Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. március 20-21-22. Hótalpas túra

20190219_094543.jpgHótalpas és hómacskás túrák az Alacsony-Tátrában. Hótalpazás 2024. márc. 20-21-22. Kisgyermekes családoknak is kellemes útvonalak, szürreális látvány, elképzelhetetlen panorámák. Választhatóan 1-2-3-napos hótalpas túra Szlovákiában (Alacsony-Tátra). 

Nulladik napi kiutazás: 
Utazás saját kocsikkal ahogyan, és amikor jólesik, ill. teleautó rendszerben a nulladik napon (febr. 11.) 14 órakor Budapest Hárshegyi út 1-3. számtól. (A határ átlépését követően vegyetek szlovák autópálya-matricát (12 euró)).


Szállás, étkezés, hómacska és hótalp 
img_20180316_125829574.jpgLiptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) és Liptószentmiklós környékén tudod foglalni magadnak a szállást. Aki időben kéri, annak mi "stoppoljuk" a szállást egy kellemes apartmanházban, ahol a szállás díja egy 4-fős családnak - a jelenlegi árakon és árfolyamon - egy éjszakára 40.000 Ft körüli összeg forintban. (Mi jelezzük a szállásadónak, hogy lesz x ("db") foglalás, a szállás díját nektek kell rendezni). A közelben van több étterem, ill. (ha az általunk foglalt szálláson vagytok) akkor a studió apartmanok kis konyhájában bármit meg tudsz melegíteni, ill. tudsz főzni is.

homacska.jpg.pngÉrdemes a nulladik nap este már elkészíteni az első túranapi elemózsiát, például szendvicseket. Készítsetek elő, csináljatok meg mindent, ami a másnap reggeli munkák közül előrehozható, legyen az a termoszok elmosása, a hátizsákok (szinte) menetkészre pakolása, stb. Mi már a vízforralóba is bekészítjük a vizet, hogy reggel csak le kelljen nyomni a gombot, már este úgy állunk be a parkolóba, hogy a kocsi orra a helyes irányban néz, stb. Hómacskát és hótalpat vagy vegyetek magatoknak itthon (Decathlon, internet...ha nem egy téli túrát terveztek megéri) vagy tudtok (korlátozott számban) bérelni. Mind a hómacska, mind a hótalp bérleti díja 12-12 euró / pár / nap.

20180122_103448.jpg1. napi hótalpas túra: a választásod szerint Luková (1670 m) vagy Chopok (2000 m) 
A hótalpas / hómacskás túrá(ka)t két túravezető vezeti. Így lehet (menet közben is) választani /változtatni. Az egyik hótalpas túra 1100 méteres magasságból 1670 méterig, a másik - azoknak, akik jó erőben vannak - tovább, a Chopokra (2000 m) vezet. Gyakori, hogy a kisebb gyerekekkel lévő Anyukák az egyik túravezetővel az 1670 méteres magasságban lévő étterem után lefelé indulnak, az Apukák pedig a másik túravezetővel még felugranak a csúcsra. (Vagy fordítva....)


chopok-hotalpas-tura-2323.jpgHa vannak olyan túrázók, akik nem a "támaszponton" szállnak meg, akkor Liptószentmiklós egyetlen Tesco-jának a parkolójában a bejárat közvetlen közelében 7:15-kor találkozunk. A magyar rendszámokat nem lehet majd eltéveszteni, ill. a túravezetői autó tetején (fehér színű Toyota kombi) lesz felállítva egy NARANCS és fekete színű hótalp. Eltéveszthetetlen. Legalábbis 10 éve senki nem ment el mellettünk, anélkül, hogy ne látta volna meg az ismeretőjelet azonnal. A Tesco parkolójából irány a kölcsönző, felvesszük a hótalpakat. (A hótalp díját a túra díja nem tartalmazza, 12 euró / nap + a botok díja, ha nincs túrabotod vagy síbotod, a túrabot díja 2 euró / nap).

a-gyomber-fele-alacsony-tatra-tura-hotalpas-tura-gyalogtura-2.jpgLiptovsky Mikulástól vár ránk egy kis autózás, 8:15-kor Biela Put egy ingyenes parkolójában állunk meg a kocsikkal. Célba vesszük az ingyenes és meglepően kulturált mosdót, aztán jön az örök csend birodalma....Az első 5 perc csalóka lesz, ott még nem érzed, hogy mi szükség a hótalpra, hiszen a hó olyan kemény, hogy csak na, aztán megérkezünk az erdő szélére, és ha még nem vetted fel a hótalpat, akkor máris fenékig süllyedsz a hóba. Nagyjából 30 másodperc alatt megtanítjuk a hótalp használatát, a hótalp fel- és levételének a módját, ill. sokszor fogjuk hangsúlyozni, hogy a hótalppal ugyanúgy lehet menni, mint amúgy, egyetlen dolgot ne akarj, hátra ne akarj vele lépni... Sok pihenővel, millió fotószünettel érkezünk fel 1670 méteres magasságba, ahol a hölgyek örömére tökéletesen kulturált mosdó is vár.


hotalpas-tura-szlovakia-333.jpgAzok, akiknek 1670 méter a mai legmagasabb pont, be tudnak kapni egy levest, ill. belefér az időbe, hogy főételt is rendeljetek.
1670 méteren lehet, hogy kettéválik a csapat, ha vannak vállalkozó szelleműek, akik úgy döntenek, hogy még jó 75 perc captatásra van szufla. Velük meghódítjuk az Alacsony-Tátra 2. (ha a Stiavnyicát önálló csúcsnak tekintjük, akkor 3.) legmagasabb csúcsát, a 2024 méteres Chopokot.


Aki akar, a Chopokról lanovkával, aki pedig sportosra veszi a figurát, az gyalog jön le. Ha sokáig dőzsöltek az étteremben, akkor 1343 méteren vagy 1100 méter környékén érjük utol azokat, akik 1670-tól már nem jöttek feljebb. A Chopok lanovkája nem olcsó, egy irányban az út 16 euró, de - szerintünk - megéri lefelé a lanovkát választani, mivel nem egynapos hótalpas túrán vagyunk. Este szabad program, ill. ha éppen nincs valamilyen járvány, akkor a túravezetői apartmanban egy kis társasjátékra, élménybeszámolóra, esti bulira összegyűlik a nép (érdeklődő része). (Semmi sem kötelező).
 

2. napi hótalpas túra az Alacsony-Tátra Magas-Tátra felöli oldalán 1400-1500 méteres magasság között
wp_20180127_14_11_13_pro.jpgPompás, sőt, annál is jobb nap vár ránk. Hasonló koreográfiával indul a nap, mint az első, azzal a különbséggel, hogy ha mindenki részt vett az első napi hótalpas túrán, akkor ma reggel értelemszerűen nem megyünk újra hótalpat bérelni, hiszen már mindenkinek megvan "mindene. Ismét megköszönve a pontos érkezéseket, 7:30-kor vagy már előtte néhány perccel a tegnap már megismert helyen, a liptószentmiklósi Tesco parkolójában találkozunk. 
zavazna-poruba-telen-1-szlovak-tura.jpgHa valaki még beugrik a Tesco wc-jébe, akkor mosdó szünet után indulunk fel, de ma egy másik parkolóban állunk meg. A Siroki dolinából indulunk a hegyre. Kellemesen jót fogunk a nap során tekeregni, és mind turista utakat, mind sípályák szélét, erdei ösvényeket használva jutunk vissza a kocsikhoz. Mivel a 3. napon már "csak" hómacskára lesz szükségünk, a túranap végén visszavisszük a kölcsönzőbe a hótalpakat, vagy ha a létszám alapján be lehet tenni az összes hótalpat a túravezetői kocsiba, akkor a túravezető (aki egy nagyon kedves ember) visszaviszi a bérelt hótalpakat. 
 
20190219_095452.jpg3. napi (rövid, de totális sokkot okozó, übercsúcs panorámás) hómacskás túra 
A reggeli önellátó, minden a szokásos, pl. ma is készítsetek szendvicseket az útra. Legkésőbb 8 órakor az autókba pattanunk, hogy 9-kor már a parkoláson, naptejezésen (igen!) wc-látogatáson is túl legyünk, és induljunk egy olyan útvonalon, ami életed LEGJOBB látványait kínálja majd. Ma nem hótalpas, hanem hómacskás túránk lesz.... hómacskát tőlünk is tudsz bérelni (10 euró / fő / nap), de a legjobb, ha veszel saját hómacskát és azt használod, hiszen ha vigyázol rá, egy életen át kiszolgál. 
 
vissza-a-gyomberre-hotalpas-tura-2.jpgKb. 350 méteres szintkülönbség és egy semmicske, 2.1 km-es (tehát oda-vissza 4.2 km-es) minitúra vár ránk, amely csak azért fog majdnem 4 órán keresztül, tehát 13 óráig tartani, mert nagyon nem sietünk; ugyanis egész egyszerűen képtelenek lesztek befejezni a fotózást. Egy-egy telefonon ha itt nem lesz 200-300 új kép, akkor egy sem! Komoly. Egyrészt ott lesz mögöttetek a Murányi fennsík, ott lesz az Alacsony-Tátra, keleten a Király-hegy, egészen közel a Gyömbér és a Stiavnyica, északon pedig a Nyugati-Tátra és a Magas-Tátra. Brutál. A hótalpas túra végén még jöhet egy sztrapacska vagy egy brindzové halusky (7 euró 90 cent), vagy valami más finomsággal lehet feltenni a pontot az i-re - és indulunk haza. Immár a túravezetői autó megy hátul, hogy ha valakinek ne adj Isten volna bármilyen technikai gondja, tudjunk segíteni a defektes stb. autónak.
 
A hótalpas túra túradíja:
19990 Ft/fő/nap, amely nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazás, biztosítás, hótalp bérlet, hómacska bérleti díját. 
 
Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+36209342760, tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

Jelentkezés a hótalpas túrára: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezés és visszaigazolás 
3. Díjfizetés

 

lajstrochtol-a-kilatas-a-magas-tatrara-szlovak-hotalpas-tura.jpg1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36209342760
Fontos a létszám, hogy hány autóval jöttök, mik a szállás gények, a szállást ki foglalja, hány főnek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. 
Van-e saját hómacskátok, hótalpatok, túra vagy síbotjaitok, kamáslitok. 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" (téli bakancs, nagyobb hátizsák, termosz, naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, hosszú zokni, wc-papír, papírzsebkendő, betét, kamásli, hómacska, hótalp, karabiner, élelem, meleg tea/kávé/tej/ kakaó) részek gondos és alapos elolvasását, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (tatra_gyalogtura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk.

 

3. A hótalpas túra díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a hótalpazás díjának utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "szlovák hótalpas túra" vagy "Szlovákia hótalpazás".

Pl. 8900 Zalaegerszeg, Szántai T. u. 70. 2024. március 20-22., hótalpas túra