Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hernád vízitúra rendelésre is bármikor

vizitura_resized.jpg1-2-3-4-5-6-7-napos vízitúrák a Hernádon megrendelésre bármikor! Októberig állunk testre szabott Hernád vízitúrával a rendelkezésedre.

Ha iszonyúan izgat a Hernád, de közben óvatos duhajként kicsit tartasz is a Hernádtól, akkor Te vagy a mi ideális vízitúrázónk!

20190625_063052_resized.jpgUgyanis az elővigyázatos vízitúrázó az, aki mindent megtesz a biztonság érdekében! A kevésbé tapasztalt kenusokat a bodrogzugi ártérben vagy a Tisza-tavon a Hernád-túra előtt megtanítjuk kenuzni, hogy szuper hajósokként, vagyis biztonságban szálljatok vízre a Hernádon. 

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpgKérjük hívj/hívjon és egyeztetünk. +36209342760. Egyeztetjük a tapasztalatot, (ha nincs, akkor annak megszerzési módját). Egyeztetjük az evezni kívánt távot, az időzítéssel kapcsolatos igényeket (van, aki a legnagyobb UV-sugárzás idejét szívesen kihagyja), a túra időpontját és az evezés időtartamát.

 

www.hernad-vizitura.eoldal.hu-vizitura-hernad-czabdav.jpgPl. X. hónap akárhanyadikán 5 fő kér egy Hernád-maratont, vagy három család, két 4-fős, és egy 3-fős szeretne egy két-három órás Hernád-kóstolót. És (az utóbbi esetben) rövid Hernád kenutúrát biztosítunk. Akár úgy, hogy mi vagyunk a kormányosok a kenukban. Ha nem mi adjuk a kormányosokat, akkor viszont a Hernádra csak akkor kérj evezést, ha tökéletesen irányítjátok a hajót. Többnapos Hernád evezés esetén egyeztetjük az étkezési és szállásra vonatkozó igényeket, értelemszerűen egyeztetjük a logisztikát. Tehát.... tényleg nagyon szívesen segítünk a Hernád-vízitúrák közötti választásban. Megkérdezzük, hogy kikből áll a csapat (létszám, életkor, vízitúra rutin, ezen belül a vezérevezősök és a kormányosok vízitúrás tapasztalata) ugyanis a Hernád gyönyörű, de nem veszélytelen. Van sok hely, a Bodrogzugtól Gemencen át a Tisza-tóig, ami kezdő kenusnak ideális tanulási terep, azonban a Hernád kenuzásra a gyakorlott vízitúrázókat várjuk. Ha rutinosak vagytok, akkor az is kérdés, hogy "szinte világbajnokok", vagy csak gyakorlottak, mivel ez dönti el, hogy a Hernádszurdok feletti részeket ajánlhatjuk-e. Hány napos Hernád vízitúrára szeretnétek jönni, és mikor. Mivel jöttök? Vonat, busz, kocsi? Ez a logisztikát befolyásolja. Vannak időszakok, amikor a szállás szűk keresztmetszet, ezért kérdés, hogy milyen szállást szeretnétek. Ez alapján tudjuk mondani, hogy milyen Hernád-vízitúrákkal tudunk nektek szolgálni. Hívj, +36209342760, vagy írj: tiszatura_vizitura@yahoo.com (igen, a Hernád kapcsán (is) ezt az e-mail címünket használjátok: tiszatura_vizitura@yahoo.com.)

 

a-hernad--02.jpg1-napos, majdnem 21 km-es Hernád a legendás löszfalakkal

A durván szép tájon besegít majd a sodrás. Közel 21 km-es öröm-vízítúránk pompás csemege az ínyenc vízítúrásoknak is. Ez a Hernád-túra szinte olyan, mint a Winnetou-kanyon, csak éppen itt nem kopárak a sziklák, hanem erdő is borítja a keleti oldalon a partot, a löszfal a legmagasabb pontján 80 méternél magasabb. 20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpgKorántsem evidens, de a löszfal aljában a Hernád más megállóihoz képest tüneményes, egyszerűen fenomenális helyen meg is tudunk állni a kenukkal, és egy kis kaptató legyőzése után el tudod készíteni az itt látható fotó ikertestvérét, legalábbis ami a tájat illeti. 

 

1-napos, 30-, vagy 35-, vagy 42 km-es evezés a Hernádon  dcppik2c.large.jpg

Gyakorlott, jó vezérevezőssel is bíró vízítúra-szerelmeseknek egy majdnem maratoni vagy szinte méterre maratoni táv lehet csábító kihívás. A Hernád sodrása elég sokat besegít, de azért egy maratoni táv mindenképpen tekintélyt parancsoló kihívás, azt már nem lehet a kenuban letett lapáttal, a hajóban kényelmesen hátra dőlve végig csorogni. 20180624_124530.jpgCsapatépítésekhez remek jó kihívás, hiszen a csapat attól is csapat, hogy a legjobbak, leggyorsabbak besegítenek a kevésbé gyors, elfáradó kenuknak, saját maguk indítványozzák a legénységek részleges cseréjét. 

 

1-napos, lájtosabb Hernád csodák
20190618_142255_resized--1-.jpgÖröm-vízítúrák, vízitúrácskák, 2-,  3-, 4-, (a megállásokkal, röplabdával, piknikkel együtt) 5-órás Hernád-kenutúrák olyan vízítúrásoknak, akik sok szépre vágynak, szívesen megállnak pancsolni / fürdeni is egyszer-kétszer, nem akarnak túl sokat evezni, mert ez a nap a pihenésé, vagy még bringa túra, vagy éppen a zempléni várak is benne vannak az aznapi programban. www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpg

Az is lehet, hogy csak azért kértek nagyon rövid túrát (lehet, hogy csak másfél órásat) mert még bármi más izgi dolgot is be kell iktatni a feszes aznapi programba. Vagy elsőre elég egy lájtosabb vízitúra, nem kell tornaóra. Laza vízitúráva is örömmel szolgálunk. 


1-napos, 17 km-es Hernád hiper-kaland vagy 28 km-es überextrém. Lenyűgöző, szelíd-vadvízi Hernád, kérésre jóformán bármikor. 
hernad-vizitura-kenutura-02.jpgA nagyon tapasztalt, kormányzásban nagyon ügyes túrázóké az Európában is párját ritkító szlalom. Fenomenális 17 km. Vagy kérhető a hiperkaland vízitúrának egy 13 km-es rövidebb, ill. 28 vagy 32 kilométeres überextrém verziója. Azonnal besírsz. A hiperkaland Hernád tényleg elképesztő. Ez a "felső" Hernád. A Hernádnak ezen a szakaszán "nagyon" kell manőverezni és nagyon kell tudni manőverezni. A Hernád hiperkaland és a Hernád überextrém a hajót nem tökéletesen uraló legénységek számára tabu. 
 


1-, és 2-napos, biztonságos csillagtúrák a Hernádon 

20180819_122947.jpgA legnagyobb biztonságban ezeken a Hernád túrákon vagytok.  A csillagtúrákon fontos akklimatizációt is jelentő felfelé evezéssel kezdünk. Így már tudod majd, hogy lefelé jövetben (amikor minden felgyorsul, nagyságrendekkel nehezebb manőverezni), hol, mi vár rád. Már ismered azokat a kanyarokat, amibe fentről nem látni be, pontosabban, amikor igen, akkor már néha nincs visszaút. 

szigetkoz-185.jpg

A túrán úgy haladunk, hogy a necces részek előtt mindent előre meg- és átbeszélünk, átbeszéltünk, mire odaérünk, kész a koreográfia. Felfelé evezéskor pedig azért biztonságos a kenu, mert ha valami akadályt nem tudnál kikerülni, akkor csak nem lapátolsz tovább, és a szembe jövő sodrás miatt nem tudsz belemenni a torlaszba, akadályba. 

hernad-vizitura-kenutura-09.jpgEz a 2 napos Hernád-túra nulladik nap nélkül 
is tökéletes. 
A kétnapos kenu-, ill. kajaktúrát úgy fejezzük be, hogy "emberi" időpontban haza lehet érni, mosni, stb. Ez különösen jól jön, ha valakinek a következő nap munkanap! 


Étkezés: igény szerint lehet önellátó (a bázison tökéletesen felszerelt konyha, konyhák (!) vár/várnak és tudsz rendelni is kifejezetten finom ételt, nem éppen olcsó, de korrekt áron. Úszni tudás: kötelező. Mentőmellény: a mentőmellény viselése kötelező 

1. napi Hernád kenutúra: 7+7 km, amelyből az egyik 7 km sodrással szembeni evezés :)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpg10:30 Találkozás a résztvevőknek elküldött helyen
11:30 Gyors üdvözlés után mosdószünet, részletes tájékoztató, naptejezés, a felszerelés kiosztása, majd "főpróba". Mit jelent a főpróba? A Hernádnak huncut, ha nem vesszük komolyan, veszélyes folyó és van sodrása. Nem véletlen, hogy persze több pihenővel, megállóval, pisilési szünettel, de elsősorban a szembesodrás miatt fogjuk "nettó" két, a pihenőkkel együtt 3 óra alatt fogjuk megtenni az utat felfelé.

Ez a kenutúra rutinos, tapasztalt kormányosokat igényel.

20160915_hernad-vizitura-kenutura-evezes-01.jpg A Hernád nem veszélytelen folyó. Nem véletlenül hangsúlyozzuk már-már kellemetlenül gyakran, hogy a Hernád kenutúra a hajót tökéletesen uraló legénységek vízitúrája. Ezért a gyakorlatban is megbizonyosodunk arról, hogy tényleg jól megy a kormányzás. 

A vízre szállás helyével szemben van egy beöblösödés, ez a kenus legénység ügyességének próbája. Inkább itt és ilyenkor derüljön ki, hogy NAGYON más a Hernádon kenuzni, mint mondjuk a Bodrogon vagy a Tiszán kavircolni. A Hernád érdemi kormányostudást igényel és kőkeményen szükség van arra, hogy a vezérevezős a kívánt irányba be is tudja húzni a hajó orrát plusz segítse az előre haladást.  

 

20160915_161519.jpgTehát mielőtt elindulnánk a Hernádon, part- közelben megnézzük, hogy a hajók borulásmentessége nagyon valószínű-e, plusz képes-e minden kenu az ésszerű tempóban történő haladásra. 

Kizárni sosem lehet a borulást, bárkivel megesik. És pont ezért csak a tényleg profin irányított hajók indulhatnak el. Ha azt látjuk, hogy a víz kénye-kedve szerint ide-oda viszi a hajót, ne legyen belőle sértődés, nem jöhetsz. 


Ezt itt és most, jó előre egyértelműsítjük. Ha nem látunk biztonságban, akkor a saját érdekedben nem jöhettek. Igen, az utazás, szállás stb. költséged "feleslegesen" merült fel, megértjük a csalódottságot, de a túra díját nem áll módunkban visszaadni, csak azért, mert esetleg túlbecsülted a biztonságos Hernád túrához szükséges kormányos készségét. Mi ugyanúgy fizetjük a túravezetőt arra a napra, ugyanaz a honlap-fenntartási díj, ugyanannyi a cégautó adó és a kenutréler vizsgáztatási díja...., hogy ne soroljunk fel 100-féle költséget és adót. Azzal, hogy nem szállhattok vízre, lehet, hogy életet mentünk. A TI érdeketek a biztonság, ezért nincs "apelláta". És ha azt hiszed, hogy a túravezető rossz döntést hozott, hiszen csak alig kacsázott a kenud a próbakörön, rosszul gondolod, mivel laikus vagy, nem vagy szakember, és pláne nem tudod, hogy 2 kanyar után mi vár rád; pláne nem tudod, hogy a "kitettebb" részeken történő haladáshoz muszáj jól kormányozni.  

20160915_163955.jpgViszont, hála égnek, a magukat jó kormányosoknak mondó vízitúrázók túlnyomó többsége tényleg jól irányítja a kenut, így remélhetőleg veletek is teljes létszámban történik majd az "igazi" indulás. Ugyanis...
A próba után pakoljuk a hajókat és az "igazi" vízre szállás után indul a kaland, start. Egy-két kanyaronként szusszanunk egy kicsit
Az első hosszabb pihenőnk egy kavicspadon lesz. Aztán a nap során természetesen lesz több rövid megálló, kiszállós pihenés, pisilési szünet diszkréten: hölgyek jobbra, urak balra
Kb. 15 perces nézelődés, fotózás
15:30 Fordulunk. A sodrással lefelé már minden gyorsan megy, de persze óvatosak vagyunk, nagyon figyelünk, paradox módon kisebb víz esetén koncentrálunk különösen. Mindig nagyon-nagyon, de ha lehet, akkor ilyenkor még jobban. 

17:00 Visszaérkezés.
Késő délután szabad program vagy ingyenes "fakultatív program". Ebből hármat is kínálunk. 

Körséta és a kilátóból körbe-körbe nagyszerű a kilátás a Zemplénre. Vagy autóval kirándulás Boldogkőváraljára a kápolnáig, Boldogkőváralján parkolunk az út mentén és gyalog felszaladunk a várhoz. A harmadik opció pedig autós kirándulás Regécre, majd a megálló után 1700 méteres séta fel a várhoz. Egyszóval érdemes túrabakancsot is hozni! 
A szállásunk egy kemping, motel és vendégházban lesz. Nem ötcsillagos a hely, de ilyen ápolt, szép, tiszta helyeket Ausztriában szoktunk meg. Nem Borsod, hanem Németország feelinged lesz. A sátrazáson kívül lehet szobákat is kivenni, a földszinti szobák fürdőszobásak, az emeleti szobák esetén a mosdó a folyosón található.
Szállásdíjak: sátrazás az időponttól függően (2000 Ft) vagy vendégszoba (1 fő 1 szobában 10000 Ft, két személy esetén a szoba díja 7500 Ft/fő).

Vacsora: minden adott a saját főzéshez, bográcsozáshoz, szalonna-sütéshez vagy rendelt vacsora. 

2. napi Hernád túra: 6+6 km, amelyből az egyik 6 km sodrással szembeni evezés lesz
hernad-005.jpgA reggeli önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen lehet vásárolni is a saját reggelihez valókat, friss péksüteményt stb.
07:30 Sátorbontás vagy kiköltözés a szobákból, pakolás, reggeli
08:30 Naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás és persze m
egállunk majd a hívogató fövenyeken.
10:00 Pihenés, wc, fotózás.  
 

A Hernádnak ezen a szakaszán (felfelé jövetben) a szembe sodrás néhol erős, de sehol sem extrém erős, mivel érezhető a közeli duzzasztás hatása. Nem véletlen, hogy lefelé is kell evezgetünk. Szóval nem jó az erős sodrás hiánya lefelé, de annál jobb felfelé, hogy nem a Niagarán evezünk "fel". Aztán fordulunk és az érkezés 15:30 körül várható, de kiszállás után még vár rátok a vízitúra legkeményebb :)) része, a szivacsozás, hajómosás. (Bocs.) Hogy pontosan mikor érkezünk vissza, az attól a tempónktól függ. Nem sietünk, nem hajt a tatár. Kényelmesen, a csapat leglassabb hajójához alkalmazkodva evezünk.

Opcionálisan rendelt ebéd, majd hazautazás, vagy fakultatív délutáni programként gyalogtúra Abaújkér környékén, horgászat ....2-napos, 75 km-es kenutúra a Hernádon 
img_20180819_2.jpgHa sokat akar a szarka és bírja a farka. Az első napon 35 km-t, a második napon 40 km-t teszünk meg a kenut jól irányító és komoly távolságot megtenni képes legénységekkel, akiket nem kell tanítani/felkészíteni, csak a különleges fontosságú helyismeretre van szükségük. Mindenesetre korántsem eszik olyan forrón a kását, mivel a Hernádon igencsak besegít a sodrás, itt 35 km vagy 40 km kisebb fáradtság, mintha - mondjuk - a bodrogzugi ártérben kanyargunk és "csak" 16 km-t megyünk. Ha nem vagy 1000%-ig biztos a kormányzásban, beleértve a vezérevezősi feladatokat, egyeztessünk, és lehet olyan vízitúrátok, ahol az egész első nap a kenuzás-tanulásáról és a gyakorlásról szól. 

1. nap: 35 km a kenut erős sodrásban is jól uraló vízitúrázóknak

bodrogzug-zsaro-er-www.szigetkozvizitura.hu-001.jpg10:00 Találkozás a bázison, amely az első napi vízitúra célpontja (!). Itt a poggyászt lerakhatjátok, a romlandókat mindenki hűtőszekrényekbe teszi, vízhez átöltözés után
10:30 Telekocsi rendszerben ugrunk "fel" a vízre szállás helyére. Bemelegítés és wc után "próbakör", majd a Hernád próbát sikerrel teljesítőkkel 11:30-kor indul a vízitúra és zsibbasztóan szépséges tájon lapátolgatunk. Két-három rövidebb megállóval, mosdószünettel, kb. 21-22 km után érkezünk az első hosszabb pihenőhöz, de már előtte is megesszük az ebéd felét. Miután a hosszabb pihenő után vízre tesszük a hajókat, egy duzzasztás miatt lassabb vízen már nekünk is kell lapátolni.
15:30 Átemelés és pihi, majd folytatódik a csoda az első napi célig.
17 óra körül érkezünk a támaszpontra, ahol - ha kocsival jöttetek - már voltál reggel. 
Az autósoknak transzfert biztosítunk a kocsikhoz. Illetve a leggyakrabban mi nem is kellünk az autók lehozatalához. Ugyanis ha délelőtt a vendégek egy-két kocsija a bázison marad, akkor a kenuval történő érkezés után a bázison hagyott autó(k) sofőrje(i) 4 másik sofőrt fel tud(nak) vinni a vízitúra indulási pontján hagyott kocsikhoz. 
Vonattal érkezők esetében a logisztika annyiban más, hogy vagy gyertek intercity-vel Hidasnémetibe és onnan 4 km séta a vízre szállás helye vagy személyvonattal gyertek Miskolctól és Hernádszurdokon kell leszállni.

Szállás: sátor (2000 Ft) vagy vendégszobák (7500-10000 Ft/fő/éj)
Vacsora: minden adott a saját főzéshez, bográcsozáshoz, szalonna-sütéshez vagy finom, rendelt vacsora.

2. nap: 40 km őrület (avagy a Hernád....)
a-hernad--02.jpgReggeli rendelt vagy önellátó, (természetesen lehet vásárolni friss péksüteményt stb.)

06:30 A vendégszobákban alvóknak kiköltözés, a sátrasoknak sátorbontás, pakolás, ill. reggeli és napi elemózsia készítés
07:45 Logisztika (a kocsik a napi célállomásra mennek, a sofőrök vagy telekocsi rendszerben jönnek vissza vagy mi (transzfer szolgáltatás) visszahozzuk őket
09:00 Naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás
10:00 Átemelés 
11:00 Rövidebb pihenő
12:00 Ebéd (önellátó szendvicsebéd), majd újra a Hernádon, több rövid megállóval, de ezeket már nem írjuk ki.
14:00 Fotózás a magaspartról egy tüneményes kanyarban
16:30 Érkezés a szinte maraton táv miatt jól hangzóan hosszú, de a Hernád segítsége miatt könnyű kenutúra végállomására a már idehozott kocsikhoz. A buszmegálló közelében szállunk ki Miskolc közelében.

 

20160915_hernad-vizitura-kenutura-evezes-01.jpg2-napos, könnyű vízitúra, a legnépszerűbb Hernád-túra: ez a kenutúra, pontosabban túrák technikai szempontból "közepesek", és ami a Hernádon "közepes", az azt jelenti, hogy az adott szakasz ügyes kormányzást igényel. Ugyanakkor maga a vízitúra fizikailag nem megterhelő. Két, könnyű kétnapos túránk viszi a prímet népszerűségben. Az egyik első napja 12 km, és a 2. napon megyünk 21-et, ill. egy másik könnyebb Hernád, amelynek az első napja a közel 21 km-es táv, és a második nap a 10 vagy 16 km-es suhanás.

 


hernad-vizitura-kenutura-09.jpg3-napos kenutúrák a Hernádon
Több 3-napos evezésből mazsolázhattok, pl. jöhetsz olyan túrára, ahol az első nap 12-15 km, a második napon 21, a harmadik napon pedig 10 km-es szakasz vár rád fantasztikus tájon. Tudunk nektek olyan 3-napos csoda vízitúrával szolgálni, amelynek egyik napját a Tisza-tavon töltjük önmagában is szenzációs vízitúrával, ahol meg tudunk tanítani mindent ahhoz, hogy az evezés második és harmadik napjain a Hernádon biztonságban legyél. 

 

kenutura.jpg4-napos Hernád túrák
Számos 4-napos túrát kínálunk. Egy 4-napos Hernád vízitúra a stressz ellen csodafegyver. Lehetnek a túrák csillagtúrák és lehetnek a folyón vándortáborok, miközben a szállás állótáborosan fix. Az időpontos túrák között a honlap bal oldali menüoszlopában szép számmal találsz 4-napos kenuzásokat, olvasd el őket és bármelyiket kérhetitek nektek jó időpontra.

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-25.jpgTovábbá... lehet a csillagtúrákat és a vándortáborokat keverni is.

Pl. az első napban van egy kis felfelé evezés (ez egyébként nagyon fontos, hogy megszokjuk a Hernád sodrását), aztán visszacsúszunk az első napi célba, a 2-3-4. napokon pedig vágtatunk lefelé. 

 

5-napos evezés a Hernádon 
hernad-12.jpgÖt, nagyon szép nap alatt a hazai Hernád nagy része bejárható. Az ötnapos túrákhoz kell a rutin, de nem kell "világbajnoknak" lenni, mint a 6-, és 7-napos Hernád evezéseken... És tudunk olyan testre szabott Hernád túrát is "főzni" nektek, ahol az 5 napban csillagtúrákat teszünk meg, ami logisztikai könnyebbség, amivel kisebb az ökológiai lábnyomunk, üzemanyagot tudunk vele spórolni. Ezeket a túrákat úgy kell elképzelni, hogy a folyásiránnyal szemben (felfelé) indulunk, evezgetünk felfelé az erős limányokat kihasználva, egy ponton megfordulunk és visszacsorgunk az indulási helyszínen parkoló kocsikhoz.

 

2011-0815-hernad-18.jpg6-7-napos Hernád kalandok
A 6-napos túra első napja egy - attól függően, hogy mit nevezünk ki célnak - 13, vagy 17 km-es hiperkaland, ami semmihez sem hasonlítható. Maximum a szigetközi Csökös-ág, vagy a Rábagyarmat és Csákánydoroszló közötti Rába van vele egy súlycsoportban. Ha 6-7-napos Hernádra jössz, akkor olyan túrát kapsz, amire egész életben fogsz emlékezni. A 7-napos evezésen Szlovákiából indulunk, és a magyarországi Hernád jórészét megteszed.

 

hernad-actores.jpg1-napos rafting 1-, és 2-személyes felfújható hajókban, az Alacsony-Tátra és a Szlovák Paradicsom régióban. Lepadlózol, lehidalsz. Egy "baj" van: annyi az akció, hogy nem lesz idő a kanyon szépségére figyelni. 
A kormányzásban rendkívül ügyes túrázóké a Hernád áttörés!!!!!! Fantasztikus kaland. Ez nem szalonrafting ficsúroknak. Minden időpontra külön árajánlatot adunk, ajánlatunk a nemzeti parki belépőt (10 euró/fő) nem tartalmazza, amely helyben kint fizetendő. A túra csak 70 és 110 cm-es vízállás között indul! 12 éven aluliak nem jöhetnek, idősebb gyermekek is csak szülői felügyelet mellett. 

+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com