Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Július 8-9. Gemenci vízitúra, választhatóan 1-2-napos gemenci kenutúra

-612475240_img_20190601_141502_7910220_resized.jpgGemenci vízitúra, választhatóan 1-2-napos kenutúrák. BIZTONSÁG, BIZTONSÁG, BIZTONSÁG!!
Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknek választhatóan 1-2-napban! Tehát jöhetsz/jöhettek csak 1 napra, és jöhettek kétnapos gemenci kenutúrára.

 

 

 

Miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
Biztonságos kenutúrára jössz. Nem terheljük túl a kenukat. Példásan segítőkész túravezetőd lesz. Érdekesen és érdekeseket mesél. Tudunk tanítani, ha nem szerénytelenség: MI tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven át tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart.


betanitas-gemenc.jpgRemekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását. Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 

Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz.

Más csapatok boruló tagjait rendszeresen mentjük...... Nálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni. Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.....

Biztonság, biztonság, biztonság.
A borulás a fehér hollónál is milliószor ritkább, kétévente ha van 1 borulás, az már soknak számít. Jó kenuk, jó felszerelés, továbbá 3-, 4-, 5- és 7-személyes kenuk!!!!

Igeeeeen!!! Egy 3-gyermekes család 5-fős kenuban tud jönni, lehet bérelni kajako(ka)t, vannak 7-fős kenuk is. 

 


 

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

gemenc-vizitura_12.jpgGemenc mindig szépséges, de azért elsősorban a tavaszi, a nyári és az őszi kenutúráinkat javasoljuk.

(Apropó és komoly. Ha télen volna vízitúrázhatnékotok, egy kis neoprénes beöltözéssel kérhettek egyéni kenutúrát Gemencen!!)

 

 

Komolyra fordítva a szót.

Magas vízállás idején Gemenc - ha megbocsátod az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. Gemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk. Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. Vagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk. Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament. Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén- és Cserta-Duna vidékén

20190609_gemenc-kenutura-gemenci-kenuzas_resized.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között, legkésőbb 9 óra 59 perckor, de inkább előtte. Köszönük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőket nem várhatjuk meg. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete. A Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”. Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra, ahol gyors üdvözlés után el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba. Következik a felszerelés kiosztása és kenuzás majdnem legszebb része a kenupakolás. Szerencsére a vízre szállás helye a nagyon közelinél is közelebb van.... a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.

Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.


gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgA kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot") majd - a betanulási idő függvényében - körülbelül 11:15-kor indulunk. 

 

Azonnal show time, a nagyon spéci Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, és - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. 

Attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, és korábban lejönnek inni, szarvasos, vaddisznós, őzes, fekete gólyás és rétisasos Vén- és Cserta-Dunán és térségében. 

 


gemenc-kenutura-vizitura-arter.jpgMeg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében 4-5 óra múlva újra nyílt vízen leérünk az indulási pontra, amelynek közvetlen közelében parkolt a nap során ingyen a kocsid.

 

 

 

Természetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik. A szálláskeresés a booking.com segítségével kb. 30 mp. lesz.  

 

 

 

 

v90525-gemenc-kenutura-gemenci-vizitura.jpg2. napi gemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát.

 

 

 

Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok. Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. 

 


Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, 9:30-ra gyertek ki az első napon már egyeztetett helyre. 

 

20180420_gemenc-vizitura-kenutura-44_resized.jpgHa valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. 

 

 

 

 

Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, a vízitúra 2. napján is Baja-Dunafürdőről indulunk és a Káposztás-Dunát övező tavakban tobzódunk, örömködünk.

Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk. 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá!

Az indulási pont és útvonal függvényében vagy elveszünk és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe vagy a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán csorgunk le.

 

 

A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

Megint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni.

Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

20190524_101953_resized.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében 15:00 és 16:30 között érkezünk Baja-Dunafürdőre.

Hajómosás után búcsú, vagy a sofőröket - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - visszareppentjük az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz.

 

 

 

És ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu). Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod, és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

 
 
Fontos: a mentőmellény viselése kötelező.  

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.eoldal.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa.

Pl. 1024 Budapest, Meredek u. 8.  
2023. július 8-9.
Gemenci vízitúra