Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 27-28. Bodrogzug kenutúra, Bodrogzugi vízitúra

keresztur bodrogártér3.jpgSzombat-vasárnapi, vagy (választhatod) csak szombati, vagy csak vasárnapi Bodrog-ártéri vízitúra.
Hihetetlenül szép kenutúra. Nem mellesleg a Bodrog-ártéri kenuzás fontos állomás lehet egy Hernád-túrára való felkészülésben. 

Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. A bodrogzugi ártér az Aggteleki Nemzeti Park része, a nemzeti parkon belül a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzethez tartozik. A bodrogzugi ártér fokozottan védett részei a nemzeti park engedélyével és túravezetővel látogathatóak. Az engedélyt mi a vízitúrázóinknak mindig megkérjük, és a túravezető vezeti a kenutúrát.

A Bodrog-ártere biztonságos vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel érkező családoknak is. Az áradás és ártér szavaktól megijedni kb. olyan, mintha az ember azért félne beülni a kádba, mert sok víz van benne. A mezők fölött, az erdőkben csatangolva a vízmélység a legtöbb esetben nem több, mint 50-100 cm. Sőt. A földek, mezők, rétek feletti 100 centi már kivételesen soknak számít. És az ártérben, az ártér 99.999%-ában meg sem mozdul a víz. 

A Bodrogzug príma választás 3-generációs vízitúrákhoz. Egyszóval nem kell félni a Bodrogzugtól azért, mert volna sodrás. "Bent", áradás idején sincs (egy néhány tízméteres szakaszt leszámítva) sodrás. Áll a víz. Az viszony tény, hogy a Bodrogon lesz egy olyan kb. 1-kilométeres szakasz, ahol áradás idején erősebb sodrással szemben haladunk. Adja az Ég, hogy így legyen, mert az azt jelenti, hogy jó eséllyel az ártérben lesz ártéri vízitúrához elég vizünk. Nem mellesleg, ha éppen nem semmiségecske a Bodrog sodrása, akkor az egyenes haladás olyan mozdulatokat igényel, aminek a Hernádon is hasznát veszed. Summa summarom, a bodrogzugi evezgetés egy őrülten gyönyörű, és hihetetlenül nyugis vízitúra, amit akár Hernád-felkészülésnek is tekinthetsz. (Az is....) 

 

A Bodrogzugban - amely egy nagyon különleges vizes élőhely - "élőben" (na jó, az állatkerti kalickában raboskodó jószág is "él"), természetes élőhelyükön látod majd madarak sokaságát. A Bodrogzug számtalan madárfajnak nyújt fészkelő- és pihenőhelyet. Fészkel itt sok gólya, közöttük fekete gólya, barna kánya, réti fülesbagoly, haris. A sekély víz szemfüles ragadózói a kócsag, a szürke és a vörös gém, ami nevével ellentétben amúgy barna. (Na jó beleláthatunk egy KIS vöröset is). A nádasokban, pontosabban a gyékényesekben és a nádasokban - nomen est omen - a nádi poszáta énekét és a nádi rigó cserregését halljuk. A Bodrogzugban is megpillanhatunk jégmadarat és gyurgyalagot. Számos ragadozó fajnak ad otthont az ártér. Bár Gemencen fészkel a 250 pár körüli réti sas 90%-a, a Bodrogzugban is láthatsz réti sast. És megpillanthatod a szupersztárt, a kabasolymot, ami sok harci repülőgép, akárhanyadik generációs fighter jet múzsája. A tökéletes vadász. Ja, és persze van itt szerkő, danka sirály, vízityúk és barna réti héja.... Szárcsa és vadkacsa.... 


Szombati bodrogzugi vízitúra

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20819_.jpg10:30-kor várunk (Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 3). Mosdó, haditanácskozás, a kenuzás megtanulása, a felkészülés helyben segített lépései, bepakolás a kenukba, ismételt mosdó és kihajózunk.

Ha magas a víz, akkor a szépségeket mohón követve, ha nem magas a víz, akkor csatornákon, tavakon, ill. a Zsaró-éren kb. 16 km-es vízitúrát teszünk meg. A vízitúra végén az indulási pontra érkezünk.

 
 
 

Vasárnapi vízitúra a Bodrogzugi ártérben
bodrogkozi-arterben.jpg10:30-kor várunk. Üdvözlés, wc, kupaktanács után, azoknak, akiknek ez lesz az első napja a vízen, következik a kenuzás megtanulása.

A (be)tanulás végén gyakorlás, amikor már mindenki szuper kenus, ismételt mosdólátogatás után beszállunk a kenukba, és - a vízállástól függő útvonalon - indulunk kb. 14 km-es csillagtúránkra. A bodrogzugi túra részleteit a tiszatura kötöjel vízitúra pont hu (mindez term. ékezet nélkül) honlapunkon találod, vagy csak hívj (ez a legjobb) és szívesen mondunk "mindent":

+36209342760