Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. április 1. Bodrogzug kenutúra, Bodrogzug vízitúra

bodrogkeresztur.jpgBodrog-ártéri vízitúráinkat 1-napos kenutúra formájában is kipróbálhatod

A bodrogzugi ártér ideális vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel, vagy nagyszülőkkel, akár dédnagyszülővel (!) érkező vízitúrázóknak. A Bodrog ártere osztálykirándulásoknak, céges csapatépítő vízitúrákhoz is pompás helyszín. Az ártérben nincs sodrás.

arteri-evezes.jpgA Bodrogzugot látni kell. A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, ami sajnos egyre ritkább, a Bodrogzug akkor is csodálatos. Vannak kenutúráink március végétől (akkor még azért magas szokott lenni a vízszint) a teljes Bodrog-ártérben, és vannak jó értelemben "hagyományos" 
vízitúráink október végéig a Bodrogzugban. 
A vízitúrázást most kezdőket remek módszertannal és türelmesen, minden többször és jól megmutatva, úgy megtanítjuk kenuzni, hogy holnap a világbajnokságon is tudnak, el tudtok indulni. Jó felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet dögnehéz hajókkal, jók a lapátok és a mellények. Az a legjobb, ha a szállást magad foglalod, de ha nem akarsz vele bíbelődni, akkor mi stoppoljuk neked a szállást, magyarán jelezzük a szállásadónak, hogy hány vendégszobát, hány sátorhelyet "tegyen nektek félre", de a szállás díját nektek kell a házigazda részére utalni. A szállás lehet faház, vendégházi szoba, sátras szállás vagy akár wellness. Szóval bármi! A szállás díját majd helyben kell fizetned a szállásadónak. Természetesen Tokajban és Tokaj környékén az interneten keresztül is percek alatt találsz magadnak jobbnál jobb szállásokat, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz. Csak foglalj időben, egy héttel a vízitúra előtt nem biztos, hogy találsz Tokajban megfizethető és jó szállást.   

 

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. szám alatti, és a képen látható "Bodrogzug" vendégházban a túravezetőt keresni sem kell, ezer kilométerről látható narancs színű MC Túravezető pólóban látod meg.
Kérjük, hogy 10:30-ra gyertek.

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpgHa még nem kenuztál, ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. A Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, a vízre szállásig a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

 

 

Bodrogzugi vízitúra: Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra
img_20230902_145440.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, ha már olyan az idő és a vízhőmérséklet, akár úszkálnak, vízilabdáznak, stb. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá". A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk. Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba, a Stargate, a féregjárat kezdete, a "Portal". 

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpgHamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat szép libasorba rendezve. A zsilip mögött, remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd.nAz ebéd saját "tarisznyából" történik. A tarisznyát nem kell szó szerint venni. Magyarán hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 

 
 
A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren, ha nincs áradás, ha pedig magas a vízállás, akkor felfedezzük a labirintust, erdők fái között, rétek, legelők, mezők felett kacsázunk.
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. Ha éppen nem, akkor lesz egy olyan szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk. A mocsárjáró technika azt jelenti, hogy áthúzzuk egymást a vízi növényzeten. Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Ha nem, ha a vízi növényzet győz, akkor ártéri letelepedési engedélyt, ártéri állampolgárságot kérünk, és boldog bodrogzugi Hany Istókként folytatjuk életünket. Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. A tempó függvényében 17:00 körül érünk vissza az indulási helyre. Hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már eleve a támaszpontra vagy annak a közelébe érkezett. Thank you for flying MC Bodrogzug Vízitúra. 
Aki még marad és Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta, vagy rövid autózás "haza" (a szállásra). Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére.
A vacsora önellátó. A tokaji szállások többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni. A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áradásos vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 
 
A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk ("stoppoltuk") a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten kell felénk utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft/fő/nap átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a bodrog ártéri kenutúra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 

Testre szabott Bodrogzugi vízitúra
2018_0520_165710_003.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi kenutúrára és a vízitúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni. Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.

Pl. 2061 Kerekhalom, Örökösföld út 47.  április 1. ​Bodrogzug kenutúra