Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2025. március 8-9. Hótalpas túra, hómacskás túra Szlovákia

hotalpazas-hotalpas-tura-homacskas-tura.jpg2025. március 8-9. Hótalpas és hómacskás túrák Szlovákiában: két kényelmes túra. Ebben a túrában nincs csúcstámadás. Csak letaglózóan gyönyörű helyeken sétaficánkolunk. A szenzációsnál is szupibb panorámák. Elmondhatatlan. Egy nap Magas-Tátra, a második nap délelőtt 14 óráig (hazafelé jövetben) Alacsony-Tátra. 

Gyermekes családoknak és az érettebb korosztálynak is NAGYON kellemes útvonalak. Szóval nem tornaóra. NYUGI. "Csak" hihetlenül szépséges panorámák és egy KIS egészség-menedzsment... Választhatóan 1-2-napos hótalpas  téli túra Szlovákiában. 

deres-chopok-gyomber.jpgJavasoltan nulladik napi kiutazás: 
Utazás erősen javasoltan a nulladik napon, saját kocsikkal ahogyan, és amikor jólesik, ill. teleautó rendszerben a nulladik napon 14 órakor Budapest Hárshegyi út 1-3. számtól. (A határ átlépését követően vegyetek szlovák autópálya-matricát (12 euró)). Ha nem jössz a nulladik napon, csak az első túranapon, korán el kell indulnod Magyarországról. Muszáj pontosan 9:10-re megérkezni, 9:30-kor megy a sikló. Az elkésőket nem tudjuk megvárni. Köszönjük a megértésede.


Szállás, étkezés, hómacska és hótalp 
homacska.jpg.pngNová Lesná, Stará Lesná, Tatry Smokovec, Tatranská Lomnica környékén tudod foglalni magadnak a szállást. Aki időben kéri, annak mi "stoppoljuk" a szállást egy kellemes apartmanházban, ahol a szállás díja egy 4-fős családnak - a jelenlegi árakon és árfolyamon - egy éjszakára 40.000 Ft körüli összeg forintban. (Mi jelezzük a szállásadónak, hogy lesz x ("db") foglalás, a szállás díját nektek kell rendezni). A közelben van RENGETEG étterem, ill.a studió apartmanok konyhájában bármit meg tudsz melegíteni, ill. tudsz főzni is.

Érdemes a nulladik nap este már elkészíteni az első túranapi elemózsiát, például szendvicseket. Készítsetek elő, csináljatok meg mindent, ami a másnap reggeli munkák közül előrehozható, legyen az a termoszok elmosása, a hátizsákok (szinte) menetkészre pakolása, stb. Mi már a vízforralóba is bekészítjük a vizet, hogy reggel csak le kelljen nyomni a gombot, stb.

Hómacskát és hótalpat vagy vegyetek magatoknak itthon (Decathlon, internet...) vagy életetekben nem egy téli túrát terveztek, akkor tudtok (korlátozott számban) bérelni. Mind a hómacska, mind a hótalp bérleti díja 12-12 euró / pár / nap. 

 

1. napi hómacskás túra: Magas-Tátra; Lomnic felett egy kellemes, a hegy déli oldalán lévő széles ösvényen sétálunk egyet 
magas-tatra-hotalpas-tura_18.jpgA reggeli önellátó, készítsetek szendvicseket az útra és hozzatok meleg innivalót. Naptejezni nagyon-nagyon (!) érdemes. Ha a nulladik napon jössz, akkor 7:45-kor az autókba pattanunk, hogy 8:15-kor már az ótátrafüredi parkoláson, naptejezésen (igen!) wc-látogatáson is túl legyünk és kényelmesen meg tudjuk venni a jegyet a 8:30-as siklóra. De ha csak az első napon jössz, természetesen akkor is tudni fogod, hogy hova kell jönni, itinert, és zoomolható térképet is fogtok kapni. Mindent telefonon is egyeztetünk, ill. egyeztettünk.

hotalpas-tura-2.jpgÓtátrafüredről indulunk és a szintben kb. majdnem 300 métert rögtön le is csaljuk, mivel a siklóra pattanunk. A siklóval fontos 45+45= 90 percet nyerünk, ugyanis néhány perc alatt a siklóval 1010 méterről 1270-re katapultáljuk magunkat. A siklóra a jegy oda-vissza 15 euró. De lehetsz sportos és - természetesen - meg is spórolhatod a jegyet, ha a sikló mentén már 7:45-kor elindulsz. Az egyik túravezető veled is megy, ha azt mondod, hogy túrázni és nem siklózni jöttél.... , így kb. 8 perc alatt megtesszük a mai út durván harmadát. Két menedékházas beugrás (wc és opcionálisan meleg ital) után 12 körül érünk Lomnic fölé, Kőpataknál vagyunk.  

20231226_ko-patak-lomnic-felett.jpgA nap során a cakkumpakk 13 kilométeres úton jössz rá, hogy eddig valamit kihagytál az életedből. Amit eddig mulasztottál, az a szinte megbocsáthatatlan bűn kategóriájába tartozik, de a magadnak tett szemrehányás helyett élvezd ki a teljesen elképzelhetetlenül gyönyörű tájat, és őrülj, hogy a mai nappal valami fontos megváltozik az életedben. Fontos: a NAPSZEMÜVEG ezen a napon is  nélkülözhetetlen, a havon és a szikrázó napsütésben napszemüveg nélkül nagyon "brrr" lesz egy idő után. A Magas-Tátra déli oldalán 1750 méteres tengerszint feletti magasságig megyünk fel és amikor elfogynak a törpe fenyők őrülten erős lesz a fény. 

kopataki-hotalpas-tura.jpgA 2634 méteres Lomnici-csúcs tövében is a hölgyek nagy örömére van újra igazi wc (egyébként az induláskor, aztán 1270 méteren, majd 1375 méteren is lesz "hütte" wc-ve. A tó mentén eszegetjük meg az elemózsiánkat vagy tudsz magadnak venni meleg ételt. Pl. vehetsz egy jó kis Madarsky gulas-t (ami a marhahúsból készülő gulyás neve, a "szegedi" pedig a disznóhúsból készülő gulyás... mindkettő remek). 13 óra körül indulunk lefelé, hogy ne a zsúfolt 16:30-as vagy az utáni siklókkal kelljen lemenni a kocsi(k)hoz. Azaz a képen látható esti fényeket, a magas-tátrai napnyugtát nem tudjuk fent megvárni. 

Lefelé jövetben is beugrunk a menedékházba, vonzó hely a mosdó és legalább egy forró leves erejéig hidratálhatunk is. 
Este opcionális és szelíd dorbézolás, dixit party, az okostojás gyerekeknek Tátra-quiz.  
 

hotalpas-tura-szlovakia-344.jpg2. napi hómacskás túra: egy olyan útvonal, amely jó eséllyel a panoráma világbajnokság győztese
Hótalpas és/vagy hómacskás túránk az Alacsony-Tátrában egy tényleg lájtos túrácska, írd és mondd (oda-vissza) cirka 7.8 kilométer, a szintkülönbség is bakfitty, erős 500 méter, mivel eleve szuper jó (és magasan lévő) helyről indulunk. 

szlovakia-teli-tura-37.jpgAki jött az első napra, azokkal konvojban megyünk. Ha csak erre a napra jössz, akkor 9-kor az Alacsony-Tátra egy e-mailben is egyeztetett parkolójában találkozunk. E-mailben pontos helyet küldünk, és ott a magyar rendszámokat nem lehet majd eltéveszteni, ill. a túravezetői autó tetején (fehér színű Toyota kombi) lesz felállítva egy NARANCS és fekete színű hótalp. Eltéveszthetetlen.

ordogl-felol-a-gyomber-4.jpgLegalábbis 10 éve senki nem ment el mellettünk, anélkül, hogy ne látta volna meg az ismertetőjelet azonnal. A parkolás (egész napra) 10 euró lesz, amit KÉSZPÉNZBEN hozz magaddal. Logisztikáznunk - szerencsére - nem kell, csillagtúrát fogunk tenni. 

A parkolóban nagyjából 1 perc alatt megtanulod majd, hogy hogyan vedd fel a hómacskát és indultunk is. Több pihenővel, nagyon kényelmes, szándékosan extrém lassú tempóban mendegélünk felfelé. Több okból kifejezetten koncentrálunk arra, hogy NE izzadjunk le. Ez bizony nem lesz könnyű, mivel  "monoton függvény" mentén megyünk fel nem sokkal, (néhány méterrel) 1600 méter fölé. 

20231228_124037_2.jpg1600 méter után alig-alig hullámzó, tátrai mércével lényegében lapos terepen haladunk majd, ahol a hőérzetünket rontja ha felfelé menetben rommá izzadtuk magunkat. A csúcsokon - igen, többes szám, mivel sok minicsúcs között fogunk sétaficánkolni - ehetsz csúcscsokit, készíthettek millió fotográfiát, aztán leballagunk a már ismert úton. A fás helyeken hölgyek jobbra, urak balra módon oldjuk meg a diszkrét pisilési szüneteket. 

Mivel a hótalpas vagy hómacskás túra céljában várnak ránk az autók, ill. hagytunk kocsikat, akár azonnal tudunk repülni a szállásainkra, de valamilyen rejtélyes okból legalább egy brindzové halusky (7 euro 90) erejéig egy étterembe becsábul a társaság. 
15 óra magasságában ülünk be a kocsikba, hogy 18 óra körül már a budapesti forgalomban legyünk (ha éppen budapesti vagy, de érted).

A hótalpas túra túradíja:

19990 Ft/fő/nap, amely nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazás, biztosítás, hótalp bérlet, hómacska bérleti díját. 
Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+36209342760, tatra_gyalogtura@yahoo.com


Jelentkezés a hótalpas túrára: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezés és visszaigazolás 
3. Díjfizetés

szlovakia-hotalpas-tura-alacsony-tatra.jpg1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36209342760
Fontos a létszám, hogy hány autóval jöttök, mik a szállás gények, a szállást ki foglalja, hány főnek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. Van-e saját hómacskátok, hótalpatok, túra vagy síbotjaitok, kamáslitok. 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" (téli bakancs, nagyobb hátizsák, termosz, naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, hosszú zokni, wc-papír, papírzsebkendő, betét, kamásli, hómacska, hótalp, karabiner, élelem, meleg tea/kávé/tej/ kakaó) részek gondos és alapos elolvasását, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (tatra_gyalogtura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk. 

3. A hótalpas túra díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a téli vagy hótalpas vagy hómacskás túra díjának utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "szlovák hótalpas túra" vagy "Szlovákia hótalpazás".

(Pl. 1125 Bp., Kéry S. Róbert u. 8. 2024. március 9-10. hótalpazás Szlovákia