Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. március 25-28. Hótalpas túra Szlovákia, hótalpazás az Alacsony-, és a Magas-Tátrában, választhatóan 1-4 nap

hotalpas-tura-3.jpgVálaszthatóan 1-2-3-4-napos hótalpas és hómacskás túra Szlovákiában az Alacsony- és a Magas-Tátrában. Hótalpazás 2024. március 25-28. Gyermekes családoknak is kellemes útvonalak, hihetetlen panorámák. Az első napon (útközben) egy rövid túra az Alacsony-Tátrában, majd 3 nap Magas-Tátra.  

 Szállás, étkezés, hómacska és hótalp 
homacska.jpg.pngNová Lesná és Tatry Smokovec környékén tudod foglalni magadnak a szállást. Aki időben kéri, annak mi "stoppoljuk" a szállást egy nagy apartmanházban, ahol a szállás díja egy 4-fős családnak - a jelenlegi árakon és árfolyamon - egy éjszakára 40.000 Ft körüli összeg forintban. (Mi jelezzük a szállásadónak, hogy lesz x ("db") foglalás, a szállás díját nektek kell rendezni). A közelben van több étterem, ill. (ha az általunk foglalt szálláson vagytok) akkor a konyhában bármit meg tudsz melegíteni, ill. tudsz főzni is.

hotalpas-tura-szlovakia-magas-tatra.jpgHómacskát és hótalpat vagy vegyetek magatoknak itthon (Decathlon, internet...ha nem egy téli túrát terveztek megéri) vagy tudtok (korlátozott számban) bérelni.

Mind a hómacska, mind a hótalp bérleti díja 12-12 euró / pár / nap.

 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-344.jpg1. napi hómacskás túra az Alacsony-Tátrában: egy olyan útvonalon, amely jó eséllyel a panoráma világbajnokság győztese
Utazás saját kocsikkal önállóan az Alacsony-Tátra e-mailben és zoomolható térképpel is megadott parkolójába, ill. aki szívesen csatlakozik a konvojhoz vagy a teleautó rendszerbe, azokkal 6:30-kor indulunk Budapest, Hárshegyi út 1-3. számtól. 
(A határ átlépését követően vegyetek szlovák autópálya-matricát (12 euró)). 

 

szlovakia-teli-tura-37.jpgAzokkal a túrázókkal, akik nem a Budapestről induló konvojhoz csatlakoznak, azokkal 10:30-kor az Alacsony-Tátra egy hágójánál lévő parkolóban találkozunk, amelyet természetesen a résztvevőknek e-mailben (is) átküldünk, ill. mindenki zoomolható térképet is kap.  
 

deres-chopok-gyomber.jpgA magyar rendszámokat nem lehet majd eltéveszteni, ill. a túravezetői autó tetején (fehér színű Toyota kombi) lesz felállítva egy NARANCS és fekete színű hótalp. Eltéveszthetetlen. Legalábbis 10 éve senki nem ment el mellettünk, anélkül, hogy ne látta volna meg az ismeretőjelet azonnal. 


A parkolóban nagyjából 1 perc alatt megtanulod majd, hogy hogyan vedd fel a hómacskát és indultunk is. Több pihenővel, nagyon kényelmes, szándékosan extrém lassú tempóban mendegélünk felfelé. Az első napon nagyon szerény, oda-vissza 4.2 km-es utacska, de életed legjobb panorámái várnak rád. Ha nem fogsz legalább 100 db feletti fotót készíteni, akkor visszatérítjük a túranap díját. (Ezt ne vedd komolyan, bár akár az is lehetne). Mielőtt folytatjuk az utat, egyeztetjük a 2. napi találkozás helyét és idejét, mindenki ellenőrzi, hogy megkapta-e a térképet, mindenkinek adunk papírtérképet is (!) arra az esetre, ha a telefon nem működne, ha a mobilod elázik, nincs térerő stb. Visszaszállunk a kocsikba és még kb. 45 perces autózással érünk a magas-tátrai, Ótátrafüred, Lomnic, Nová Lesna stb. települése(ke)n lévő szállásainkra. 


2. napi hómacskás túra a Magas-Tátrában: a Kő-pataki-tó 
magas-tatra-hotalpas-tura_18.jpgA reggeli önellátó, 7:45-kor az autókba pattanunk, hogy 8:15-kor már az ótátrafüredi parkoláson, naptejezésen (igen!) wc-látogatáson is túl legyünk és kényelmesen meg tudjuk venni a jegyet a 8:30-as siklóra. Természetesen tudni fogod, hogy hova kell jönni, itinert, és zoomolható térképet is fogtok kapni, meg az első nap már egyébként is minden egyeztetünk, ill. egyeztettünk. A siklóval a nap során fontos 45+45= 90 percet nyerünk, ugyanis néhány perc alatt a siklóval 1010 méterről 1270-re katapultáljuk magunkat. A siklóra a jegy oda-vissza 15 euró, de lehetsz sportos és - természetesen - meg is spórolhatod a jegyet, ha a sikló mentén már 7:45-kor elindulsz. Az egyik túravezető veled is megy, ha azt mondod, hogy túrázni és nem siklózni jöttél....
hotalpas-tura-2.jpgA nap során a cakkumpakk 13 kilométeres úton jössz rá, hogy eddig valamit kihagytál az életedből. Amit eddig mulasztottál, az a szinte megbocsáthatatlan bűn kategóriájába tartozik, de a magadnak tett szemrehányás helyett élvezd ki a teljesen elképzelhetetlenül gyönyörű tájat, és őrülj, hogy a mai nappal valami fontos megváltozik az életedben. Fontos: a NAPSZEMÜVEG ezen a napon is  nélkülözhetetlen, a havon és a szikrázó napsütésben napszemüveg nélkül nagyon "brrr" lesz egy idő után. A Magas-Tátra déli oldalán 1750 méteres tengerszint feletti magasságig megyünk fel és amikor elfogynak a törpe fenyők őrülten erős lesz a fény. 

kopataki-hotalpas-tura.jpgA 2634 méteres Lomnici-csúcs tövében a hölgyek nagy örömére van igazi wc is, ill. a tó mentén eszegetjük meg az elemózsiánkat vagy tudsz magadnak venni meleg ételt. Pl. vehetsz egy jó kis Madarsky gulas-t (ami a marhahúsból készülő gulyás neve, a "szegedi" pedig a disznóhúsból készülő gulyás... mindkettő remek). 13 óra körül indulunk lefelé, hogy ne a zsúfolt 16:30-as vagy az utáni siklókkal kelljen lemenni a kocsi(k)hoz. Azaz a képen látható esti fényeket, a magas-tátrai napnyugtát nem tudjuk fent megvárni. 
 

3. napi hómacskás túra a Magas-Tátrában a Gerlachfalvi-csúcs tövében található Sziléziai-házhoz
gerlachfalvi-hotalpazas_6.jpg
A képen Szlovákia és a történelmi Magyarország legmagasabb csúcsát, a 2655 méteres Gerlachfalvi -csúcsot látod. Ennek az oldalában van egy remek kis völgykatlan és egy kisebb szálloda a Sziléziai-ház. Ide tartunk. 8:15-kor parkoltunk az egyeztetett helyen, és már rójuk is az utat. Nem vészes emelkedőn közelítünk 1670 méteres magasságban található célunkig. A Magas-Tátra déli oldalán egy remek úton haladunk, ahol minden méteren jó szolgálatot tesznek a hómacskák.
 
homacskas-tura-_7.jpgA hómacskáknak köszönhetően atomstabilan tudunk lépkedni ott, ahol egyébként lehetetlen lenne, ill. csak csúszkálnánk. A Sziléziai-ház volt anno a közgazdasági egyetem sítáborainak helyszíne, bezzeg akkor még eszünkbe sem jutott a hómacska, de eltelt némi idő... A közel 700 méteres szintkülönbség legyőzése során le fogunk izzadni, érdemes száraz pólót vagy atlétát hozni, és a vizes pólót majd a Sziléziai-házban lecserélni. A Sziléziai-háznak van étterme. Az árak csak azért nem fognak sokkolni, mert a magyar infláció miatt Budapesten sem sok helyen találsz étteremben főételt 3-4000 Ft alatt. Még bőven világosban érünk vissza a kocsikhoz. 
 
4. napi hómacskás túra a Magas-Tátrában: a Poprádi-tó
20190217_222605_resized.jpgKiköltözünk a szállásokról és 8 órakor már a Poprádi tónál parkolunk (10 euró lesz a parkolás). Kellemes, a sok-sok fotózás miatt másfél óra megtett kb. 4 kilométeres séta eredményeként jutunk el a Magas-Tátra egyik félelmetesen gyönyörű tavához, amit minden irányból 2000 feletti, keletről egy 1900 méteres csúcs határol. Körbeballagjuk a tavat és a keleti oldalon mendegélünk még felfelé egy kicsit, szintben kb. 100 métert, annyira, hogy belássunk a Békás és a Hincó tavak felé, ill. rálássunk a Tengerszem-csúcsra.
Egy meleg káposzta-, vagy bab-, vagy gombaleves, vagy egy jó kis knédli után ballagunk vissza a kocsikhoz. 
13 óra körül indulunk a Budapestig közel 5 órás (vagy kinek hova meddig tartó) utunkra. Biztonságos utat hazáig. 
 
A hótalpas túra túradíja:
19990 Ft/fő/nap, amely nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazás, biztosítás, hótalp bérlet, hómacska bérleti díját. 
Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+36209342760, tatra_gyalogtura@yahoo.com


Jelentkezés a hótalpas túrára: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezés és visszaigazolás 
3. Díjfizetés

szlovakia-hotalpas-tura-alacsony-tatra.jpg1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36209342760
Fontos a létszám, hogy hány autóval jöttök, mik a szállás gények, a szállást ki foglalja, hány főnek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. 

Van-e saját hómacskátok, hótalpatok, túra vagy síbotjaitok, kamáslitok. 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

 

hotalpas-tura-22.jpg2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" (téli bakancs, nagyobb hátizsák, termosz, naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, hosszú zokni, wc-papír, papírzsebkendő, betét, kamásli, hómacska, hótalp, karabiner, élelem, meleg tea/kávé/tej/ kakaó) részek gondos és alapos elolvasását, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (tatra_gyalogtura@yahoo.com). 


magas-tatra-szallas-12.jpg2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk.

 

3. A hótalpas túra díjfizetése
20190217_222810_resized.jpgA visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a hótalpazás díjának utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "szlovák hótalpas túra" vagy "Szlovákia hótalpazás".

(Pl. 1128 Bp.,, Galgóczy u. 108. 2024. március 25-28., hótalpas túra