Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Július 9-14. Hernád vízitúra, választhatóan 1-2-3-4-5-6 nap

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpgIlyen a világon nincs vízitúra! Hernád vízitúra választhatóan 1-2-3-4-5-6 napban.

Ezt a Hernád kenutúrát a tökéletesen kormányzott hajóegységeknek ajánljuk.

 

De. Az udvariasság (az "ajánljuk" szóhasználat) kérjük ne legyen félreértés forrása. Kizárólag akkor jelentkezz a Hernád kenuzás mind a 6 napjára, ha "1000%-osan" tudjátok irányítani a hajót. Ha nem tökéletesen, ha nem maximálisan uraljátok a kenut, semmiképpen NE gyere a keddi napra. Ezt kérjük szépen komolyan venni. Nem babra megy a játék. A Hernád (leg)felső szakaszán egy alásodródásos, beakadásos borulás veszélyes. Konkrétan: meg lehet halni. Ha "csak" mesésen jól, ha "csak" szuper jól kenuztok, akkor az 5 vagy a 4 vagy a 3, ill. 2 vagy 1 napos Hernád vízitúrára gyere! Például kezdd a túrát szerdán vagy csütörtökön! A keddi szakaszt hagyd ki. "Lent" is hihetetlen a Hernád, a felső szakaszt kihagyva szálljál vízre a Hernádon! 

Harmadszor is leírjuk.

Kérjük az 5-4-3-2-1-napos kenutúrát a külön menüpontban nézd meg. A 6-napos Hernád kenutúra kizárólag a kenuzásban nagyon gyakorlott, a kenut tökéletesen irányító, a hajót maximálisan uraló legénységeknek vállalható. Ezt kérjük komolyan venni. Potenciálisan emberélet a tét. Ne a Hernád-parton legyen abból rossz érzés, sértődés, hogy a biztonságod, az életed érdekében visszahívunk a partra, és nem szállhatsz vízre. Ugyanis nem jöhetsz le, ha azt látjuk, hogy nem lennél biztonságban. És fontos, hogy miközben mi biztosítjuk a kenutúrát, a túradíjat értelemszerűen nem tudjuk visszatéríteni, mert valaki a figyelmeztetés ellenére is úgy jön el egy Hernád-evezésre, hogy a hajó irányítása nincs rendben.

hernad-vizitura-kenutura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-1.jpgEgyébként tudni kell, hogy ahol kedden vízre szállunk, ott minden áldott és békés, ártatlan és szende, ezért megértjük, hogy nehéz elképzelned, vannak olyan kanyarok, ahol a "normál" vízen látható kisebb csetlés-botlás mellett, ha nem vagy tökéletesen képzett kormányos, ha nem tökéletesen képzett a vezérevezős, akkor kicsap a sodrás a sodorvonalban lévő uszadékra.

 

Ami azzal a veszéllyel jár, hogy bebucskázik a kenu az uszadék alá.

 

www.hernad-vizitura.eoldal.hu-vizitura-hernad-czabdav.jpgÉs ha beakadsz, sokkal könnyebb meghalni, mint egy rafting túrán, ahol az esetek 99.999%-ban a boruló embert viszi a víz, és majd csak lesz egy pont, ahol partra tudsz kecmeregni. A Hernádon nem évezredek alatt lekerekedett nagy sziklák között megy a víz, hanem az uszadékfából a Hernád torlaszokat épít. Ha beakadsz az ágakba, és beprésel a víz a torlasz alá a víz, nem tudsz majd kijönni.

 

És mi sem tudunk kihozni! Ez nem játék. A felső szakaszra ennek tudatában és tökéletes felkészültséggel jelentkezz. 

 

hernad-005.jpg

Az 5-4-3-2-1-napos Hernád vízitúra esetén már nem eszik ANNYIRA forrón a kását. 

Az 5-, 4-, 3-, 2-, 1-napos "lenti" szakaszokhoz "elég" a KOMOLY rutin. Vagyis az 1-2-3-4-5-napos Hernád kenuzás szakaszaira is kell a NAGYON JÓ kormányzás, csak nem kell "világbajnoknak" lenni. Ha ilyen vízitúrázó vagy, gyere, mert a Hernád gyönyörű. Ha nem tudod eldönteni, hogy megütöd-e a mércét, gyere el bármely más vízitúránkra és a délelőtti betanítás során megnézünk ingyen és megmondjuk, hogy jöhetsz-e. Ilyen egyszerű. 
A Hernád a vízitúrázók között ismertebb folyók közül leginkább a Rábához hasonlít. Brutálisan klassz. Kalandos, de nem veszélytelen. 


A szállás a Hernád vízitúra idején:
igény szerint sátor vagy vendégszoba

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-9.jpgEz a  Hernád vízitúra két támaszpontos vízitúra.

A folyón evezve jövünk lefelé, és mindenhol ott folytatjuk, ahol előző nap kiszálltunk. Ez történik a vízen. 

 

 

 

 

Eközben a Hernád kenutúra szállás szempontból a 6-napos vízitúra esetében igényel egy költözést. Szerintünk így optimális, de mindenki foglalhatja bárhol a szállását, ütemezheti a költözéseit ízlés szerint. Pláne ha valaki borsodi, akkor akár naponta ingázva is tud jönni a kenuzásra. És természetesen mindig az aznapi kikötési helyen tudtok sátrazni is. 
 

 

hernad-szallas-2014-2.jpgA Hernád vízitúra 5-4-3-2-1-napos változatán a szállás -akár sátrazással, akár vendégszobával - végig fix.
Tehát az 5-4-3-2-1-napos túrát választóknak a Hernád-kenutúra a szállás szempontjából - hangsúlyozzuk, hogy kizárólag a szállás szempontjából - "állótábor". Ami azt is jelenti, hogy kell majd minden nap autókázni.

 

 

Ehhez az első nap transzfert biztosítunk, aztán megismerik egymást a csapat résztvevői, és a hamar szívélyes viszonyba kerülő túratársak összeállnak, és teleautó rendszerrel tesszük viszonylag olcsóvá a közlekedést. Fontos, hogy viszonylag olcsóvá. Ugyanis a Hernád adottságai adottságok, szálláshely alig van. 


Étkezés: önellátó vagy rendelt. Főzési lehetőség, jól felszerelt konyha áll a rendelkezésedre, és a "támaszponton" van rendelhető, (mégpedig finom!) reggeli és vacsora. A napközbeni elemózsiát neked kell hozni, vagyis kell gyártanod szendvicset. 

 

 

 

Keddi Hernád vízitúra: 17 km-es hiperkaland a kenut tökéletes uraló legénységeknek (ASZ)

Ez a Hernád-szakasz veszélyes, csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 

10:00 Találkozás, a találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük. 
Logisztikázunk, (autókat "készítünk be" a kenutúra első napi céljába) végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére. 

A kenuk pakolása után indulás. Határozottan izgalmas és ELMONDHATATLANUL gyönyörű vízitúra vár rád. De tényleg óvatosnak kell lenni. 

A képen (kép: természetbarátok honlapjáról) látható kajakos tapasztalt mentő. 
2011-0815-hernad-18.jpgÓriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás, a fenti szakasz sodrása miatt nagyobb árat is követelhet. Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl.  
A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen kettőt, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló, mindenki előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon)'. 

És ezt akkor is muszáj megcsinálnod ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy ha nem ez tűnik a legjobb döntésnek. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban, hiszen ez a Hernád..... De nyugi. Pont azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. A képen látható úriember is megúszta, állítólag videózott és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. Ő volt a Hernád túrán a csapat mentő hajója a természetbarátok honlapja szerint. 
A képet onnan másoltuk. 

16:00 Érkezés a napi célba

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt menü vacsora (tüneményes házi koszt)

 

Szerdai Hernád kenutúra:
21 km 
gyors sodrású víz (SZC)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpgReggeli után "logisztikázunk", ez azt jelenti, hogy délelőtt az autókat "letelepítjük" a napi célba és telekocsi rendszerben biztosítjuk a sofőröknek a visszajutást az indulási pontra. Így mindenkinek a kocsija már az érkezési helyen "lent" lesz.

Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk. Áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk, és hölgyek jobbra, urak balra ...

Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, kiszállunk és felfedezőst, aztán visszaszállunk, és oldalágba beevezőst játszunk. 
Ebédszünetünket a természet lágy ölén tartjuk. Majd jön egy olyan "sikán", hogy a Forma 1 rajongók is eldobják az agyukat. Aztán a Hernád medrének szélessége kevesebb mint a felére szűkül. Igen ám, de a mélysége nem sokkal nő, amit a folyócska az áramlási sebességgel kompenzál, hiszen a folyadékok nem túlságosan összenyomhatóak...

20180819_122947.jpgÉrkezés a napi célba.
Délután fakultatív kirándulás Regécre a várhoz. 
A vár 1285 körül épült egy 624 méter magas vulkanikus szirten, a történetét majd ott.
Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Legalább edző- vagy tornacipő, de inkább túrabakancs kell.  


Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.  

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

Csütörtöki vízitúra a Hernádon:
14 km kenutúra Pandorán (CP)

vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-magaspart.jpgReggeli önellátó vagy rendelt 
Délelőtt: fakultatív kirándulás Boldogkőváraljára, a vár megtekintése.
A várnézés után logisztika (a kocsik a napi célba mennek, a sofőröknek transzfer).

 

A vízre szállás után hamarosan lassulunk, "megfog" a víz, óvatosan, lassan lapátolgatunk.

 img_20180819_2.jpgSzállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 
 
 
 

Pénteki vízitúra a Hernádon:
12 km vadregényes izgalom (PN)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpgA reggeli önellátó vagy rendelt. 
Délelőtt: a kocsik a napi célba mennek, a sofőrökkel teleautóst játszunk. 

 

 

 

Aztán jöhet a Hernád.

Bang, bang, bang.

Megállunk majd a hívogató lapajokon, ott lehet pihizni, de mindent szabad, jöhet a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda vagy meditáció

 

 

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-16.jpgSzállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

 

 

Szombati Hernád kenutúra:
mintha Új-Zélandon evezgetnél 21 km-t (NÓ)

20190618_121549_resized.jpgA reggeli lehet önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen lehet vásárolni is a saját reggelihez friss péksüteményt stb. 


Logisztika, naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás. 
Ma is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zélandon evezel, egy alpesi folyó vagy a Sziklás-hegység csoda folyói a labdába se rúgnak. 
Ha túloztunk is, itt tényleg hihetetlen a Hernád-völgy, amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen, de a valóság és a fotó közötti különbség ugyebár elég erős.


a-hernad--02.jpg17:00 Érkezés a napi célba
Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

Vasárnapi kenutúra: überszép 10 km-es levezető vízitúra, Hernád mércével "lájtos" szakaszon (ÓG)

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpgReggeli (önellátó vagy rendelt) után logisztikázunk, pakoljatok be mindent az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahol őrzött helyen fognak parkolni (itt a kiszállási díj, amely a parkolást is tartalmazza 200 Ft/fő).

A vízitúra napi céljából "vissza-teleautózunk" a sofőrökkel a vízre szállás helyére, a Hernádra tesszük a hajókat és könnyes szemmel bólogatunk a tényhez: minden egyes kanyarral rohamosan fogy a hátralévő szépség és hamarosan becsapunk a célba. 

A kenutúra végén világvége-bánat lesz úrrá a csapaton és hangos a jajveszékelés. A vigasztalhatatlan sírás-rívást csak a hajómosás lehetőségével tudjuk csitítani.  

Hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek - busszal és vonattal. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. Kérjük, hogy kizárólag akkor tisztelj meg jelentkezéseddel, ha ezt elfogadod nagy meleg idején is.  
gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgMég egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "tökéletesen" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk. Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, Bodrogközi, a vizitura.eoldal.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci  vízitúráinkat! 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás?
Amit még tudnunk kell: darázscsípés-allergia epilepszia, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, ha nem is milligramm és milliméter  pontossággal, de a testsúlyok és magasságok, különösen ha az "Elemér" 232 centi magas vagy erősebb testalkatú.  

 


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezési lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

 

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

 

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 


(Pl. 2092 Budakeszi, Fő u. 199. 2024. július 9-14. ​Hernád kenutúra)