Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. március 04-08. Nagy-Fátra hótalpazás, választhatóan 1-5 napos téli túra

nagy-fatra-hotalpas-tura-23.jpgVálaszthatóan 1-2-3-4-5-napos hótalpas és hómacskás túra Szlovákiában a Nagy-Fátrában és az Öreg-hegységben. Gyermekes családoknak, és az érett korosztálynak is nagyon kényelmes, laza, könnyű túrák, hozzá szürreális panorámák. Támaszpontunk Donovaly, innen autóval hamar elérjük mindegyik indulási pontunkat.  

Szállás, étkezés, hómacska és hótalp 
homacska.jpg.pngDonovaly környékén tudod foglalni magadnak a szállást. Aki időben kéri, annak mi "stoppoljuk" a szállást egy nagy apartmanházban, ahol a szállás díja egy 4-fős családnak - a jelenlegi árakon és árfolyamon - egy éjszakára 40.000 Ft körüli összeg forintban. (Mi jelezzük a szállásadónak, hogy lesz x ("db") foglalás, a szállás díját nektek kell rendezni). A közelben van több étterem, ill. (ha az általunk foglalt szálláson vagytok) akkor a konyhában bármit meg tudsz melegíteni, ill. tudsz főzni is.

hotalp.pngHómacskát és hótalpat vagy vegyetek magatoknak itthon (Decathlon, internet...ha nem egy téli túrát terveztek megéri) vagy tudtok (korlátozott számban) bérelni.

Mind a hómacska, mind a hótalp bérleti díja 12-12 euró / pár / nap.

 

 

1. napi hómacskás túra a Nagy-Fátrán: a Zvolen és a Kis-Zvolen (oda-vissza 10 km) 
kilatas-a-zolyomrol.jpgUtazás a reggeli órákban saját kocsikkal önállóan Donovaly e-mailben és zoomolható térképpel is megadott ingyenes parkolójába. Illetve aki szívesen csatlakozik a konvojhoz vagy a teleautó rendszerbe, azokkal 6:30-kor indulunk Budapest, Hárshegyi út 1-3. számtól. 
(A határ átlépését követően vegyetek szlovák autópálya-matricát (12 euró)). 


zvolen-kilatas.jpgAzokkal a túrázókkal, akik nem a Budapestről induló konvojhoz csatlakoznak, azokkal 10:30-kor Donovaly egy ingyenes parkolójában találkozunk. A parkolóhoz itinert e-mailben (is) átküldünk, ill. mindenki zoomolható térképet is kap.  
A magyar rendszámokat nem lehet majd eltéveszteni, ill. a túravezetői autó tetején (fehér színű Toyota kombi) lesz felállítva egy NARANCS és fekete színű hótalp. Eltéveszthetetlen. Legalábbis 10 éve senki nem ment el mellettünk, anélkül, hogy ne látta volna meg az ismeretőjelet azonnal. 

maly-zvolen-1372.jpgA parkolóban nagyjából 1 perc alatt megtanulod majd, hogy hogyan vedd fel a hómacskát, ill. hótalpat; és indultunk is. Több pihenővel, nagyon kényelmes, szándékosan extrém lassú tempóban mendegélünk felfelé. Az első napon 10 km-es nem nehéz út és olyan kilátás vár rád, hogy besírsz.... Leszel a Zólyom 1402 méteres csúcsán és a Kis-Zólyom is "meglesz". Körbevesz az univerzum. Látod majd az Alacsony-Tátrát és a Nagy-Fátra főnyergét, már most meg tudjuk majd mutatni, hogy másnap hol leszel. A hótalpas (ha a terep olyan, akkor hómacskás) túra után beül(het)ünk (mi be fogunk) egy önkiszolgáló étterembe, ahol meglepően nem drágán lehet egészen jót és bőségeset enni, ill. az étteremnek természetesen kulturált mosdója is van. Innen mindenki 1-2-5 perces autózással éri el - ha Donovaly-ban foglaltátok - a szállását. 


2. napi hótalpas túra a Nagy-Fátra csúcsára: (oda-vissza) 14 km-es túra az 1596 méteres Ostredokra 
ostredok-fele.jpgTermészetesen tudni fogod, hogy hova kell jönni, itinert, és zoomolható térképet is fogtok kapni, meg az első nap már egyébként is minden egyeztetünk, ill. egyeztettünk. Ráadásul az önellátó vagy éttermi reggeli után csatlakozhatsz a 7:45-kor induló konvojhoz is. A kicsit feszesebb reggeli ütemterv célja, hogy 8:15-kor már túl legyünk a parkoláson, naptejezésen (igen!), és időben nekivágjunk az 5 napos hótalpas túra VÁLASZTHATÓAN relatíve "keményebb" napjának. Mindjárt visszatérünk arra, hogy választhatóan.... ugyanis a nap során egy közepes és könnyű hótalpazás között tudsz majd (akár menet közben is) választani. 

20180409_nagy-fatra-tura-szlovakiai-hotalpas-tura.jpg

Kezdjük a közepes túrával. A szlovák "norma" szerint 5 óra 45 perces túrára, mi hagyunk magunknak 8 órát. Igen, ugyanis mi nem vagyunk szlovák turisták, akik nem tudják, hogy a fénynél semmi sem gyorsabb. Tehát LASSÚRA vesszük a figurát, úgy lassítjuk a túrát, hogy a közepes túrára hagyunk magunknak tengernyi időt, így a közepes túra résztvevőivel 16 óra előtt érünk vissza a parkoló kocsikhoz. Nem mellesleg ezzel hagyunk magunknak napszálltáig még plusz másfél óra tartalék időt is, mert ugyebár a biztonság, a biztonság....

Azért írjuk nyomtatott nagybetűkkel, hogy választhatóan "keményebb" napjának, mert a túrát lehet lazára is venni azzal, hogy valaki csak a Krizsnáig jön el, ugyanis az egyik túravezetú a kényelmesebb csapatrésszel már az alsó képen is látható, a Nagy-Fátra 3. legmagasabb csúcsát (1574 m) jelentő Krizsnánál fordul.

Fontos: a nap legfontosabb három kelléke a NAPSZEMÜVEG, a sok meleg innivaló és a gyümölcs. Minél több magas víztartalmú gyümölcs, alma és narancs, hozzá persze egy kis magnézium + szénhidrát forrásnak is pompás banán. A napszemüveget ellenőrízd többször is, mivel amikor elfogynak a törpe fenyők a csillogó hómezőn őrülten erős lesz a fény. 

 

3. napi hómacskás túra: Vlikolínec és a Malinné (1209 m)

vlikolinec.jpgMa is két túra között tudsz majd választani. Nézzük a programot részletesen! 9-kor parkolunk Vlikolinecben, ámélkodva csodáljuk a "skanzen falut", ami tényleg fenomenális és közben vidáman faljuk a magasságot, könnyű úton, sípályához közel tartva közelítünk az 1209 méteres Malinné csúcsára. A Malinnén a nagy veszély, hogy megfázik a torkod, mivel az ámélkodástól leesnek az állak. Újabb panorámia-orgia. Innen "mindent" látunk, látjuk a Nagy-Kócsot és természetesen látjuk a Nyugati-, és a Magas-Tátrát is. Aztán egy idő után a túravezetői rimánkodás megteszi a hatását és ugyan ímmel-ámmal, de még sok-sok zugfotót készítve indul a csapat a parkoló kocsikhoz. 
ruzsomberok-mellett-7.jpg
Amikor a kocsiknál vagyunk, nem vesszük rögtön a szállások felé az irányt, mivel a készleteink kifogyóban vannak és Rózsahegyen a Kauflandban, a Lidl-ben és a Tesco-ban is meg tudod ejteni az esedékes shoppingolást, ami a forint leértékelődése dacára azzal a kellemes meglepetéssel jár, hogy a kvázi-világbajnok magyar infláció miatt OLCSÓBBAN tudsz majd megvenni szinte mindent. Ha lesz esti közös dorbézolás, a fő topic nem az aznapi szépségek lesznek (az is...) de főleg az, hogy hogyan kerülhet a hazainál ezerszer jobb sajt, meg jóformán minden átszámítva SOKKAL kevesebbe.

4. napi túra az Öreg-hegységben: Kozi Chrbát (1330 m., oda-vissza 13 km) 
kecka.jpgReggeli után az autókba pattanunk, hogy 8:45-kor már Donovaly "felett" parkoljunk és ma az Öreg-hegységet fedezzük fel, ami voltaképpen Donovaly-n belül csak az út másik oldala. Kb. olyan, mint amikor az osztrák túrákon a műút egyik fele a Schneeberg, a másik oldala pedig a Rax, vagy, mint a Pilis és a Visegrádi-hegység határa Pilisszentkereszt és Pilisszentlászló között. Látványra semmi különbség a hóval borított hegyek között. 
 
hotalpas-tura-szlovakia-3847.jpgAzt is mondhatnánk, hogy a név lényegtelen, különösen azért, mert a szuper kilátásunk egyik része meg a tőlünk már csak néhány méterre lévő (komoly) Alacsony-Tátrára nyílik. Jó kis nap lesz, a gyerekek (is) tuti építenek majd hóembert, az egészséges sétában a 70 év feletti túrázók sem szoktak megszakadni. Oda-vissza a túra 13 kilométerének a szlovák "norma ideje" 4 óra 10 perc, de nekünk az egész napunk rendelkezésre áll. Mivel ez a túra 4. napja, ideje, hogy a telefonodba egy nagyobb SDR-kártyát tegyél, mivel kezdesz kifogyni a tárolóhelyből.....
 
 
5. napi hótalpas túra a Nagy-Fátrában: a Mayer-szikla
majerova-skalajpg.jpgKiköltözünk a szállásokról és 8 órakor már indulásra készek vagyunk. Kellemes túra vár rád. A sok-sok fotózás miatt lassan érünk fel 1283-as méteres magasságba, azt pedig senkinek nem áruljuk majd el, nehogy csökkentsük az érdemeiteket, hogy eleve majdnem 500 méteres magasságból indulunk. Vagyis a szintkülönbség se túl kevés, se túl sok, 5. napi túrának, úgy, hogy még vár ránk a vezetés is, pont jó. Magyarán ez egy jó kis levezető nap lesz, eleve úgy tervezve, hogy a hótalpas túra indulási pontja már a Magyarország felé vezető úton van. 
14:30 körül szállunk be a kocsikba és kezdjük a Budapestig közel 3 órás (vagy kinek hova meddig tartó) autóutat. Biztonságos hazatérést, koncentráljatok.  
 
A hótalpas túra túradíja:
19990 Ft/fő/nap, amely nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazás, biztosítás, hótalp bérlet, hómacska bérleti díját. 
Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+36209342760, tatra_gyalogtura@yahoo.com


Jelentkezés a hótalpas túrára: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezés és visszaigazolás 
3. Díjfizetés

villa-gloria-1-szlovakiai-tura-45.jpg1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36209342760
Fontos a létszám, hogy hány autóval jöttök, mik a szállás gények, a szállást ki foglalja, hány főnek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. 

Van-e saját hómacskátok, hótalpatok, túra vagy síbotjaitok, kamáslitok. 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

 

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" (téli bakancs, nagyobb hátizsák, termosz, naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, hosszú zokni, wc-papír, papírzsebkendő, betét, kamásli, hómacska, hótalp, karabiner, élelem, meleg tea/kávé/tej/ kakaó) részek gondos és alapos elolvasását, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (tatra_gyalogtura@yahoo.com). 


2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk.

 

3. A hótalpas túra díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a hótalpazás díjának utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "szlovák hótalpas túra" vagy "Szlovákia hótalpazás".

(Pl. 1128 Bp.,, Galgóczy u. 108. 2024. március 4-8., hótalpazás Nagy Fátra