Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 26-28. 1 nap Tisza-tó + 2 nap Hernád vízitúra

a-hernad--02.jpg1 nap Tisza-tó + 2 nap Hernád vízitúra. Az első nap a Tisza-tónál félelmetesen izgi útvonalon csodálatosan látványos vízitúra, amely evezés (két legyet ütünk egy csapásra) egyúttal remek felkészülés a Hernádra. A 2. és a 3. napokon pedig jöhet a Hernád-vízitúra. A Hernád túrára kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük. Mind a Tisza-tavon, mind a Hernádon a mentőmellény viselése kötelező. 

1690489484252.jpgA tisza-tavi, sok kanyargásos, a szűk ágakban "millió" szlalomot igénylő evezés önmagában is gyönyörű, másrészt remek felkészítés/felkészülés a vízitúra "Hernádos" napjaira. Ha a kanyart elrontjuk a Tisza-tavon, semmi gond, belemegyünk a gyékény-, vagy nádfalba, visszatolatunk és bevesszük a kanyart másodjára. A Hernádon viszont már tökéletesen kell kormányozni a kenut és a vezérevezősnek is top-on kell lennie...

 

Szállás és étkezés a Hernád túrán 

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpgA vízitúra alatt elég egy szállás, mivel az első napi tisza-tavi túra után beszállunk a kocsikba, indulunk a Hernád mellé, és hamarosan megérkezünk a Hernád-völgybe. A szállás - ha mi "stoppoljuk"* - Perén lesz, de természetesen a szállást foglalhatod magadnak a környéken bárhol. A szállás a választásod szerint sátor vagy vendégházi szoba - ami neked szimpatikus. Ha elég korán jelentkezel a vízitúrára, és kérsz szállást, a szállást mi "stoppoljuk" neked, azaz jelezzük a szállásadónak, hogy tartsa fel nektek/neked a helyet, de a foglalást majd Nektek/Neked kell intézni, és a szállás díját nektek kell a szállásadó felé utalni. 


hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpgA "támaszponton" a sátrazás ára 2000 Ft/fő, a vendégszobák díja 10000 Ft/fő/éj, ha egyedül vagy a szobában, ha pedig ketten, hárman vagy négyen vagytok, akkor a díj fejenként 7500 Ft/éjszaka. 
Étkezés: a vízitúra idejére mindenkinek kell hoznia magával a hajóba szendvicset és alkoholmentes innivalót. A reggelik és vacsorák választhatóan önellátóak vagy rendelhetők. 

 

 

1. napi kenutúra: tisza-tavi kacskaringó hihetetlen útvonalon

kenutura-elott-betanitas.jpgA Tisza-tónál 11 órakor találkozunk, (Tiszafüred, Albatrosz-kikötő) A találkozás helyét képekkel is illusztrált itiner formájában is elküldjük Neked e-mailben. Végtelenül egyszerű lesz a randevú helyét megtalálni!! 
A tisza-tavi túrán NAGYON megtanulsz majd kenuzni. Alapos lesz az oktatás. Megtanítjuk a vezérevezős és kormányos munkáját, aztán jön a gyakorlás, meg természetesen a vízitúra során is rengeteget fog gyakorolni mind a vezérevezős, mind a kormányos. Ez a Hernádon is kamatozik majd. 961.jpgA biztonság, a biztonság, a biztonság..... a jó közérzet, izgalmak nélküli túra érdekében elérjük azt, hogy a vezérevezős is fordítson annyit a hajó orrán, hogy a kormányossal összedolgozva, nagyon gyorsan tudjon a kenu fordulni. A gyorsaság nem azért kell, mert sietünk, hanem azért, mert a Hernádon majd a gyorsabb sodrású részeken akadályok felé vihet a sodrás, és nem lesz idő arra, hogy csak a kormányos fordítsa a kenut. 

img_0052.jpgHa már olvasgattad a honlapot tudod - ha még nem, kérjük tanulmányozd át alaposan - hogy a Hernád csak annak biztonságos, aki jól tudja irányítani a hajóját. Tehát az első kenutúrás nap a Tisza-tavon - amellett, hogy önmagában is csodálatos evezgetés a hihetetlenül gyönyörű tájon - felkészülés a Hernádra. Szerénytelenül hangzik, de tényleg jól tanítunk. A tanítás, oktatás a másik szakmánk. Módszertanilag az országban egyedül a TWI JI módszertant követve tanítjuk meg a kenuzást. Őrült nagy az esélye, hogy a tisza-tavi túra után tudsz jönni a Hernádra. Szóval nyugi! Sőt, ha az az extrém ritka helyzet áll elő, hogy te másban vagy ügyes és a teljes tisza-tavi túranap végére sem jönne össze a hajó irányítása, akkor sem maradsz túra nélkül, mivel a 2. és 3. napokra maradhatsz a Tisza-tónál! Részt vehetsz a tisza-tavi evezésen, amely egyébként is tartalék-helyszín arra az esetre is, ha bármilyen külső okból (pl. a kassai vasmű szennyezi a vizet, áradás, stb.) nem tudunk jönni a Hernádra.
Visszatérve a tisza-tavi túrára. 

37.jpg

A Tisza-tónál szállsz vízre, de hamarosan jön - fontos az idézőjel - "Dél-Ázsia". Mintha valahol Vietnam, Malajzia és Sri Lanka környékén evezgetnél, csak éppen elefántok és mérges kígyók nélkül. A dzsungel sok helyen annyira "korrekt", hogy a 20-25 méter magasra kúszó folyondár növényzettől (ami egy észak-amerikai invazív faj, jelesül a parti szőlő) nem fogod látni az erdőt. Aztán. Lesznek olyan helyek, ahol egy kenu is alig fér el a szűk járatban. Dél-Ázsia után "Dél-Amerikába is átruccanunk", legalábbis kicsit olyan lesz, mintha egy mangrove dzsungelben eveznél. Lesz, ahol vízi golfpályán merítjük a lapátokat, látunk majd rengeteg madarat, de madárból nem csak darabra lesz sok, hanem olyan fajtákat látsz majd, amit a "szárazföldön" soha. A jégmadártól a fattyú szerkőn, a barna rétihéján és a nádi rigón át a bakcsóig bemutatkozik neked a Tisza-tó sok szempontból páratlan madárvilága. A tisza-tavi túra végén az indulási kikötőbe térünk vissza .


received_2102652206657897.jpegMég vár ránk egy kis hajómosás, lesz idő meginni egy kávét, szusszanni egy kicsit, aztán beszállunk a kocsikba, és megyünk tovább a Hernád melletti szállásra vagy szállásokra.
A Hernádnál - ha mi stoppoltuk nektek a szállást és az előzetes egyeztetés során kértetek vacsorát - finom és bőséges vacsora vár (3000 Ft/fő), vagy tudod használni a jól felszerelt konyhát (konyha-használat 500 Ft) és el tudod készíteni a saját vacsorádat/vacsorátokat. Ehhez érdemes még Miskolcon megvenni az alapanyagokat, a Hernád menti falucska kisboltjában szerényebb a választék. A konyhában meg tudsz melegíteni bármit, teához tudsz vizet forralni. 


2. napi kenutúra: 15 km-es lebilincselő vízitúra a Hernádon 

www.hernad-vizitura.eoldal.hu-vizitura-hernad-czabdav.jpgHa te sem akarsz kimaradni a Hernád-élményből. Ha a világ minden kincséért sem akarsz lemaradni a különlegesek között is extra-spécinek számító Hernád-kalandról. Ha a te oldaladat is fúrja a kíváncsiság, hogy milyen lehet a Hernád, ha már évek óta nem hagy nyugodni a Hernád gondolata, ha Rába kaliberű élményre vágysz, a Hernádon a helyed! Gyere és lovagold meg Magyarország egyik legcsodásabb folyóját, evezz a Hernád nevű vízitúra-szimfónián! Logisztikával kezdünk. img_20180819_2.jpg
Már a Hernád-vízitúra előtt, a létszám és autók függvényében kialakítjuk a logisztikai tervet, és a legolcsóbb teleautó rendszerben úgy ügyeskedünk, hogy mire vízre szállunk, minél több autó, de legalább a túravezetői autó ott legyen az aznapi kenutúra célállomásán, majd a sofőrök is a kenutúra starthelyén legyenek. A logisztikai részleteket minden résztvevővel egyeztetjük, tökéletesen fogod tudni, hogy hol és mikor kell lenni, titeket mikor ki, és mivel szállít, és fordítva, mikor vagy te valaki(k) sofőrje. 

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpgNaptejezés, wc, a felszerelés kiosztása után vízre szállunk, és a biztonság érdekében még újra gyakoroljuk a kenu irányítását.

Lesz egy kis felfelé evezés is az újabb "tréning" szakaszban, hogy a biztonság érdekében szokjuk meg a Hernád sodrását, és a kiszélesedéses részekben még újra gyakoroljuk a hajók gyors megfordítását, gyakoroljuk a hátraevezést, sőt, azt is, hogy esetleg valamelyik szűkületben háttal jövünk le :). 

20190618_142255_resized.jpgAmikor már (szinte) világbajnok mindenki, akkor visszacsorgunk, pontosabban a manőverezést gyakorolva, driftelve, szlalomozva visszaevezünk az indulási pontra. Tartunk egy rövid mosdószünetet, és bepakolás után a Hernád egy nagyon-nagyon-nagyon (vedd úgy, hogy a "nagyon-nagyon" a végtelenig tart) szép részén megyünk / jövünk le. A bal oldalon tüneményes, erdős dombok között békésen legelésznek a dínók, egyszerűen nem fogod elhinni, hogy ez a XXI. század és Európa. Iktatunk a kenutúrába több rövid, lábnyújtóztatós, pisilős pihenőt, és lesz egy hosszabb ebédszünetünk is.

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpgAz evezés végén következik a vízitúra majdnem legszebb része, a hajómosás, majd a már reggel a célban hagyott autók visszarepítik a sofőröket és az utasokat a szállásra. 

Szállás: sátrazás (2000 Ft) vagy vendégszoba (7500-10000 Ft/fő, lásd a feljebb írottakat), amit nektek kell majd a szállásadónak fizetni, mi term. jelezzük a szállásadó(k)nak, hogy kérünk "félretenni" X db szobát.

Vacsora: minden adott a saját főzéshez, bográcsozáshoz, szalonna-sütéshez vagy fincsi vacsora rendelhető (3000 Ft) is.   

 

3. napi vízitúra: 18 (vagy opcionálisan 26) km extázis Magyarország egyik legizgibb folyójának egyik "legtutibb" szakaszán 

20190618_121549_resized.jpg8-tól logisztikázunk, minél több autót a kenutúra célállomására "leviszünk", ill. hagyunk ott, és minél kevesebb kocsival jövünk/megyünk "fel" a vízre szállás helyére. 

Naptejezés, wc, a felszerelés kiosztása és a vízre szállást követően a Hernád egy agyamenten gyönyörű részén jövünk le. Lesz több pihenő, fogunk evezni "Norvégiában, Új-Zélandon és Svájcban", de természetesen továbbra is a Hernádon vagyunk. 

Lesz fotózásos pihenő, hiszen hihetetlen a Hernád-völgy. 

 

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpg

Ha jól állunk az idővel, az egyik szünetben  felmászunk a magas partra fotózni, hogy elkészítsd ennek a fotónak az ikertestvérét. A mászás tényleg jó kis kaptató, hozz ennek megfelelő lábbelit, és - fontos - gondoskodj a kullancsok elleni védelemről. Reméljük jól sikerül a képed, de a valóság és a fotó közötti különbség erős lesz a valóság javára. Ez után lesz még egy lábnyújtóztatós, pisilős pihenő. A kora délutáni órákban érkezünk a célba. Egyrészt kezdődik a hajómosás, ezzel párhuzamosan után a már reggel a célban hagyott autók közül egy-kettő visszarepítik a sofőröket a vízre szállás helyén hagyott autókhoz, akik majd felveszik utasaikat a kenutúra célállomásán. Hazautazás.

Túradíj: 39990 Ft/fő
Opcionális átregisztrálási díj: 1700 Ft/fő/nap

Hívj:  +36209342760   
,vagy küldj e-mailt! tiszatura_vizitura@yahoo.com 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa az első napra nem tudsz jönni, és még nem vagy gyakorlott vízitúrázó, a Hernád előtt gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, a hernad-vizitura.hu-n a bodrogzugi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat. Tartsd be a fokozatosságot a biztonság érdekében! Alkoholt fogyasztani tilos és a mentőmellény viselése kötelező. A külső körülmények, így az idő-, és vízjárás kockázatát a jelentkezéssel vállaljátok, lásd ÁSZF. Ha külső körülmény miatt nem indulhat a kenutúra, de a túradíjjal együtt utalsz 1700 Ft/fő/nap összegű átregisztrálási díjat, akkor alternatív időpont(ok)at ajánlunk fel a túrára.
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-010.jpgA saját kockázatok kezelésére pedig az összes hazai biztosítónál, jellemzően 2.5%-os díj mellett köthető utazási biztosítást javasoljuk, mivel annak része az útlemondási biztosítás is. A biztosítás haszna, hogy ha meghúzza Apuka foci közben a vádliját, lázas lesz a gyerek, ne adj Isten temetésre kell menni, stb. nem vész el a túradíj. (Nem vagyunk egyik biztosítónak sem az ügynöke).


Jelentkezés a vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk+36209342760
img_20180819_2.jpgFontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök, és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, (kormányos, vezérevezős...). Amit még tudnunk kell: a testsúlyok és magasságok, plusz a cukorbetegségtől a darázscsípés allergiáig az esetleges egyebeket. Az első egyeztetésen már részletesen átbeszélünk "mindent". Újólag felhívjuk majd a figyelmet a mentőmellény használatára, az átregisztrálás és az utazási (benne útlemondási) biztosítás hasznára, mivel a visszaigazolt, megszervezett túra díját nem tudjuk visszatéríteni. Szóba is megismételjük, ami nem mindig népszerű, hogy kérnénk szépen a vízen és előtte 6 órával az alkohol fogyasztását eltekinteni. Egyeztetjük a szállással kapcsolatos óhaj-sóhajokat, (kéritek-e, hogy stoppoljunk nektek szállást), hogy hoz-e valaki magával saját hajót (kajakot vagy kenut), ill. kértek-e, ha igen, mikor kértek étkezést. (Pl. gyakori, hogy valaki csak első napra kér vacsorát).

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-25.jpg2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot. Nem kell szkennelni, nem kell aláírni, elég "csak úgy" visszaküldeni.

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk.

hernad-12.jpg4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A Tisza-tó + Hernád túra túradíjának utalása során a banki közlemény rovatba kérjük szépen a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap), valamint a "Hernád kenutúrát", pontosabban ezen kenutúra esetén azt beírni, hogy ez egy Tisza-tó + Hernád evezés. Nézzük meg ezt egy példán keresztül:

2030 Érd, Zólyomi út 8. Július 26-28. Tisza-tó + ​Hernád kenutúra