a Bodrogkeresztúri út 3. szám alatti, és a képen látható "Bodrogzug" vendégházban a túravezetőt keresni sem kell, ezer kilométerről látható narancs színű MC Túravezető pólóban látod meg az udvaron, ill. a kapuban vár majd. 
Ha vonattal jöttök, kérjük, hogy 10:30-ra gyertek, ha pedig autóval érkeztek, 10:15-kor várunk, hogy mire a vonatosok is itt vannak, addigra már minden kocsi szépen parkol, a kocsival jövők el tudtak menni wc-re.  

 

1. napi bodrogzugi vízitúra: Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg(Ha nem változik a menetrend) a Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, így a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

10:30 Tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezést, még egy wc-látogatás után "hurrá". A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.

Az indulás után 1 kilométerrel evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba. Hamarosan a fenti képen látható inci-finci zsilipecskén haladunk át a kenukkal szép libasorba rendeződve. 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd.
Az ebéd saját "tarisznyából" történik, magyarán hozzatok magatokkal elemózsiát, pl. szendvicset, vagy akár sushi-tálat ebédre, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
 
bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Ha magas a víz, ha az ártérben "áll az ár", akkor megyünk cikázunk a szélrózsa minden irányában, habzsoljuk a tájat. Ha pedig éppen nincs áradás, és a táj nem olyan, mintha erdőkkel szabdalt Balatonon lennénk, hanem "csak" a víziösvények, csatornák kenuzhatóak, akkor felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz.
Ha éppen nem, akkor lesz egy szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval, az ún. mocsárjáró technikával átjussunk. 

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technika azt jelenti, hogy áthúzzuk egymást a vízi növényzeten. 
Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Ha vesztünk és fogságba esünk, akkor bodrogzugi állampolgárságért folyamodunk. A lenyűgözően szép táj alapján nem is biztos, hogy rossz lenne lápi remeteként folytatni a karrieredet és nap, mint nap kenuból home office-kodni....
 
img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgCsodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó függvényében - nagyon kb. - 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már jó eséllyel eleve a támaszpontra érkezett. Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni. A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. A tavaszi, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 

2. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km non-stop varázslat, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgMind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégházban. (Tokaj, Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és a kenuzást most kezdő vízitúrázókat úgy megtanítjuk kenuzni, a kenut irányítani, kormányozni, hogy holnap indulhatnak nemzetközi versenyeken. Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a rutinos öreg rókák, pl. akik tegnap voltak először vízen :) bemelegítenek. Amikor már minden hajó legénysége zseniálisan jól irányítja a kenukat, bepakolunk, és - javasoltan még egy wc-látogatás után - vízre szállunk.


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgShow time! Indul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy kétnapos túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival.

A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk.

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma, Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk.

Nézzük meg mindkét esetet. 

bodrogkoz-2017-06-03-9.jpgHa az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajon. Néhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "zalkodi partokra". Pszt!!! Töredelmesen beismerjük: még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty!

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgÉs nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő, és a repülőknek szóló lámpa, a "világító torony" volt a megmentő. Annak az irányában próbálkoztunk átjutni az erdőfalakon.

Éjszaka még lámpával sem könnyű...


bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és egy kilátótorony után fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, elvarázsolt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

bodrogkoz-2017-06-03-13.jpgAki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami (elméletileg) fél kilenckor van Budapesten.

Van idő átöltözni, Tokajon átsétálva, kimenni a pályaudvarra, jegyet váltani. Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos, jó utat hazáig. Thank you for flying MC Vízitúra.

 


Hétfői vízitúra: Bodrogzug vagy Bodrog a vízállástól függően
bodrog-arter-kenutura-bodrog-arteri-vizitura_20170819_.jpg10:30-kor találkozunk Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt található Bodrogzug vendégházban. A nap programját rugalmasan a vízálláshoz igazítjuk. Ha magas a víz, akkor csak megyünk és eldobjuk az agyunkat. Ha nem, akkor is irgalmatlanul szupi lesz. Mindenesetre akármilyen is lesz majd a túra idején vízállás, a vízitúra jó lesz.

Készülj arra is, lehet, hogy még kell autózni, mivel LEHET, hogy nem Tokajban (hanem pl. Bodrogolasziban vagy Zalkodon) szállunk vízre. 

bodrogzug-12.jpg

Ha meg nincs áradás, akkor lehet, hogy a Bodrogon, lehet, hogy a Tiszán, vagy éppen a rakamazi Nagy-Morotván tekergünk és időutazva evezgetünk. És van úgy, hogy mind a 3 víz sorra kerül egyetlen napban. Ami biztos, hogy ez a nap is kiérdemli majd a vadregényes kenutúrák non plus ultrája minősítést plusz az alábbiak bizonyosan lesznek:

 • Üdvözlés, mosdó, tájékoztató, közben naptejezés
 • Felszerelés kiosztása
 • Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni
 • A kenu irányításának gyakorlása, coaching
 • Enni és innivaló hajó(k)ba pakolása
 • Slusszkulcsot, telefont hordóba tesszük
 • Ismételt wc, leltár, hogy ne felejtsünk a parton semmit, pl. mindenkinél legyen elég ivóvíz és/vagy alkoholmentes üditő
 • Olyan lesz a vízitúra, a látvány, hogy lapát le, telefon/ kamera elő 
 • A vízi ösvények árnyékában csodáljuk a zöld 50 árnyalatát
 • A túrán olyan helyeken fogsz csalinkázni, hogy júj...
 • Lehet a kenutúrában átemelés, kenucipelés
 • Lehet, hogy lesz fekete gólya, réti sas UGYANAZON A FÁN üldögélve (!)
 • Az ebéd saját tarisznyából, Anyukák, Apukák csomagoljatok élelmet, pl. szendvicset (javasolt az emberi fogyasztásra kvázi-alkalmas bármi, ne gumicukor+ pilotakeksz+csoki kombóval készüljetek)
 • Több kolokánt fogsz látni mint életedben bármikor
 • A lapátolgatás után még egy hajómosásra szeretnénk kérni 

A kenutúra utáni altatódal-szolgáltatásunkat még senki sem kérte (érthetetlen)

 

Keddi vízitúra; a nagy klasszikus: a vízállástól függően Bodrogzug vagy a Tisza
p1250523.jpgAz utolsó napon sokan már be van sózva, hiszen (jogos) haza is kell érni, ennek megfelelően korábban kezdünk és a túra időtartama is (kicsit) rövidebb. Egészen pontosan 9:30-ra várunk ha nem ez az első napod, ha pedig "csak" erre a napra jössz, kérünk érkezz 9 órára. 
 
 
 
p1250528.jpgUgyanis üdvözlés, wc, kupaktanács után, azoknak, akiknek ez lesz az első napja a vízen, következik a kenuzás megtanulása. 
A (be)tanulás végén gyakorlás, amikor már mindenki szuper kenus, ismételt mosdólátogatás után beszállunk a kenukba, és
ha magas a víz, akkor a szépségeket mohón követve uzsgyi, evezünk be egy újabb, egy a korábbi napokhoz képest ismét vadi új útvonalon a Bodrogzug egy addig fel nem fedezett részébe, ha pedig nem magas a víz, akkor tiszai kenutúránk lesz. Az út mindkét esetben oda-vissza összesen kb. 13 km lesz. Ha a Tiszán kenuzunk, akkor egy tiszaparti étterem és pizzériáig evezünk fel, ott fogunk (aki szeretne) gyorsan enni, pihenni és onnan csorgunk vissza Tokajba. 
 
bodrogkoz-2017-06-03-12.jpgA kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a kenutúra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra 
bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 


+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi vízitúrára és a kenutúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezesi lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.

Pl. 2035 Diósd, Miskonyi sor 3. 2024. aug. 17-20. Bodrogzug + Bodrog + Tisza kenutúra