Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 2. Hernád vízitúrás hiperkaland

hornad-zsadany-es-abaujvar-kozott.jpgHernád vízitúra, A Nagy Hernád Hiperkaland!
Figyelem! Ez a Hernád szakasz 
nem veszélytelen!

Ha viszont tökéletesen uraljátok a kenut, akkor a "Hiperkaland" Hernád vízitúra életed egyik csúcs élménye lesz. Permanens extázis, másodpercnyi szünet vagy uncsibb víz NÉLKÜL, non-stop szlalomozás, driftelés, néhol háttal történő lejövetel..... amihez akkor is 1000%-os koncentráció kell, ha tényleg jól kenuztok. Muszáj figyelni, nem lehet kikapcsolni, mert nem biztos, hogy volna idő korrigálni. De egy erdélyi kocsiúton is non-stop figyelünk. 

Hernád-vízitúra: a nagy Hernád-hiperkaland. Még egyszer. A Hernád ezen részére csak tényleg rutinos, igazán tapasztalt vízitúrázók jöhetnek. 

 

szigetkoz-185.jpg11:00-kor Hidasnémetiben találkozunk a Hernád partján, a Hernád-híd keleti oldalán a Nepomuki Szent János-szobor melletti parkolóban. 

Üdvözlés, eligazítás után teleautó rendszerben logisztikázunk. Előállítjuk azt a helyzetet, hogy legyenek autók a kenutúra végpontján is, mivel a kenutúra kiszállási helyéről az indulási helyen hagyott autókhoz vissza kell majd a sofőröknek jutni, és persze minden túrázónak a kenutúra indulási pontján kell majd lennie. De a logisztikát bízd ránk. Pont azért fogunk az előkészítés során látszólag indiszkrét kérdéseket feltenni, pl., hogy hányan jöttök egy hány személyes autóban, hogy itt minden flottul menjen, a rendszer klappoljon.

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-abaujnadasd-alatt-01.jpg

Néhány szó a Hernád vízitúráról. Miután ránéztél a képre, a kenutúra idején várható vízállás mellett gondolatban felejtsd el a víz "felső felét". Képzeld el, hogy marad az uszadék felett nem túl sok hely. Innentől a biztonságos kenutúra "képlete" egyszerű.

Képesnek kell lenni manőverezni, plusz oda kell figyelni.

 

A képen (kép: természetbarátok honlapjáról) látható kajakos tapasztalt mentő. A képen látható úriember óriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. Állítólag videózott, és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. Ő volt a Hernád túrán a csapat mentőhajója a természetbarátok honlapja szerint. A képet onnan másoltuk.  
2011-0815-hernad-18.jpgAhol van relatíve nyugodt a víz, ugyanakkor az ilyen fába akadás nagyobb sodrás esetén a legnagyobb árat követelheti. A Hernád a Hernád.... Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl.  
A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon toljon el, a kettes és hármas pedig jobb oldalon álljon meg. Amint megvan a 90 fokos bal forduló, mindenki evez előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas eveznek a jobb, a kettes és a kormányos eveznek a bal oldalon oldalon'. 
Nota bene. A Hernádon kifejezetten ritka, hogy a 4-es kenuban 4 fő legyen.

És ezt akkor is muszáj megcsinálnod ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy ha nem ez tűnik a legjobb döntésnek. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban, hiszen ez a Hernád..... De nyugi. Pont azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. 
20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-34.jpgNézz a képre. Nem egy szuper fotó, de az áramlást minél tovább skubizod - ha már kenuztál - annál inkább tudod, érzed, hogy milyen helyzetek fordulhatnak elő ezen a Hernád-szakaszon. Ugyanakkor a jól kenuzó túrázóknak a Hernád egy HIPER-ÜBER-TOP hely. Magyarán a borulás, baleset lehetőségére történő korrekt tájékoztatással nem akarunk elijeszteni. Aki gyakorlott, itt sem fog borulni. Végrendelkezni sem kell. Aki a Rábán Csákánydoroszló felett boldogul, annak a Hernád örömóda. Ha a Szigetköz, a Mura, a Lajta osztrák szakasza, a Belá, a Vág, a Garam, az Ipoly "necces" részei is "mentek", akkor itt is jó leszel. De ha a kenu-kormányos tapasztalatodat lassú, vagy állóvízen, pl. a Balatonon, a Tisza-tavon vagy a Bodrogon szerezted, akkor jó úton haladsz, de még a Hernád lenti szakaszain várunk szeretettel. Miattad, a te érdekedben. Amúgy a Hernád gyönyörű, ez az etap pedig egyenesen észbontó. Egyszerűen hihetetlen. Leginkább a Rába Csákánydoroszló előtti/fölötti szakaszához hasonlít, csak itt még több az "akció", a szlalom, a kerülendő torlasz, a kanyar. A vízre szállás után kb. 30 perccel következik az első rövidebb, és újabb 30 perc után az ebédszünetes hosszabb pihenő. Az egymásba fűződő szlalomoktól pedig eldobod az agyad. Ezt lehetne irodalmibb stílusban is írni, de mi már csak ilyen egyszerűek vagyunk. Érkezés után az emberek egymásra néznek. Ó betűt formálnak ajkaikkal, kicsit előre biccentik a fejüket. Majd decens orcával szinte csak magukban suttogva, egy szerelmeskedésre felszólító mondatocskát rebegnek el. 

Jön újra egy kis logisztika, teleautó rendszerben, amivel az indulási ponton hagyott autókhoz visszamennek a sofőrök, majd felveszik a kenutúra végállomásán az utasokat. Közben a nem-sofőröket tisztelettel arra kérjük, hogy amíg megjönnek a sofőrök, mossák ki a hajókat.


Mit hozz a vízre?
Javasoljuk, hogy legyen nálad szendvics, 1.5 liter víz, napszemüveg, naptej, tartalék short és póló, sapka. Törölköző vagy párna vagy polifoam a fenék alá. Ha szedsz, gyógyszer. Készpénz. 
Vízhatlan csomagolás a mobiltelefonnak és a slusszkulcsnak. Hordókat nem teszünk a hajókba. Tájékoztató, wc, naptejezés, alapos bemelegítés, a hajók ülésére kispárna kötözés/ragasztás után szállunk vízre. 
 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés

1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36209342 60
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök-e, és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás? Egész sok mindent kell tudnunk: darázscsípés-allergia, epilepszia, cukorbetegség, pacemaker, testsúlyok és magasságok...


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 


(Pl. 6755 Szeged, Hernádi u. 9. 2024. szept. 2. Hernád kenutúra)