Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Július 10-16. Hernád vízitúra 7 napban, Hernád kenutúra

hernad-kenutura-33.jpgIlyen a világon nincs vízitúra! Hernád vízitúra választhatóan 1-2-3-4-5-6-7 napban. Kizárólag akkor jelentkezz a Hernád kenuzás mind a 7 napjára, ha "1000%-osan" tudjátok irányítani a hajót. Ha tényleg jól kenuztok, de nem extrém gyakorlottak vagytok, akkor NE gyere a hétfői és keddi napokra. 

 

Ezt kérjük szépen komolyan venni. Nem babra megy a játék. A Hernád (leg)felső szakaszán egy alásodródásos, beakadásos borulás veszélyes. Konkrétan: meg lehet halni. Ha "csak" szuper jól kenuztok, akkor az 5-, vagy a 4-, vagy a 3-, ill. 2-, vagy 1-napos Hernád vízitúrára gyere! Tehát kezdd a kenutúrát szerdán. Az 5-4-3-2-1-napos kenutúrát a külön menüpontban nézd majd meg. Ne legyen abból sértődés, hogy a biztonságod, az életed érdekében visszahívunk a partra. És fontos, hogy miközben mi biztosítjuk a kenutúrát, a túradíjat értelemszerűen nem tudjuk visszatéríteni, mert valaki a figyelmeztetés ellenére is úgy jön el egy Hernád-evezésre, hogy a hajó irányítása nincs rendben.

 

hernad-vizitura-kenutura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-1.jpgEgyébként tudni kell, hogy ahol vízre szállunk, ott minden békés, ártatlan és szende, ezért megértjük, hogy nehéz elképzelned, vannak olyan kanyarok, ahol ha nem vagy tökéletesen képzett kormányos, ha nem tökéletesen képzett a vezérevezős, akkor kicsap a sodrás a sodorvonalban lévő uszadékra.

Ami azzal a veszéllyel jár, hogy bebucskázik a kenu az uszadék alá. És onnan nem igazán lehet kijönni....

Ha beakadsz, sokkal könnyebb meghalni, mint egy rafting túrán, ahol az esetek 99.999%-ban a boruló embert viszi a víz, és majd csak lesz egy pont, ahol partra tud kecmeregni. A Hernádon nem évezredek alatt lekerekedett nagy sziklák között megy a víz, hanem az uszadékfából a Hernád torlaszokat épít. Ha beakadsz az ágakba, és beprésel a víz a torlasz alá a víz, mi sem tudunk kihozni! A felső szakaszra, az első két napra, csak ennek tudatában és az ennek megfelelő tökéletes felkészültséggel jelentkezz. 

www.hernad-vizitura.eoldal.hu-vizitura-hernad-czabdav.jpgAz 5-4-3-2-1-napos Hernád vízitúra esetén már nem eszik ANNYIRA forrón a kását. Az 5-, 4-, 3-, 2-, 1-napos "lenti" szakaszokhoz "elég" a KOMOLY rutin. Vagyis az 1-2-3-4-5-napos Hernád kenuzás szakaszaira is kell a NAGYON JÓ kormányzás, csak nem kell "világbajnoknak" lenni. Ha ilyen vízitúrázó vagy, gyere, mert a Hernád gyönyörű. Ha nem tudod eldönteni, hogy biztonságos-e neked a Hernád, gyere el bármely más vízitúránkra, "megnézünk" és megmondjuk, hogy jöhetsz-e, vagy gyere el egy - mondjuk - tisza-tavi túránkra, megtanítunk kenuzni, gyakorlod a kenu irányítását és hozzá lesz egy szuper vízitúrád, ami felkészít a Hernádra. Ilyen egyszerű. 

 

 

 

20190618_142255_resized.jpgA szállás és a logisztika a Hernád vízitúra idején: igény szerint sátor vagy vendégszoba, ill. telekocsi rendszer
A folyón evezve jövünk lefelé, és mindenhol ott folytatjuk, ahol előző nap kiszálltunk. 

Eközben a szállás végig vagy ugyanaz (és akkor a vízitúra nem igényel egy költözést) vagy egyszer költözünk. Természetesen mindenki foglalhatja bárhol a szállását, de ha nagyon időben (nem az utolsó 1-2 hónapban) jelentkezel, akkor foglaljuk neked is a szállást. Tehát a szállás - akár sátrazással, akár vendégszobával - lehet végig fix. Ami azt is jelenti, hogy kell majd minden nap autózni. A túratársak összeállnak, és teleautó rendszerrel tesszük viszonylag olcsóvá a közlekedést. Fontos, hogy viszonylag olcsóvá. Ugyanis a távolságok adottságok.

Étkezés: önellátó vagy rendelt. Főzési lehetőség, jól felszerelt konyha áll a rendelkezésedre, és a "támaszponton" van rendelhető, (mégpedig finom!) reggeli és vacsora. A napközbeni elemózsiát neked kell hozni, vagyis kell készítened szendvicset. 

 

 

hernad-12.jpgLehetséges nulladik nap(ok): evezéstanulás nem a Hernádon! Még egyszer..... A Hernád nem veszélytelen. Akik még nem vízitúráztak, jöjjenek el vagy a Tisza-tóra, (tisza-to-vizitura.hu) vagy a bodrogzugi ártérbe (tiszatura-vizitura.hu) és gyakorolják a kenu irányítását, csak a szükséges előképzettség megszerzése után jöjjenek a Hernádra.   

 

 

 Hétfői vízitúra a Hernádon: 15 km agyszakadás - kizárólag a kenut tökéletesen uraló legénységeknek (ZSA)
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-abaujnadasd-alatt-01.jpg11:30 Találkozás, a találkozás helyét a Hernád vízitúrára résztvevőknek természetesen e-mailben elküldjük.


Bemutatkozás után logisztikázunk, (autókat "készítünk be" (hagyunk) a kenutúra első napi céljában) végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére. 


 

Ismertető, szabályok, a hajók vízhez cipelése, a hajók pakolása és indulás. 
13:00 Hipp-hipp-hurrá, indul a vízitúra! 
A nap során vadregényes útvonalon haladunk, amely odafigyelést igényel. Gyönyörű a Hernád, tényleg lélegzetelállító, de elsősorban a túravezető instrukcióira figyelj, arra, hogy pontosan a túravezetői kenut libasorban kövessétek. Bármennyire is szép a táj, muszáj koncentrálni. A kenuval a Hernádon mindig jól helyezkedni. Nem lehet hibázni.

Ahol lehet megállunk, diszkrét, "hölgyek jobbra, urak balra" rendszerben tartjuk a wc-szüneteket (és ez igaz a vízitúra többi napjára is) és természetesen lesz ebédszünetünk is.  
16:00 Érkezés a célba, a kenuk mosása, biztonságba helyezése, 
a visszavisszük a sofőröket a kocsikhoz és mindenki a szállására megy.

Figyelem! Ez a Hernád-szakasz veszélyes, csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető.

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4-6-8000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt menü vacsora (csodálatos házi koszt)

 

 

 

 

Keddi Hernád vízitúra: 17 km-es hiperkaland a kenut tökéletes uraló legénységeknek (ASZ)

Ünneprontóak leszünk! Ez a Hernád-szakasz is veszélyes, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 


11:30 Találkozás, a találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük. 
Logisztikázunk, (autókat "készítünk be" a kenutúra első napi céljába) végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére. 

A kenuk pakolása után indulás. Határozottan izgalmas és ELMONDHATATLANUL gyönyörű vízitúra vár rád. Olyan HIPERKALAND, hogy eldobod az ***ad!
De tényleg - ismét - óvatosnak kell lenni. 

 

2011-0815-hernad-18.jpgA képen (kép: természetbarátok honlapjáról) látható kajakos tapasztalt mentő. 


Óriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás, a fenti szakasz sodrása miatt nagyobb árat is követelhet. Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl. A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen kettőt, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló, mindenki előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon'. 

És ezt akkor is muszáj megcsinálnod, ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy ha nem ez tűnik a legjobb döntésnek. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban, hiszen ez a Hernád..... De nyugi. Pont azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. A képen látható úriember óriási szerencséjére megúszta, állítólag videózott és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. Ő volt a Hernád túrán a csapat mentő hajója a természetbarátok honlapja szerint. A képet onnan másoltuk. 

16:00 Érkezés a napi célba

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba fejenként és naponta 4-6-8000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt menü vacsora (tüneményes házi koszt)

 

 

 

Szerdai vízitúra a Hernádon:
21-22 km-es evezés gyors vízen (SzC)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpg11 órára, egészen pontosan 10 óra 59-re várjuk az érkezőket. A találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük a résztvevőknek. 

 

 

 

 

 

Üdvözlés, bemutatkozás, tájékoztató után kezdjük a logisztikát, ami azt jelenti, hogy minél kevesebb autóval megyünk ki a vízre szállás indulási helyére, az utasok kiszállnak, és (csak) a sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat, majd a sofőrök minél kevesebb kocsival visszajönnek a vízitúra starthelyére. 


Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk. Áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk, és hölgyek jobbra, urak balra ...

Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, ebédszünetünket a természet lágy ölén tartjuk. Aztán a Hernád medrének szélessége kevesebb mint a felére szűkül. Igen ám, de a mélysége nem sokkal nő, amit a folyócska az áramlási sebességgel kompenzál, hiszen a folyadékok nem túlságosan összenyomhatóak...

20180819_122947.jpgÉrkezés a napi célba.
Délután fakultatív kirándulás Regécre a várhoz. 
A vár 1285 körül épült egy 624 méter magas vulkanikus szirten, a történetét majd ott.
Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Legalább edző- vagy tornacipő, de inkább túrabakancs kell.  

 


Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4-6-8000 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.  

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

 

Csütörtöki vízitúra a Hernádon: 14 km kenutúra Pandorán (CP)
vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-magaspart.jpgA reggeli önellátó vagy rendelt. A délelőtt első felében lehet -  fakultatív programként - kirándulást tenni Boldogkőváraljára, érdemes megnézi a várat. A váron kívül Boldogkőváralja sajnos egyre kevésbé mutat vidám arcot, ill. a mi szubjektív biztonsági értékelésünk szerint van Boldogkőváraljánál biztonságosabb település az országban, ezért nem is gond, hogy csak a várra lesz idő.


11 órára, egészen pontosan 10 óra 59-re várjuk a csütörtöki túranapon érkezőket. A találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük a résztvevőknek. 

Üdvözlés, bemutatkozás, tájékoztató után kezdjük a teleautós logisztikát, ami azt jelenti, hogy minél kevesebb autóval megyünk ki a vízre szállás indulási helyére, az utasok kiszállnak, és (csak) a sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat, majd a sofőröket minél kevesebb autó visszahozza.... 

 

A vízre szállás után egy jó órával lassulunk, "megfog" a víz, a Hernádhoz képest érdekesen lassan lapátolgatunk a szenzációs tájon.
Az esetek 95%-ában senki mással nem találkozunk a vízen, még pecás sem ül a parton. Itt átvitt értelemben igaz, hogy a madár se jár, viszont szó szerint meg szerencsére nem.
Itt például megtörténhet, hogy egy uhu (nem az erdei, hanem a népi nevén "nagy fülesbagoly", a bubo bubo) száll el előtted. 

Laza, akár 180 centis fesztávolságával nem egy pici madár, konkrétan egy halászsasnál is nagyobb. Jajveszékelsz, hogy mekkora hiba volt eddig kihagyni a vízitúráid közül ezt a szenzációsnál is pompásabb folyót. img_20180819_2.jpgAhogy becsapunk a napi célba, a teleautós rendszerrel felvesszük a még indulási ponton lévő kocsikat és visszakocsikázunk a szállás(ok)ra.

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4-6-8000 Ft/fő/éj, ha mi foglaljuk.

Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 
 
 
 
 
 
 
 

Pénteki vízitúra a Hernádon: 12 km vadregényes izgalom (PN)
20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpgA reggeli önellátó vagy rendelt. 
10:30: a kocsik a napi célba mennek, a sofőrökkel teleautóst játszunk. Aki csak ezen a napon kapcsolódik be a Hernád vízitúrába, azt arra kérjük, hogy 10 órára érkezzen meg a résztvevőknek e-mailben megküldött helyre. 

 

 

 

 

Aztán jöhet a Hernád. Megállunk majd a hívogató lapajokon, ott lehet pihizni, mindent szabad, jöhet a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda vagy meditáció, jóga. 

 

 

 

 

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-16.jpgLogisztika: A telekocsi rendszert működtetjük tovább

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4-6-8000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

 

 

 

 

 

Szombati Hernád kenutúra: mintha Új-Zélandon evezgetnél 21 km-t (NÓ)
20190618_121549_resized.jpgA reggeli lehet önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen tudsz vásárolni is a saját reggelihez friss péksüteményt stb. 


Logisztika, naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás. 
 

 

 

 

Ma is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zélandon evezel, egy alpesi folyó vagy a Sziklás-hegység csoda folyói a labdába se rúgnak. Na jó, mégis. 
Ha túloztunk is, itt tényleg hihetetlen a Hernád-völgy, amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen. De a valóság és a fotó közötti különbség ugyebár elég erős.

 


a-hernad--02.jpgLogisztika: Telekocsi rendszer

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4-6-8000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 


 

 

Vasárnapi kenutúra: überszép 10 km-es levezető vízitúra, Hernád mércével "lájtos" szakaszon (ÓG)

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpgReggeli (önellátó vagy rendelt) után logisztikázunk, pakoljatok be mindent az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahol őrzött helyen fognak parkolni (itt a kiszállási díj, amely a parkolást is tartalmazza 1000 Ft/fő).

 

 

 

A vízitúra napi céljából "vissza-teleautózunk" a sofőrökkel a vízre szállás helyére, a Hernádra tesszük a hajókat és könnyes szemmel bólogatunk a tényhez: minden egyes kanyarral rohamosan fogy a hátralévő szépség és hamarosan becsapunk a célba. 

A kenutúra végén világvége-bánat lesz úrrá a csapaton. A vigasztalhatatlan sírás-rívást csak a hajómosás lehetőségével tudjuk csitítani és utalunk a tényre, a nyár összes többi napján jöhetsz még "millió" vízitúrára velünk. 


20170618_125518.jpgA tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, Bodrogközi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat! 

 

 

 

  

Hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek - busszal és vonattal. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgMég egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "nagyon jól" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk. 
Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, Bodrogközi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat! 

 

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás? Sok mindent kell tudnunk: a darázscsípés-allergiától, a vérzékenységtől és cukorbetegségtől, azon keresztül, hogy kinek milyen szállásra van szüksége, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, odáig, hogy a - mondjuk - 5-fős családban kinek mekkora a súlya, magassága (ha nem is milligramm és milliméter pontossággal)...

 


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

 

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

 

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt Hernád túra díját utaljátok.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 

 


(Pl. 7621 Pécsvárnok, Báta u. 66.  
Július 10-16. 
​Hernád vízitúra)