Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodrogzugi vízitúra, bodrog-ártéri kenutúrák rendelésre is bármikor

keresztur bodrogártér3.jpgBodrogzugi vízitúra szinte bármikor. Kvázi bármikorra kérhettek Bodrog-ártéri vízitúrát. Hála Isten, a vendégeink 99+%-a tüneményesen kulturált, aranyos túrázó. Ha csak azért kérnétek egyéni kenutúrát, mert féltek a nagy magyar valóság "érdekesen" viselkedő alakjaitól, megnyugtatunk: jöhettek a turnusokra! Szerencsére kissé bárdolatlan urak nem veszélyeztetik a jó közérzetű túrát!

arteri-evezes.jpgDe persze (hiszen millió+1 más okból is kérhettek egyéni vízitúrát) egyéni túrával készséggel állunk a rendelkezésetekre. Egyéni túra esetén az általatok igényelt időtartamban (lehet a kenuzás pár órás, lehet a vízitúra 1-2-3-4-5-napos), az általatok igényelt időbeosztással (nincs kőbe vésve, hogy 10:30-kor induljunk, lehet startolni ebéd után, lehet napfelkeltekor...) egyeztetett útvonalon, helyszínen vagy helyszíneken szervezzük a bodrogzugi vízitúrát.

 

Sőt. Lehet a bodrogzugi kenutúrát bodrogi vízitúrával, lehet tisza túrával, lehet tisza-tavi, felső-tiszai, vagy éppen Hernád-túrával is kombinálni. Lehet betenni pihenő napo(ka)t, amikor például lábon kirándulunk. Evidens, hogy az egyéni túrán is - szerénytelenek leszünk, de joggal - zseniálisan jól megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. 

 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgAz egyéni túrákat is túravezető vezeti. Ennek tucatnyi haszna van, sőt .... a bodrogzugi ártér az Aggteleki Nemzeti Park része, a nemzeti parkon belül a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzethez tartozik. Ez azért fontos mert a bodrogzugi ártér fokozottan védett részei a nemzeti park engedélyével látogathatóak és az engedélyt a túravezető nevére állítják ki. A nemzeti parki engedély díja - a honlap utolsó frissítésekor - 1270 Ft/nap a 14 évesnél idősebbek részére, a 14 aluli gyerekeknek az engedély ingyenes.

A Bodrog-ártere biztonságos vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel érkező családoknak is. Az áradás és ártér szavaktól a Bodrogzug esetén megijedni kb. olyan, mintha az ember félne beülni a kádba. A mezők fölött, az erdőkben csatangolva a vízmélység a legtöbb esetben nem több, mint 50-100 cm. Sőt. A földek, mezők, rétek feletti 100 centi már kivételesen soknak számít. És az ártérben, az ártér 99.999%-ában meg sem mozdul a víz. 

bodrogkoz-2017-06-03-12.jpgA Bodrogzug príma választás 3-generációs, ha a Dédnagyszülőket is hozod, 4-generációs vízitúrákhoz. Egyszóval nem kell félni a Bodrogzugtól. "Bent" az ártérben, áradás idején sincs (egy néhány tízméteres szakaszt leszámítva) észrevehető sodrás. Egy rövidebb szakaszt kivéve, ahol néha meg kell húzni a lapátokat, bent az ártérben áll a víz. Az viszony tény, hogy a Bodrogon lesz egy olyan kb. 1-kilométeres szakasz, ahol áradás idején erősebb sodrással szemben haladunk. Adja az Ég, hogy így legyen, mert az azt jelenti, hogy jó eséllyel az ártérben lesz ártéri vízitúrához elég vizünk. Nem mellesleg, ha éppen nem semmiségecske a Bodrog sodrása, akkor az egyenes haladás olyan mozdulatokat igényel, aminek a Hernádon is hasznát veszed. Summa summarom, a bodrogzugi evezgetés egy őrülten gyönyörű, és hihetetlenül nyugis vízitúra, amit akár Hernád-felkészülésnek is tekinthetsz. (Az is....) 

 

bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgA Bodrogzugban - amely egy nagyon különleges vizes élőhely - "élőben" (na jó, az állatkerti kalickában raboskodó jószág is "él"), természetes élőhelyükön látod majd madarak sokaságát. A Bodrogzug számtalan madárfajnak nyújt fészkelő- és pihenőhelyet. Fészkel itt sok gólya, közöttük fekete gólya, barna kánya, réti fülesbagoly, haris. A sekély víz szemfüles ragadozói a kócsag, a szürke és a vörös gém, ami nevével ellentétben amúgy barna. (Na jó beleláthatunk egy KIS vöröset is). A nádasokban, pontosabban a gyékényesekben és a nádasokban - nomen est omen - a nádi poszáta énekét és a nádi rigó cserregését halljuk. A Bodrogzugban is megpillanhatunk jégmadarat és gyurgyalagot. Számos ragadozó fajnak ad otthont az ártér. Bár Gemencen fészkel a magyarországi, hozzávetőleg 250 pár körüli réti sas 90%-a, a Bodrogzugban is láthatsz réti sast. És megpillanthatod a szupersztárt, a kabasolymot, ami sok harci repülőgép, akárhanyadik generációs fighter jet múzsája. A tökéletes vadász. Ja, és persze van itt szerkő, danka sirály, vízityúk és barna réti héja.... Szárcsa és vadkacsa.... 

bodrogzugi-vizitura-kenutura-a-bodrogkozi-arterben.jpgNézzük meg most egy - mondjuk - kétnapos egyéni vízitúra egy lehetséges forgatókönyvét, azzal, hogy az egyéni túrák esetén minden tőletek függ, tehát az indulási időpont lehet bármi, hajnali 6 óra és dél is. Tehát a példa, tényleg csak példa, az egyéni túrák esetén a ti igényeitekhez idomul minden, ha a kiszállást nem 30 percnek szeretnétek hanem egyórásnak, akkor 60 perces lesz a pihenő, ha kilométerben többet vagy kevesebbet szeretnétek, akkor úgy lesz. Mindent lehet, ami biztonságos. A biztonság tekintetében vaskalaposak, amúgy őrülten rugalmasak vagyunk. És a túravezető megpróbálja nektek lehozni a csillagot az égről. 

 


Első napi bodrogzugi vízitúra

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20819_.jpg"Diktál a beteg, írja a doktor....". A testre szabott vízitúrák esetén ti mondjátok meg, hogy mikor szeretnétek kezdeni. Mondjuk későn kelők vagytok és azt mondjátok, hogy 11 órakor kezdjünk, így - csak példa - 11 órára várunk. A találkozás helye Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 3. Mosdólátogatás, rövid  haditanácskozás, a kenuzás megtanulása, (ha még nem elégszer mondtuk volna félelmetesen jól tanítunk, tényleg) a felkészülés helyben segített lépéseit követően jön a bepakolás a kenukba, még egy ismételt wc-vizit és - úgy kihajózunk, mint a pinty. 

Ha magas a víz, akkor a szépségeket mohón követve, az ártérben csatangolva, a legszebb részeket egy hihetetlen cikk-cakkra felfűzve evezgetünk a bodrogzugi ártérben, ha pedig éppen nem magas a víz, sajnos ez a gyakoribb, akkor csatornákon, tavakon, ill. a Zsaró-éren túrázunk. Mondjuk 16 km-es vízitúrát teszünk meg. A 16 km csak példa. Egy nagyon klassz kör, ezért népszerű túratáv, de lehet a kenus túra hossza rövidebb is, és lehet hosszabb is. Az egyéni vízitúrák esetén, olyan lesz a túra távja, ahogy Nektek jó, ahogyan Ti kéritek. Akár menet közben is lehet változtatni. A vízitúra végén az indulási ponton parkoló autóitokhoz érkezünk, ahol a hajómosás után term. ismételten el tudtok menni wc-re, vagy akár lehet zuhanyozni vagy éppen még kávézni is.

 

2. napi vízitúra a bodrogzugi ártérben
bodrogkozi-arterben.jpgTételezzük fel, hogy kétnapos túrát kértetek és a 2. napra (ellentétben az első napos 11 órával, amikor mondjuk Budapestről Tokajba is kellett érnetek) indulási időpontnak 9:30-at kértek, így - mondjuk, de nem feltétlenül a tegnapi csillagtúra indulási és érkezési helyén, tehát nem feltétlenül Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt, de az esetek 90+ százalékában igen - 9:30-kor várunk. Parkolás, üdvözlés, wc. Mivel a 2. napon már félszavakból is értjük egymást, az első napihoz képest sokkal rövidebb kupaktanács után gyors lesz az előkészület. Ha van/lesznek olyanok a társaságban, aki/akik csak ezen a napon érkezik/érkeznek a kenutúrára, vagyis azoknak, akiknek ez lesz az első napja a vízen, következik a kenuzás megtanulása. 
A (be)tanulás végén (nekik is) gyakorlás, amikor pedig már mindenki szuper kenus, ismételt mosdólátogatás után beszállunk a kenukba, és - a vízállástól függő útvonalon - indulunk a (mondjuk) kb. 14 km-es bodrog-ártéri kenutúránkra. Az egyéni, rátok testre szabott bodrogzugi evezés részleteit pedig egyeztessük! Kérünk szépen egy hívást vagy küldjetek e-mailt: 
+36209342760

tiszatura_vizitura@yahoo.com

jelentkezesi-lap