Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 24-28. Tisza-tó + Hernád-vízitúra + Magas-Tátra gyalogtúra

popradske-pleso-8.jpgVízitúra + hegyi túra. 1 nap Tisza-tó  + 1 nap Hernád vízitúra + 3 nap  Magas-Tátra. Az első nap a Tisza-tónál csodálatosan látványos vízitúra, amely remek felkészülés a Hernádra. A 2. napon egy szürreálisan gyönyörű Hernád-vízitúra. A 3-5. napokon pedig jöhet a Best of Magas-Tátra, akár még +30 fokban is néhány hófolttal.....
a-hernad--02.jpgA Hernád túrára kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük. Mind a Tisza-tavon, mind a Hernádon a mentőmellény viselése kötelező. A tisza-tavi, sok kanyargásos, a szűk ágakban "millió" szlalomot igénylő evezés önmagában is gyönyörű, másrészt remek felkészítés/felkészülés a vízitúra "Hernádos" napjára.
20191026_124436_resized.jpgHa a kanyart elrontjuk a Tisza-tavon, semmi gond, belemegyünk a gyékény-, vagy nádfalba, visszatolatunk és bevesszük a kanyart másodjára. A Hernádon viszont már tökéletesen kell kormányozni a kenut és a vezérevezősnek is top-on kell lennie...

 

Szállás és étkezés a Tisza-tó + Hernád + Magas-Tátra túrán

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpg

A túra alatt két szállásunk lesz. Lesz egy szállás két éjszakára a Hernád mentén, mivel az első napi tisza-tavi túra után beszállunk a kocsikba és indulunk a Hernád mellé. A második napi Hernád vízitúrát követően az éjszakát még a Hernád mentén töltjük. A Hernád menti szállás jó és olcsóbb, mint a szlovák szállások. Ugyanakkor - mivel végig autópálya van a Hernádtól a Magas-Tátráig - az első napunk is teljes értékű, mivel a Hernádtól két és fél óra alatt megérkezünk a Magas-Tátrába. 

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpg

A magyarországi szállás - ha mi "stoppoljuk"* - Perén lesz, de természetesen a szállást foglalhatod magadnak a környéken bárhol. * Ha elég korán jelentkezel a vízitúrára, és kérsz szállást, a szállást mi "stoppoljuk" neked, azaz jelezzük a szállásadónak, hogy tartsa fel nektek/neked a helyet, de a foglalást majd Nektek/Neked kell intézni, és a szállás díját nektek kell a szállásadó felé utalni. A Magas-Tátrában két éjszakára foglald a szállást, Lomnic és Ótátrafüred környékén, a mi kedvencünk Alsóerdőfalva (Nová Lesná)

2-dsc_3756-090919_1606.jpgPerén (a "támaszponton") a sátrazás ára 2000 Ft/fő, a vendégszobák díja 10000 Ft/fő/éj, ha egyedül vagy a szobában, ha pedig ketten, hárman vagy négyen vagytok, akkor a díj fejenként 7500 Ft/éjszaka. A magas-tátrai szállások díja fejenként és éjszakánként 12.000 Ft körül várható, de term. a felső határ a csillagos ég, hiszen 5 csillagos szállodában is tudsz foglalni. 
Étkezés: a vízitúra és gyalogtúra idejére mindenkinek kell hoznia magával élelmet és alkoholmentes innivalót. A reggelik és vacsorák választhatóan önellátóak vagy rendelhetők. 

 

1. napi kenutúra: tisza-tavi kacskaringó hihetetlen útvonalon

kenutura-elott-betanitas.jpgA Tisza-tónál 11 órakor találkozunk, (Poroszló, Fűzfa-kikötő) A találkozás helyét képekkel is illusztrált itiner formájában is elküldjük Neked e-mailben. Végtelenül egyszerű lesz a randevú helyét megtalálni!! 
A tisza-tavi túrán NAGYON megtanulsz majd kenuzni. Alapos lesz az oktatás. Megtanítjuk a vezérevezős és kormányos munkáját, aztán jön a gyakorlás, meg természetesen a vízitúra során is rengeteget fog gyakorolni mind a vezérevezős, mind a kormányos. Ez a Hernádon is kamatozik majd. 961.jpgA biztonság, a biztonság, a biztonság..... a jó közérzet, izgalmak nélküli túra érdekében elérjük azt, hogy a vezérevezős is fordítson annyit a hajó orrán, hogy a kormányossal összedolgozva, nagyon gyorsan tudjon a kenu fordulni. A gyorsaság nem azért kell, mert sietünk, hanem azért, mert a Hernádon majd a gyorsabb sodrású részeken akadályok felé vihet a sodrás, és nem lesz idő arra, hogy csak a kormányos fordítsa a kenut. 

img_0052.jpgHa már olvasgattad a honlapot tudod - ha még nem, kérjük tanulmányozd át alaposan - hogy a Hernád csak annak biztonságos, aki jól tudja irányítani a hajóját. Tehát az első kenutúrás nap a Tisza-tavon - amellett, hogy önmagában is csodálatos evezgetés a hihetetlenül gyönyörű tájon - felkészülés a Hernádra. Szerénytelenül hangzik, de tényleg jól tanítunk. A tanítás, oktatás a másik szakmánk. Módszertanilag az országban egyedül a TWI JI módszertant követve tanítjuk meg a kenuzást. Őrült nagy az esélye, hogy a tisza-tavi túra után tudsz jönni a Hernádra. Szóval nyugi! Mindazonáltal semmi sem garantált, term. előállhat az a ritka helyzet áll elő, hogy nem lenne biztonságos a Hernádon vízre szállnod, kérjük tudd, hogy ez a te kockázatod, a túradíjat (részét) nem tudjuk visszatéríteni! 
Visszatérve a tisza-tavi túrára. 

37.jpg

A Tisza-tónál szállsz vízre, de hamarosan jön - fontos az idézőjel - "Dél-Ázsia". Mintha valahol Vietnam, Malajzia és Sri Lanka környékén evezgetnél, csak éppen elefántok és mérges kígyók nélkül. A dzsungel sok helyen annyira "korrekt", hogy a 20-25 méter magasra kúszó folyondár növényzettől (ami egy észak-amerikai invazív faj, jelesül a parti szőlő) nem fogod látni az erdőt. Aztán. Lesznek olyan helyek, ahol egy kenu is alig fér el a szűk járatban. Dél-Ázsia után "Dél-Amerikába is átruccanunk", legalábbis kicsit olyan lesz, mintha egy mangrove dzsungelben eveznél. Lesz, ahol vízi golfpályán merítjük a lapátokat, látunk majd rengeteg madarat, de madárból nem csak darabra lesz sok, hanem olyan fajtákat látsz majd, amit a "szárazföldön" soha. A jégmadártól a fattyú szerkőn, a barna rétihéján és a nádi rigón át a bakcsóig bemutatkozik neked a Tisza-tó sok szempontból páratlan madárvilága. A tisza-tavi túra végén az indulási kikötőbe térünk vissza .


received_2102652206657897.jpegMég vár ránk egy kis hajómosás, lesz idő meginni egy kávét, szusszanni egy kicsit, aztán beszállunk a kocsikba, és megyünk tovább a Hernád melletti szállásra vagy szállásokra.
A Hernádnál - ha mi stoppoltuk nektek a szállást és az előzetes egyeztetés során kértetek vacsorát - finom és bőséges vacsora vár (3000 Ft/fő), vagy tudod használni a jól felszerelt konyhát (konyha-használat 500 Ft) és el tudod készíteni a saját vacsorádat/vacsorátokat. Ehhez érdemes még Tiszafüreden vagy Miskolcon megvenni az alapanyagokat, a Hernád menti falucska kisboltjában szerény a választék. A konyhában meg tudsz melegíteni bármit, teához tudsz vizet forralni. 

 

2. napi Hernád-vízitúra: 18 vagy 26 km extázis 

20190618_121549_resized.jpg8-tól logisztikázunk, minél több autót a kenutúra célállomására "leviszünk", ill. hagyunk ott, és minél kevesebb kocsival jövünk/megyünk "fel" a vízre szállás helyére. 

Naptejezés, wc, a felszerelés kiosztása és a vízre szállást követően a Hernád egy agyamenten gyönyörű részén jövünk le. Lesz több pihenő, fogunk evezni "Norvégiában, Új-Zélandon és Svájcban", de természetesen továbbra is a Hernádon vagyunk. 

Lesz fotózásos pihenő, hiszen hihetetlen a Hernád-völgy. 

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpg

Ha jól állunk az idővel, az egyik szünetben  felmászunk a magas partra fotózni, hogy elkészítsd ennek a fotónak az ikertestvérét. A mászás tényleg jó kis kaptató, hozz ennek megfelelő lábbelit, és - fontos - gondoskodj a kullancsok elleni védelemről. Reméljük jól sikerül a képed, de a valóság és a fotó közötti különbség erős lesz a valóság javára. Ez után lesz még egy lábnyújtóztatós, pisilős pihenő. A kora délutáni órákban érkezünk a célba. Egyrészt kezdődik a hajómosás, ezzel párhuzamosan után a már reggel a célban hagyott autók közül egy-kettő visszarepítik a sofőröket a vízre szállás helyén hagyott autókhoz, akik majd felveszik utasaikat a kenutúra célállomásán. Megyünk vissza a szállásra.


3. napi túra a Magas-Tátrában: A lomnici-csúcs "tövében" a Kő-pataki-tó 
lomnici-csucs.jpgHa ránézel a képre, ne ijedj meg. Nem a csúcsra megyünk, hanem ahhoz a tóhoz, ahonnan majd pontosan ezt látod....A reggeli önellátó, 7:45-kor az autókba pattanunk, hogy 8:15-kor már az ótátrafüredi parkoláson, naptejezésen (igen!) wc-látogatáson is túl legyünk és kényelmesen meg tudjuk venni a jegyet a 8:30-as siklóra. Természetesen tudni fogod, hogy hova kell jönni, itinert, és zoomolható térképet is fogtok kapni, meg az első nap már egyébként is minden egyeztetünk, ill. egyeztettünk. A siklóval a nap során fontos 45+45= 90 percet nyerünk, ugyanis néhány perc alatt a siklóval 1010 méterről 1270-re katapultáljuk magunkat. A siklóra a jegy oda-vissza 15 euró, de lehetsz sportos és - természetesen - meg is spórolhatod a jegyet, ha a sikló mentén már 7:45-kor elindulsz.

fogaskereku-siklo.jpgAz egyik túravezető veled is megy, ha azt mondod, hogy túrázni és nem siklózni jöttél....
A nap során a cakkumpakk 13 kilométeres úton jössz rá, hogy eddig valamit kihagytál az életedből. Amit eddig mulasztottál, az a szinte megbocsáthatatlan bűn kategóriájába tartozik, de a magadnak tett szemrehányás helyett élvezd ki a teljesen elképzelhetetlenül gyönyörű tájat, és őrülj, hogy a mai nappal valami fontos megváltozik az életedben. Fontos: a NAPSZEMÜVEG ezen a napon is nélkülözhetetlen, amikor elfogynak a törpe fenyők őrülten erős lesz a fény. 

tar-pataki-volgy-elagazas.jpgA 2634 méteres Lomnici-csúcs tövében a hölgyek nagy örömére van igazi wc is, ill. a tó mentén eszegetjük meg az elemózsiánkat vagy tudsz magadnak venni meleg ételt. Pl. vehetsz egy jó kis Madarsky gulas-t (ami a marhahúsból készülő gulyás neve, a "szegedi" pedig a disznóhúsból készülő gulyás... mindkettő remek). 13 óra körül indulunk lefelé, hogy ne a zsúfolt 16:30-as vagy az utáni siklókkal kelljen lemenni a kocsi(k)hoz. 

 

4. napi túra a Magas-Tátrában a Gerlachfalvi-csúcs tövében található Sziléziai-házhoz
majdnem-fent-sliezky-tura.jpgA képen Szlovákia és a történelmi Magyarország legmagasabb csúcsát, a 2655 méteres Gerlachfalvi -csúcsot látod. Ennek az oldalában van egy remek kis völgykatlan és egy kisebb szálloda a Sziléziai-ház. Ide tartunk. 8:15-kor parkoltunk az egyeztetett helyen, és már rójuk is az utat. Nem vészes emelkedőn közelítünk 1670 méteres magasságban található célunkig. A Magas-Tátra déli oldalán egy remek úton haladunk, ahol minden méteren jó szolgálatot tesznek a hómacskák.
 
dlhe-to-tura.jpg
A közel 700 méteres szintkülönbség legyőzése során le fogunk izzadni, érdemes száraz pólót vagy atlétát hozni, és a vizes pólót majd a Sziléziai-házban lecserélni. A Sziléziai-háznak van étterme. Az árak csak azért nem fognak sokkolni, mert a magyar infláció miatt Budapesten sem sok helyen találsz étteremben főételt 3-4000 Ft alatt. Akinek van kedve, még jöhet egy kicsit tovább, magasabbra az ún. Hosszú tóig.
Kényelmes sétával érünk vissza a kocsikhoz. 
 
5. napi túra a Magas-Tátrában: a Poprádi-tó vagy a Békás-tó
popradi-to-tura-12.jpgKiköltözünk a szállásokról és 8 órakor már a Poprádi tónál parkolunk (10 euró lesz a parkolás). Kellemes, a sok-sok fotózás miatt másfél óra megtett kb. 4 kilométeres séta eredményeként jutunk el a Magas-Tátra egyik félelmetesen gyönyörű tavához, amit minden irányból 2000 feletti, keletről egy 1900 méteres csúcs határol. Körbeballagjuk a tavat és a keleti oldalon mendegélünk még felfelé egy kicsit, szintben kb. 100 métert, annyira, hogy belássunk a Békás és a Hincó tavak felé, ill. rálássunk a Tengerszem-csúcsra.

bekas-to-23-tura.jpg
Egy káposzta-, vagy bab-, vagy gombaleves, vagy egy jó kis knédli után az egyik túravezetővel ballaghatsz vissza a kocsikhoz, ebben az esetben 13 óra körül indulhatsz vissza szép Magyarországra. Ugyanakkor aki azt mondja, hogy ha már lúd, legyen kövér, azokkal a másik túravezető felugrik a Békás-tóig és, hogy kerek legyen a szám, még megyünk addig a Tengerszem-csúcs felé vezető ösvényen, hogy elmondhasd: 2000 méteres tengerszintig jutottál. Biztonságos utat hazáig. 
 

Túradíj: 49990 Ft/fő
Opcionális átregisztrálási díj: 1700 Ft/fő/nap

Hívj:  +36209342760   
,vagy küldj e-mailt! tiszatura_vizitura@yahoo.com 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa az első napra nem tudsz jönni, és még nem vagy gyakorlott vízitúrázó, a Hernád előtt gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, a hernad-vizitura.hu-n a bodrogzugi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat. Tartsd be a fokozatosságot a biztonság érdekében! Alkoholt fogyasztani tilos és a mentőmellény viselése kötelező. A külső körülmények, így az idő-, és vízjárás kockázatát a jelentkezéssel vállaljátok, lásd ÁSZF. Ha külső körülmény miatt nem indulhat a kenutúra, de a túradíjjal együtt utalsz 1700 Ft/fő/nap összegű átregisztrálási díjat, akkor alternatív időpont(ok)at ajánlunk fel a túrára.
magas-tatra-gyalogtura-03.jpgA saját kockázatok kezelésére pedig az összes hazai biztosítónál, jellemzően 2.5%-os díj mellett köthető utazási biztosítást javasoljuk, mivel annak része az útlemondási biztosítás is. A biztosítás haszna, hogy ha meghúzza Apuka foci közben a vádliját, lázas lesz a gyerek, ne adj Isten temetésre kell menni, stb. nem vész el a túradíj. (Nem vagyunk egyik biztosítónak sem az ügynöke).


Jelentkezés a vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk+36209342760
gerlach.jpgFontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök, és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, (kormányos, vezérevezős...). Amit még tudnunk kell: a testsúlyok és magasságok, plusz a cukorbetegségtől a darázscsípés allergiáig az esetleges egyebeket. Az első egyeztetésen már részletesen átbeszélünk "mindent". Újólag felhívjuk majd a figyelmet a mentőmellény használatára, az átregisztrálás és az utazási (benne útlemondási) biztosítás hasznára, mivel a visszaigazolt, megszervezett túra díját nem tudjuk visszatéríteni. Szóba is megismételjük, ami nem mindig népszerű, hogy kérnénk szépen a vízen és előtte 6 órával az alkohol fogyasztását eltekinteni. Egyeztetjük a szállással kapcsolatos óhaj-sóhajokat, (kéritek-e, hogy stoppoljunk nektek szállást), hogy hoz-e valaki magával saját hajót (kajakot vagy kenut), ill. kértek-e, ha igen, mikor kértek étkezést. (Pl. gyakori, hogy valaki csak első napra kér vacsorát).

images.jpg2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezési lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot. Nem kell szkennelni, nem kell aláírni, elég "csak úgy" visszaküldeni.

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk.

hernad-12.jpg4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A Tisza-tó + Hernád túra túradíjának utalása során a banki közlemény rovatba kérjük szépen a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap), valamint a "Hernád kenutúrát", pontosabban ezen kenutúra esetén azt beírni, hogy ez egy Tisza-tó + Hernád evezés. Nézzük meg ezt egy példán keresztül:

Pl.

6030 Mécses, Temesi u. 18. 2024. június 24-28. Tisza-tó + ​Hernád + Magas-Tátra