Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 14-15. Bodrog-ártér kenutúra, választhatóan 1-2-napos Bodrogzug-vízitúra

20240511_bodrogzugi-arter-bodrog-vizitura.jpgEgy vízitúra, ahol a biztonság szent. Egy vízitúra, ahol a borulás ugyan benne van a pakliban, de hosszú évek óta NEM fordult elő. Bodrogzugi kenuzás; Tokajból induló, választhatóan 1-, vagy 2-napos Bodrog-ártéri vízitúra. Vagyis a vízitúra időtartama tőled függ. Lehet a Bodrog-ártéri túra 1-napos, lehet 2-napos. Hol fogsz túrázni? 


16559.jpgA Tisza és a Bodrog közötti vidék a Bodrogköz, és a Bodrogköz délnyugati csücske, a Tokajhoz közeli része a Bodrogzug. 

És itt rögtön ki kell javítanunk Vernon nagybácsit, aki az első Harry Potter könyvben (és filmben) leszögezte, hogy ‘there is no such thing as magic’.

Van. A Bodrogzug egy varázslat. 

 

bodrogkeresztur.jpg

Gemenc mellett a Bodrogzug az utolsó olyan vidék kis hazánkban, amit – ha csökkenő rendszerességgel is – de még (lévén gátakkal nem védett az ártér) elönt a víz / az árvíz. A Bodrogzugba mindig érdemes jönni, mindig fantasztikus, akkor is szuper, ha éppen nincs áradás, de ha “tisztességesen” elönti a víz, akkor elmondhatatlan. Akkor egy vízitúra álom. Ilyenkor a vízitúrázó egy olyan vadregényes világot fedezhet fel, amit festeni sem lehet, amit CGI sem lenne képes kreálni. 

bodrogkoz-2017-06-03-12.jpg

A morotvák, tavak, tavacskák, ágak, erek, fokok, holtágak, bercelek, mocsarak, kaszálók, rétek, mezők egy földöntúli tóvá állnak össze. Ebben a nagyon furcsa tóban erdők vannak, a magas füves részeken pedig a fű mozgásából látod, hogy hol tudsz lenyúlni a fél méteres vízbe, hogy a nyurga pontyok hátát megsimogasd.

Durva. 

A ragadozó-, vízi-, és gázló madarak egy külön fejezetet jelentenek. Még elmondhatatlanabb. A Bodrogzugi remek vízitúra-helyszín a családos vízitúrázóknak. Az ártérben nincs sodrás, az ártérben a mezők felett 20-40-60 centivel suhanunk. 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgEzen menüpontban mindjárt olvasod a választhatóan 1-2-napos bodrogzugi kenutúrák leírását. Ha "csak" az első napra jössz, akkor a kétnapos vízitúra első napi programja, ha csak a 2. napra jössz, akkor - értelemszerűen - a 2. nap leírása vonatkozik rád. Mindazonáltal (ha tudtok) gyertek mindkét napra. Megéri. Sőt. A többi menüpontban majd fel fogod fedezni, hogy jöhettek a Bodrogzugba (és a Bodrogra) 3, vagy 4, vagy 5, vagy 6, vagy 7 napra, hiszen Bodrogon, a Rakamazi-morotván és a Tiszán is szuper túráink vannak. 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA vízitúrát most kezdőket megtanítjuk kenuzni. Minőségi felszerelést adunk. Kellemes hajót kapsz, jók a lapátok és a mellények. Ha jó előre jelentkezel, segítünk szállást foglalni. De tényleg csak akkor nagyon időben jelentkeztek, amikor nem feleslegesen telefonálgatunk, hogy hol van még hely azon szállásadóknál, akik nincsenek a booking.com-on. A szállás lehet faház, vendégházi szoba, apartman, sátor, ami tetszik. De a legjobb szállás, amit Ti foglaltok magatoknak, Tokajban és Tokaj környékén keressetek.

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt neon színű, és túravezető feliratú pólóban a túravezető már a kapunál üdvözöl és mutatja, hogy hol parkoljatok. 
Ha vonattal jöttök, kérjük, hogy 10:30-ra gyertek, ha pedig autóval érkeztek, 10:15-kor várunk, hogy mire a vonatosok is itt lesznek, addigra már minden kocsi szépen parkolt, a kocsival jövők el tudtak menni wc-re, egyszóval minél hamarabb indulásra készek legyünk.  

 
 

1. napi bodrogzugi vízitúra: biztonságos szuperkaland
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg(Ha nem változik a menetrend) a Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-kor érkezik Tokajba. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

10:30 Tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Ügyes módszertannal megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. Hamarosan úgy fogsz száguldani a kenuval, úgy irányítod majd a hajót, mintha Max Verstappenként versenyautóban ülnél. (Tényleg jól tanítunk). 

bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpg

Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezést, ismételt wc-látogatás után vízbe mártjuk a lapátokat, a Bodrogon Sárospatak (észak) felé indulunk. Egy jó kilométer után evezünk be Seholországba, az ártéri édenkertbe, ami olyan, mint a XIX. és XX. század eleji nagy folyamszabályozás előtti mozaikos vízivilág. Mielőtt kérdezed: nem, nem kell szomjazni, nem kell az ivással várni, egész napos evezgetésünket sok kikötéssel, megállással szakítjuk meg, mosdószüneteink során a természet lágy ölén a hölgyek jobbra, az urak balra indulnak. Magas víz esetén is úgy optimalizáljuk az útvonalat, hogy legyenek kiszállási pontjaink, ahol a pisilés nyugodtan megejthető. A szállj ki a kenuból a vízbe verzió bár vadregényes, de nem túl vonzó. 

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpg
A zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató séta mellett jöhet a korai ebéd.
Hozzatok magatokkal elemózsiát, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A szünet után elképesztő tájon lapátolunk. Ha magas a víz, ha az ártérben "áll az ár", akkor cikázunk a szélrózsa minden irányában, habzsoljuk a tájat. Ha pedig éppen nincs áradás, és a táj nem olyan, mintha erdőkkel szabdalt Balatonon lennénk, hanem "csak" a víziösvények, csatornák kenuzhatóak, akkor vízitúrázunk az ezerszer tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. "Go west" és átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. Ha nem - akkor nehéz. Végszükségben a ún. mocsárjáró technikával jutunk át, a kenuk áthúzzák egymást a növényzeten....
img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgCsodahelyek érintésével és egy átemeléssel az indulási helyünktől 5 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó vagy csorgás esetén antitempó függvényében körülbelül 16:30-kor érünk vissza az indulási helyre, jöhet a hajótisztítás. Délután - fakultatív program ha éppen nem borozni akarsz vagy azzal vársz estig - fel lehet ugrani a Tokajt őrző Kopasz-hegyre. A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át, de itt is mondjuk, hogy a tavaszi, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát, de legalább vízicipőt hozni. A vízitúrákon aránylag kevés a piperkőc ficsúr, hidd el, hogy a gumicsizma is roppant előkelő. Egy vízitúrán az ADEKVÁT öltözet semmit nem von le finom úrihölgy és gentleman státuszodból. 
 

2. napi vízitúra a Bodrogzugban: vadregényes kenukaland 
arteri-evezes.jpg9:30-kor találkozunk Tokajban. (Bodrogzug vendégház, Bodrogkeresztúri út 3.) A csak erre az egy napra jövő, és a kenuzást most kezdő vízitúrázókat úgy megtanítjuk kenuzni, hogy holnap indulhatnak nemzetközi versenyeken. (Bridzs, go, darts, főzés...). Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a rutinos túrázók (tehát akik tegnap már voltak vízen) bemelegíthetnek. Amikor már minden legénység ügyes, s20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpghow time! Ha egy kétnapos bodrogzugi evezés második napján vagy, a vízitúra első 59 perce megegyezik a tegnapival.

A képen is látható zsilip (vagy zsilipecske) után  bennfentesként fogsz kanyarodni a tegnapról ismert kikötési pontra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő. Az eszegetés, pisilés, láb- és hátnyújtóztató séta, újabb fotózás és táblaolvasgatás után visszacihelődünk a hajókba.

 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgMa (nagyon durván) kelet-északkeletnek tartunk ott, ahol nyugat, a Bodrog, ill. légvonalban Bodrogkeresztúr felé lapátoltunk.

Most Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk.

 

Nézzük meg mindkét esetet. 

bodrogkoz-2017-06-03-9.jpgHa az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető illő szerénységgel köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy a kenukaraván olyan eleganciával suhan át a dzsungelt idéző erdőkön, mint kés a vajon.

Vagy majdnem. Beismerjük: még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty!

 

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgÉs nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő, és a repülőknek szóló lámpa, a "világító torony" volt a megmentő. Annak az irányában próbálkoztunk átjutni az erdőfalakon.

Éjszaka még lámpával sem könnyű...


bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgDe ma (végül is nem múlt nyomtalanul a 20 év) már a kenutúrák 23%-ában az első hóesésre visszajutunk Tokajba. Reméljük ezzel TELJESEN megnyugtattunk.

Ha pedig az evezés napján (benne van a pakliban) nem lesz áradás, akkor is pompásat kanyargunk az ártérben és egy kilátótoronynál perdülünk meg a flottával. 16:30 és 17:00 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 
 

bodrogkoz-2017-06-03-13.jpgAki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami (ha a MÁV véletlenül tartja a menetrendet, amit udvariasan nem lehet kizárni, még akkor sem, ha minden szökőévben fordul elő) fél kilenckor van Budapesten.

Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos utat hazáig. 

 
 
bodrogzugi-vizitura-kenutura-a-bodrogkozi-arterben.jpgHelyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 

Testre szabott vízitúrák, pl. Bodroggal kombinált evezések
img_20170604_113508.jpgIgény szerinti Bodrog-ártéri evezésre, külön csoportnak szóló, céges csapatépítő vagy iskolai osztálykirándulásos bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezési igények, valamint a létszám és a csapat összetétele alapján adjuk meg. 
Kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni, vagy akár a napközbeni hamit is biztosítjuk. Tudunk segíteni szinte mindenben.  
 
 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés a kenutúrára és a díj fizetése
 

bodrogzug-12.jpg1. Kérjük hívj, egyeztessünk+36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök. Mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll társaság? Van-e bármilyen, a kenutúrát potenciálisan befolyásoló egyéb tudnivaló. Sok mindent kell tudnunk, hogy a vízitúra jó legyen. Pl. fontosak a testsúlyok és a rutin a beültetési tervhez, mivel soha nem szállunk vízre túlterhelt kenukkal. 


2. Jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezési lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

3. A kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk
 

4. A visszaigazolást követő 24 órában kérjük a vízitúra díjának utalását
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt vízitúra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
MediaComm Kft.
A bankszámla száma: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük beírni a számlázási címet, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a helyét beírni, tehát azt, hogy "Bodrogzug kenutúra"

Pl. 1123 Bp., Sólyom u. 76. 2024. augusztus 14-15. Bodrogzug kenutúra