Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeptember 1. Hernád vízitúra hiperkaland

hornad-zsadany-es-abaujvar-kozott.jpgFigyelem! A legfelső hazai Hernád szakasz veszélyes!!!!

Ha viszont tökéletesen uraljátok a kenut, akkor a "Hiperkaland" Hernád vízitúra életed egyik csúcs élménye. 

Permanens extázis, másodpercnyi szünet vagy uncsibb víz NÉLKÜL, non-stop szlalomozás, driftelés, néhol háttal történő lejövetel.....

 

 

 

Hernád-vízitúra: 17 km-es hiperkaland
Kizárólag tapasztalt vízitúrázóknak.

Még egyszer. 

A Hernád ezen "fenti" részére csak nagyon tapasztalt vízitúrázók jöhetnek. 

 

 

 

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-005.jpg10.30-kor találkozunk a Hernád partján. A találkozás helyét a  résztvevőknek e-mailben küldjük meg. Miután kivettünk mindent az autókból, ami a vízen szükséges, a kocsikkal a sofőrök átugranak egy olyan helyre parkolni, ahol az autók egész nap  biztonságban lehetnek. A parkolás egész napra 500 Ft, amelyet a túradíj nem tartalmaz. 

 

 

 

 

hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-abaujnadasd-alatt-01.jpg

Néhány szó a Hernád vízitúráról. Miután ránéztél a képre, a kenutúra idején várható vízállás mellett gondolatban felejtsd el a víz "felső felét". Képzeld el, hogy marad az uszadék felett nem túl sok hely.

 

 

 

 

 

Innentől a biztonságos siker képlete egyszerű. Képesnek kell lenni manőverezni, plusz oda kell figyelni.

 

 

A képen (kép: természetbarátok honlapjáról) látható kajakos tapasztalt mentő. 
2011-0815-hernad-18.jpgÓriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás, a fenti szakasz sodrása miatt nagyobb árat is követelhet.

 

 

 

 

 

Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl.  
A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen kettőt, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló, mindenki előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon)'. 

 


 

hernad-vizitura-kenutura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-1.jpgÉs ezt akkor is muszáj megcsinálnod ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy ha nem ez tűnik a legjobb döntésnek. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban, hiszen ez a Hernád..... De nyugi.

 

 

 

Pont azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. A képen látható úriember is megúszta, állítólag videózott és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. Ő volt a Hernád túrán a csapat mentőse a természetbarátok honlapja szerint.  A képet onnan másoltuk. 

 


20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-34.jpgTalán már érzed, hogy milyen csemegék, konkrétan a halálos baleset lehetőségével járó helyzetek fordulhatnak elő a legfelső szakaszon. Ugyanakkor a jól kenuzó túrázóknak a Hernád egy HIPER-ÜBER-TOP hely. 

 

 

 

Magyarán a borulás, baleset lehetőségére történő korrekt tájékoztatással nem akarunk elijeszteni. Aki gyakorlott, itt sem fog borulni. Végrendelkezni sem kell. Aki a Rábán Csákánydoroszló felett boldogul, annak a Hernád örömóda. Ha a Szigetköz, a Mura, a Lajta osztrák szakasza, a Belá, a Vág, a Garam, az Ipoly "necces" részei is "mentek", akkor itt is jó leszel. De ha a kenu-kormányos tapasztalatodat lassú vagy állóvízen, pl. a Balatonon, a Tisza-tavon vagy a Bodrogon szerezted, akkor jó úton haladsz, de még a Hernádszurdok alatti szakasz(ok)on látunk szeretettel. Miattad, a te érdekedben.

 


Mit hozz a vízre?
hernad-vizitura-kenutura-09.jpgJavasoljuk, hogy legyen nálad szendvics, 2 liter víz, napszemüveg, naptej, tartalék short és póló, sapka. Törölköző vagy párna vagy polifoam a fenék alá. Ha szedsz, gyógyszer. Készpénz. 
Vízhatlan csomagolás a mobiltelefonnak és a slusszkulcsnak. Hordókat nem teszünk a hajókba. 

 

 

 

Tájékoztató, wc, naptejezés, alapos bemelegítés, a hajók ülésére kispárna kötözés/ragasztás után szállunk vízre. 
A Hernád amúgy is gyönyörű, de a felső etap észbontó. Egyszerűen hihetetlen. Leginkább a Rába Csákánydoroszló előtti/fölötti 
szakaszához hasonlít, csak itt még több az "akció", a szlalom, a kerülendő torlasz, a kanyar.  

 

 

A vízre szállás után kb. 30 perccel következik az első rövidebb és újabb 30 perc után az ebédszünetes hosszabb pihenő. Az egymásba fűződő szlalomoktól pedig eldobod az agyad. Ezt lehetne irodalmibb stílusban is írni, de mi már csak ilyen egyszerűek vagyunk. 

 

 

hernad-vizitura.eoldal.hu-borulasveszely.jpg

Megálló, wc-szünet és átemelés is vár ránk a képen látható hírhedt hídnál, avagy hogyan ússzuk meg a Hernádot a nap végén is szárazon. Még egy kis evezgetés vár ránk a célig. 
 

 

 

 

Ha nagy a csoport a sofőrök 3 perc vonatozással és egy kis buszozással ugranak vissza az indulási ponton hagyott kocsikért, ha kisebb a csoport, max. 8 sofőrt a községi Ford Transit viszi vissza a "fent" parkoló, vagyis a beszállási pont közelében hagyott kocsikért. (A transzfer díja 990 Ft/sofőr)
(A vonat és a busz költségét a vízitúra díja nem tartalmazza). 

A kenuk utasait pedig arra kérjük, hogy amíg megjönnek a sofőrök, mossák ki a hajókat.

 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36 209 342 760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás?
Amit még tudnunk kell: darázscsípés-allergia epilepszia, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, ha nem is milligramm és milliméter  pontossággal, de a testsúlyok és magasságok, különösen ha az "Elemér" 232 centi magas vagy erősebb testalkatú.  

 


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

 

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

 

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 


(Pl. 2092 Budakeszi, Reviczky u. 207.   
szeptember 1. 
​Hernád kenutúra)