Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bodrogzugi evezésekről, tudnivalók a bodrogzugi vízitúrákról

keresztur bodrogártér3.jpgVálaszthatsz bodrogzugi túrát gyakorlatilag BÁRMIKORRA - és megcsináljuk. Egy bodrogzugi vízitúra őrülten vadregényes, ugyanakkor háromgenerációs családoknak is biztonságos evezés. Jöhetsz x-napos túrákra. A honlapon (példa jelleggel) találsz sok, választhatóan 1-, vagy 2-napos túrát, amelynek jöhetsz (értelemszerűen) mindkét napjára, és jöhetsz a bodrog-ártéri kenutúrának csak az első, vagy "csak" a második napjára. Egy háromnapos túra mindhárom napjára, stb.... Ahogy jólesik. 20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgA bodrog-ártéri vízitúrák MINDEN napján van a vízre szállás előtt betanítás, mindig megtanítjuk a kenu irányítását. Egy bodrogzugi vízitúra őrülten vadregényes, ugyanakkor háromgenerációs családoknak is biztonságos evezés. Jöhetsz x-napos túrákra. A honlapon (példa jelleggel) találsz sok, választhatóan 1-, vagy 2-napos túrát, amelynek jöhetsz (értelemszerűen) mindkét napjára, és jöhetsz a bodrog-ártéri kenutúrának csak az első, vagy "csak" a második napjára. Egy háromnapos túra mindhárom napjára, stb.... Ahogy jólesik. A bodrog-ártéri vízitúrák MINDEN napján van a vízre szállás előtt betanítás, mindig megtanítjuk a kenu irányítását. 

bodrogkoz-2017-06-03-2.jpgIgen, megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni, mégpedig extrém jó módszertan mentén, a végtelenségig tökéletesített és többször megismételt demonstrációt követően tudsz majd gyakorolni. Ki tudsz próbálni mindent mozdulatot. Természetesen megtanítjuk a vezérevezős munkáját is, ami a sűrű ártéri erdőben nélkülözhetetlen. Ha pedig nincs áradás, csak millió cikk-cakkot leírva szlalomozgatunk a csatornákban, akkor is elmondhatatlanul hasznos, hogy a vezérevezős besegít a hajó irányításába, mivel a szűk és éles kanyarokban a kormányos önmagában kevés.
bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgA bodrogzugi ártér nagyon spéci hely. Az Aggteleki Nemzeti Park része, és a számos vonatkozásban egyedülálló terület. Ahol evezünk, az a nemzeti parkon belül a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzethez tartozik. A bodrogzugi ártér fokozottan védett részei a nemzeti park engedélyével látogathatóak. Az engedélyt mi a vízitúrázóinknak mindig megkérjük, ill. a Nemzeti Park szabálya pedig világos: a túravezető nevére kell kérni az egész csoport engedélyét. Term. jól képzett, iszonyatosan rutinos túravezető vezeti a kenutúrát. 

bodrogzug-kenutura_20170819_12477.jpgA Bodrog-ártere biztonságos vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel érkező családoknak is. Az áradás és ártér szavaktól nagyon nem kell megijedni. A mezők fölött, az erdőkben csatangolva a vízmélység a legtöbb esetben nem több, mint 20-50 centi. A 100 cm már extrém jó. Sőt. A földek, mezők, rétek feletti 100 centi már kivételesen soknak számít. És az ártérben, vagy mondjuk az ártér 99.999%-ában meg sem mozdul a víz, vagy nagyon hosszan kell meresztenünk a szemünket, hogy felfedezzük a minimálisnál is kisebb áramlást. Ez is oka annak, hogy a Bodrogzug príma választás 3-generációs vízitúrákhoz. Egy szó, mint száz, semennyire sem kell tartani a Bodrogzugtól. "Bent", az esetek 99%-ában áradás idején sincs (egy néhány tízméteres szakaszt leszámítva) sodrás. Áll a víz. Az viszony tény, hogy a Bodrogon lesz egy olyan kb. 1-kilométeres szakasz, ahol áradás idején erősebb sodrással szemben haladunk. Adja az Ég, hogy így legyen. Nem mellesleg, ha éppen nem semmiségecske a Bodrog sodrása, akkor az egyenes haladás olyan mozdulatokat igényel, aminek a gyors sodrású folyókon, hogy mást ne mondjunk, pl. a Hernádon is igen komoly hasznát veszed. Summa summarom, a bodrogzugi evezgetés egy őrülten gyönyörű, és hihetetlenül nyugis vízitúra, amit akár Hernád-felkészülésnek is tekinthetsz. (Az is....) 

 

A Bodrogzugban - amely egy nagyon különleges vizes élőhely - "élőben" (na jó, az állatkerti kalickában raboskodó jószág is "él"), természetes élőhelyükön látod majd madarak sokaságát. A Bodrogzug számtalan madárfajnak nyújt fészkelő- és pihenőhelyet. Fészkel itt sok gólya, közöttük fekete gólya, barna kánya, réti fülesbagoly, haris. A sekély víz szemfüles ragadozói a kócsag, a szürke és a vörös gém, ami nevével ellentétben amúgy barna. (Na jó beleláthatunk egy KIS vöröset is). A nádasokban, pontosabban a gyékényesekben és a nádasokban - nomen est omen - a nádi poszáta énekét és a nádi rigó cserregését halljuk. A Bodrogzugban is megpillanhatunk jégmadarat és gyurgyalagot. Számos ragadozó fajnak ad otthont az ártér. Bár Gemencen fészkel a magyarországi 250 pár körüli réti sas 90%-a, a Bodrogzugban is láthatsz réti sast. És megpillanthatod a szupersztárt, a kabasolymot, ami sok harci repülőgép, akárhanyadik generációs fighter jet múzsája. A tökéletes vadász. Ja, és persze van itt szerkő, danka sirály, vízityúk és barna réti héja.... Szárcsa és vadkacsa.... Itt nagyon vázlatosan bemutatunk egy kétnapos, mégpedig szombat-vasárnapi túrát.


Szombati bodrogzugi vízitúra

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20819_.jpg10:30-kor várunk (Tokaj, Bodrogkeresztúri u. 3). Mosdó, haditanácskozás, a kenuzás megtanulása, a felkészülés helyben segített lépései, bepakolás a kenukba, ismételt mosdó és kihajózunk.

Ha magas a víz, akkor a szépségeket mohón követve, ha nem magas a víz, akkor csatornákon, tavakon, ill. a Zsaró-éren kb. 16 km-es vízitúrát teszünk meg. A vízitúra végén az indulási pontra érkezünk.

 
Vasárnapi vízitúra a Bodrogzugi ártérben
bodrogkozi-arterben.jpg10:30-kor várunk. Üdvözlés, wc, kupaktanács után, azoknak, akiknek ez lesz az első napja a vízen, következik a kenuzás megtanulása.

A (be)tanulás végén gyakorlás, amikor már mindenki szuper kenus, ismételt mosdólátogatás után beszállunk a kenukba, és - a vízállástól függő útvonalon - indulunk kb. 14 km-es csillagtúránkra.
A bodrogzugi túrák részleteit itt a honlapon a kronológia sorrendben lévő menüpontokban megtalálod, vagy csak hívj (ez a legjobb) és szívesen mondunk "mindent".
 

+36209342760
tiszatura_vizitura@yahoo.com (igen, a bodrogzugi túráinkhoz is ezt az e-mailt kérjük használni)