Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2025. február 22-23. Választhatóan 1-, vagy 2-napos hótalpas-hómacskás túra

gyomber-teli-tura-szlovakia.jpgHótalpas és hómacskás túrák Szlovákiában: az első napon a Gyömbér* (Dumbier) meghódítása, a második napon pedig világ legszebb panorámái. 

Gyermekes családoknak is kellemes útvonalak, szürreális látvány, elképzelhetetlen panorámák. Választhatóan 1-2-napos hótalpas túra Szlovákiában (Alacsony-Tátra). 
*A Gyömbér az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, 2043 méter és egy nagyon baráti, egyszerű (evidens módon felfelé vezető) sétás útvonalon fogunk felmenni.

deres-chopok-gyomber.jpgJavasoltan nulladik napi kiutazás: 
Utazás erősen javasoltan a nulladik napon, saját kocsikkal ahogyan, és amikor jólesik, ill. teleautó rendszerben a nulladik napon 14 órakor Budapest Hárshegyi út 1-3. számtól. (A határ átlépését követően vegyetek szlovák autópálya-matricát (12 euró)). Ha az első napon jössz, korán el kell indulnod Magyarországról. Muszáj pontosan 9-re megérkezni. Köszönjük a megértésedet, az elkésőket nem tudjuk megvárni. 


Szállás, étkezés, hómacska és hótalp 
homacska.jpg.pngTrangoska környékén tudod foglalni magadnak a szállást. Aki időben kéri, annak mi "stoppoljuk" a szállást egy kellemes apartmanházban, ahol a szállás díja egy 4-fős családnak - a jelenlegi árakon és árfolyamon - egy éjszakára 40.000 Ft körüli összeg forintban. (Mi jelezzük a szállásadónak, hogy lesz x ("db") foglalás, a szállás díját nektek kell rendezni). A közelben van több étterem, ill.a studió apartmanok konyhájában bármit meg tudsz melegíteni, ill. tudsz főzni is.

stefanika-bejarat-szlovak-hotalpas-tura.jpgÉrdemes a nulladik nap este már elkészíteni az első túranapi elemózsiát, például szendvicseket. Készítsetek elő, csináljatok meg mindent, ami a másnap reggeli munkák közül előrehozható, legyen az a termoszok elmosása, a hátizsákok (szinte) menetkészre pakolása, stb. Mi már a vízforralóba is bekészítjük a vizet, hogy reggel csak le kelljen nyomni a gombot, stb.

Hómacskát és hótalpat vagy vegyetek magatoknak itthon (Decathlon, internet...ha nem egy téli túrát terveztek megéri) vagy tudtok (korlátozott számban) bérelni. Mind a hómacska, mind a hótalp bérleti díja 12-12 euró / pár / nap. 

 

20190306_230908.jpg1. napi hómacskás túra: a Gyömbér (2044 m); avagy életed egyik nagy élménye 
A reggeli önellátó, készítsetek szendvicseket az útra és hozzatok SOK meleg innivalót, ez az a nap, amikor érdemes fejenként két termosz teával indulni. Mi például indulás előtt három egyenként fél literes bögre teát húzunk le, ennek megfelelően az első órában 100-szor megállunk. De megéri. Kiköltözés, naptejezés után MEGFONTOLTAN, részben a tegnap már megismert úton indítjuk a csúcstámadást.

gyomber-hotalpas-tura-2.jpgEgy menedékházas beugrás (wc és opcionálisan meleg ital, ha mégis kifogynak a készletek) után 12-kor érjük el az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát a Gyömbért. Lehet, hogy két fotózás között elgondolkodsz azon, hogy miért vagy itt, még pontosabban, miért nem voltál eddig 1000-szer, hogy mit jelent a hegy, sőt, akár az élet "nagy" kérdései is megérintenek. Meg az is lehet, hogy csak úgy élvezed. Vagy az is lehet, hogy fel sem fogod, idő kell majd hozzá, hogy amikor a fotókat visszanézed és beteszel valami szép zenét....
 
trangoska-felol-a-gyomberre-3.jpgLefelé jövetben is beugrunk a menedékházba, vonzó hely a mosdó és legalább egy forró leves erejéig hidratálhatunk is. 
Este opcionális és szelíd dorbézolás, dixit party, az okostojás gyerekeknek Tátra-quiz.  
 

hotalpas-tura-szlovakia-344.jpg2. napi hómacskás túra: egy olyan útvonal, amely jó eséllyel a panoráma világbajnokság győztese
Hótalpas és/vagy hómacskás túránk az Alacsony-Tátrában egy tényleg lájtos túrácska, írd és mondd (oda-vissza) cirka 7.8 kilométer, a szintkülönbség is bakfitty, erős 500 méter, mivel eleve szuper jó (és magasan lévő) helyről indulunk. 

szlovakia-teli-tura-37.jpg8:30-kor az Alacsony-Tátra egy e-mailben is egyeztetett parkolójában találkozunk. Aki jött az első napra, azokkal konvojban megyünk, ha csak erre a napra jössz, akkor pontos helyet küldünk, és ott a magyar rendszámokat nem lehet majd eltéveszteni, ill. a túravezetői autó tetején (fehér színű Toyota kombi) lesz felállítva egy NARANCS és fekete színű hótalp. Eltéveszthetetlen.

ordogl-felol-a-gyomber-4.jpgLegalábbis 10 éve senki nem ment el mellettünk, anélkül, hogy ne látta volna meg az ismertetőjelet azonnal. A parkolás (egész napra) 10 euró lesz, amit KÉSZPÉNZBEN hozz magaddal. Logisztikáznunk - szerencsére - nem kell, csillagtúrát fogunk tenni. 

A parkolóban nagyjából 1 perc alatt megtanulod majd, hogy hogyan vedd fel a hómacskát és indultunk is. Több pihenővel, nagyon kényelmes, szándékosan extrém lassú tempóban mendegélünk felfelé. Több okból kifejezetten koncentrálunk arra, hogy NE izzadjunk le. Ez bizony nem lesz könnyű, mivel  "monoton függvény" mentén megyünk fel nem sokkal, (néhány méterrel) 1600 méter fölé. 
1600 méter után alig-alig hullámzó, tátrai mércével lényegében lapos terepen haladunk majd, ahol a hőérzetünket rontja ha felfelé menetben rommá izzadtuk magunkat. A csúcsokon - igen, többes szám, mivel sok minicsúcs között fogunk sétaficánkolni - ehetsz csúcscsokit, készíthettek millió fotográfiát, aztán leballagunk a már ismert úton. A fás helyeken hölgyek jobbra, urak balra módon oldjuk meg a diszkrét pisilési szüneteket. 
Mivel a hótalpas vagy hómacskás túra céljában várnak ránk az autók, ill. hagytunk kocsikat, akár azonnal tudunk repülni a szállásainkra, de valamilyen rejtélyes okból legalább egy brindzové halusky (7 euro 90) erejéig egy étterembe becsábul a társaság. 
15 óra magasságában ülünk be a kocsikba, hogy 18 óra körül már a budapesti forgalomban legyünk (ha éppen budapesti vagy, de érted).

A hótalpas túra túradíja:

19990 Ft/fő/nap, amely nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazás, biztosítás, hótalp bérlet, hómacska bérleti díját. 
Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+36209342760, tatra_gyalogtura@yahoo.com


Jelentkezés a hótalpas túrára: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezés és visszaigazolás 
3. Díjfizetés

szlovakia-hotalpas-tura-alacsony-tatra.jpg1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36209342760
Fontos a létszám, hogy hány autóval jöttök, mik a szállás gények, a szállást ki foglalja, hány főnek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. Van-e saját hómacskátok, hótalpatok, túra vagy síbotjaitok, kamáslitok. 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" (téli bakancs, nagyobb hátizsák, termosz, naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, hosszú zokni, wc-papír, papírzsebkendő, betét, kamásli, hómacska, hótalp, karabiner, élelem, meleg tea/kávé/tej/ kakaó) részek gondos és alapos elolvasását, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (tatra_gyalogtura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk. 

3. A hótalpas túra díjfizetése
img_0574.jpgA visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a téli vagy hótalpas vagy hómacskás túra díjának utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "szlovák hótalpas túra" vagy "Szlovákia hótalpazás".

(Pl. 1123 Bp.,, Miloska u. 88. 2025. február 22-23., hótalpas túra Szlovákia