Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 15-16. Bodrogzug evezés, opcionálisan 1-, vagy 2-napos bodrogzugi vízitúra

20240511_bodrogzugi-arter-bodrog-vizitura.jpgEgy vízitúra, ahol a biztonság szent. Egy vízitúra, ahol a borulás ugyan benne van a pakliban, de hosszú évek óta NEM fordult elő. Bodrogzugi kenuzás; Tokajból induló, választhatóan 1-, vagy 2-napos Bodrog-ártéri vízitúra. Vagyis a vízitúra időtartama tőled függ. Lehet a Bodrog-ártéri túra 1-napos, lehet 2-napos. Hol fogsz túrázni? 


16559.jpgA Tisza és a Bodrog közötti vidék a Bodrogköz, és a Bodrogköz délnyugati csücske, a Tokajhoz közeli része a Bodrogzug. 

És itt rögtön ki kell javítanunk Vernon nagybácsit, aki az első Harry Potter könyvben (és filmben) leszögezte, hogy ‘there is no such thing as magic’.

Van. A Bodrogzug egy varázslat. 

 

bodrogkeresztur.jpg

Gemenc mellett a Bodrogzug az utolsó olyan vidék kis hazánkban, amit – ha csökkenő rendszerességgel is – de még (lévén gátakkal nem védett az ártér) elönt a víz / az árvíz. A Bodrogzugba mindig érdemes jönni, mindig fantasztikus, akkor is szuper, ha éppen nincs áradás, de ha “tisztességesen” elönti a víz, akkor elmondhatatlan. Akkor egy vízitúra álom. Ilyenkor a vízitúrázó egy olyan vadregényes világot fedezhet fel, amit festeni sem lehet, amit CGI sem lenne képes kreálni. 

bodrogkoz-2017-06-03-12.jpg

A morotvák, tavak, tavacskák, ágak, erek, fokok, holtágak, bercelek, mocsarak, kaszálók, rétek, mezők egy földöntúli tóvá állnak össze. Ebben a nagyon furcsa tóban erdők vannak, a magas füves részeken pedig a fű mozgásából látod, hogy hol tudsz lenyúlni a fél méteres vízbe, hogy a nyurga pontyok hátát megsimogasd.

Durva. 

A ragadozó-, vízi-, és gázló madarak egy külön fejezetet jelentenek. Még elmondhatatlanabb. A Bodrogzugi remek vízitúra-helyszín a családos vízitúrázóknak. Az ártérben nincs sodrás, az ártérben a mezők felett 20-40-60 centivel suhanunk. 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgEzen menüpontban mindjárt olvasod a választhatóan 1-2-napos bodrogzugi kenutúrák leírását. Ha "csak" az első napra jössz, akkor a kétnapos vízitúra első napi programja, ha csak a 2. napra jössz, akkor - értelemszerűen - a 2. nap leírása vonatkozik rád. Mindazonáltal (ha tudtok) gyertek mindkét napra. Megéri. Sőt. A többi menüpontban majd fel fogod fedezni, hogy jöhettek a Bodrogzugba (és a Bodrogra) 3, vagy 4, vagy 5, vagy 6, vagy 7 napra, hiszen Bodrogon, a Rakamazi-morotván és a Tiszán is szuper túráink vannak. 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA vízitúrát most kezdőket megtanítjuk kenuzni. Minőségi felszerelést adunk. Kellemes hajót kapsz, jók a lapátok és a mellények. Ha jó előre jelentkezel, segítünk szállást foglalni. De tényleg csak akkor nagyon időben jelentkeztek, amikor nem feleslegesen telefonálgatunk, hogy hol van még hely azon szállásadóknál, akik nincsenek a booking.com-on. A szállás lehet faház, vendégházi szoba, apartman, sátor, ami tetszik. De a legjobb szállás, amit Ti foglaltok magatoknak, Tokajban és Tokaj környékén keressetek.

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt neon színű, és túravezető feliratú pólóban a túravezető már a kapunál üdvözöl és mutatja, hogy hol parkoljatok. 
Ha vonattal jöttök, kérjük, hogy 10:30-ra gyertek, ha pedig autóval érkeztek, 10:15-kor várunk, hogy mire a vonatosok is itt lesznek, addigra már minden kocsi szépen parkolt, a kocsival jövők el tudtak menni wc-re, egyszóval minél hamarabb indulásra készek legyünk.  

 

1. napi bodrogzugi vízitúra: Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg(Ha nem változik a menetrend) a Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, így a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

10:30 Tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezést, még egy wc-látogatás után "hurrá". A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.

Az indulás után 1 kilométerrel evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba. Hamarosan a fenti képen látható inci-finci zsilipecskén haladunk át a kenukkal szép libasorba rendeződve. 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd.
Az ebéd saját "tarisznyából" történik, magyarán hozzatok magatokkal elemózsiát, pl. szendvicset, vagy akár sushi-tálat ebédre, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Ha magas a víz, ha az ártérben "áll az ár", akkor megyünk cikázunk a szélrózsa minden irányában, habzsoljuk a tájat. Ha pedig éppen nincs áradás, és a táj nem olyan, mintha erdőkkel szabdalt Balatonon lennénk, hanem "csak" a víziösvények, csatornák kenuzhatóak, akkor felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz.
Ha éppen nem, akkor lesz egy szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval, az ún. mocsárjáró technikával átjussunk. 

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technika azt jelenti, hogy áthúzzuk egymást a vízi növényzeten. 
Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Ha vesztünk és fogságba esünk, akkor bodrogzugi állampolgárságért folyamodunk. A lenyűgözően szép táj alapján nem is biztos, hogy rossz lenne lápi remeteként folytatni a karrieredet és nap, mint nap kenuból home office-kodni....
 
img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgCsodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó függvényében - nagyon kb. - 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már jó eséllyel eleve a támaszpontra érkezett. Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni. A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. A tavaszi, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 

2. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km non-stop varázslat, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgMind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégházban. (Tokaj, Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és a kenuzást most kezdő vízitúrázókat úgy megtanítjuk kenuzni, a kenut irányítani, kormányozni, hogy holnap indulhatnak nemzetközi versenyeken. Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a rutinos öreg rókák, pl. akik tegnap voltak először vízen :) bemelegítenek. Amikor már minden hajó legénysége zseniálisan jól irányítja a kenukat, bepakolunk, és - javasoltan még egy wc-látogatás után - vízre szállunk.


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgShow time! Indul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy kétnapos túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival.

A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk.

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma, Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk.

Nézzük meg mindkét esetet. 

bodrogkoz-2017-06-03-9.jpgHa az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajon. Néhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "zalkodi partokra". Pszt!!! Töredelmesen beismerjük: még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty!

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgÉs nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő, és a repülőknek szóló lámpa, a "világító torony" volt a megmentő. Annak az irányában próbálkoztunk átjutni az erdőfalakon.

Éjszaka még lámpával sem könnyű...


bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és egy kilátótorony után fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, elvarázsolt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

bodrogkoz-2017-06-03-13.jpgAki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami (elméletileg) fél kilenckor van Budapesten.

Van idő átöltözni, Tokajon átsétálva, kimenni a pályaudvarra, jegyet váltani. Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos, jó utat hazáig. 

Thank you for flying MC Vízitúra.

 
 
bodrogzugi-vizitura-kenutura-a-bodrogkozi-arterben.jpgA kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 

Testre szabott Bodrogzugi vízitúra
img_20170604_113508.jpgIgény szerinti ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezési igények, valamint a létszám és a csapat összetétele alapján adjuk meg. 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással, bármiben. 
 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi kenutúrára és a vízitúra díjfizetése: 
img_20230902_145440.jpg
1. Kérjük hívj, egyeztessünk+36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök. Mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll társaság? Van-e bármilyen, a kenutúrát potenciálisan befolyásoló egyéb tudnivaló. Sok mindent kell tudnunk, hogy a vízitúra jó legyen. Egy távoli szálláshely, darázscsípés-allergia, bármilyen egészségügyi körülmény, vagy, hogy néhány fő (mondjuk 3 résztvevő) egy nappal korábban megy el. Fontosak a testsúlyok a hajó-tervezéshez, ill. a beültetési tervhez, mivel soha nem szállunk vízre túlterhelt kenukkal, a biztonság szent, és bár a borulás benne van a pakliban, azért a bodrogzugi túráinkon 
évek óta NEM fordult elő. 

2. Jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezési lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

3. A kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk
 

4. A visszaigazolást követő 24 órában kérjük a vízitúra díjának utalását
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt vízitúra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A bodrog ártéri evezés díja utalása során a banki közlemény rovatba nagyon szépen kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a helyét beírni, tehát azt, hogy "Bodrogzug kenutúra", ugyanakkor NE írd be a nevedet, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jön az utalás, viszont az elfoglalja a közlemény rovat nagyon kis helyét! Még egyszer. 
A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát nyugalom, tudni fogjuk, hogy "tőled" jött. Ha viszont a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled jött az utalás, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy éppen és mondjuk Hernád, vagy Rába, vagy gemenci, vagy mondjuk Öreg-Túr, ill. tisza-tavi kenutúrára jössz-e, és, hogy mikor. Ugyanis egymással párhuzamosan, ugyanazon a napon több túránk is zajlik. Nézzük meg a közlemény rovat kitöltését egy példán keresztül!

Pl. 2681 Rokcsém, Fülemüle u. 32. 2024. július 15-16. ​Bodrogzug kenutúra