Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Április 29-30. Bodrogzug kenutúra, Bodrogzugi vízitúra családoknak

bodrogkoz-2017-06-03-13.jpgVízitúra csoda a Bodrogzugban: bodrog-ártéri kenutúra családoknak.
 

Ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva  megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. 

A Bodrogzugot a zöld ár, ill. az év közbeni áradások idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. Ha jóelőre jelentkezel, és a jelentkezési lapon kéred, akkor foglalunk neked, nektek szállást (faházat, vendégházi szobát, sátorhelyet). A szállást majd helyben kell fizetni a szállásadónak. Természetesen a legjobb szállás az, amit te magadnak foglalsz, hiszen ti ismeritek a legjobban a saját igényeiteket és Tokajban az interneten keresztül tényleg 1 perc alatt találsz magadnak szállást, azaz mi nem kellünk a szállásfoglaláshoz. 

 
 

 

1. napi bodrogzugi vízitúra: biztonságos szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt, a Bodrogzug vendégházban találkozunk. 

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpg10:30 Ha ez az első napod akkor üdvözlés, tájékoztató, és miközben mi beszélünk, ti nyugodtan naptejezzetek. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is profi kormányosokká, ügyes vezérevezősökké válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a tanulást és a gyakorlást, érdemes még egy wc-látogatást megejteniA vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk. Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.

 

 

Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat libasorba rendezve. 

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Az ebéd önellátó, hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
 
 
 
 
 
Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. A vízállástól függően elevezünk a szélrózsa minden irányában vagy vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. Ha kisebb a víz, átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz.
 
 
 
20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpg
De lehet, hogy lesz egy erős, akár 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy az ún. mocsárjáró technikát használva átjussunk. Miután - sőt, legyünk szerényebbek - ha megnyerjük a csatát, szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Érdekes érzés lesz, hogy a vízen evezni is lehet és csodák csodája, csak úgy repül a kenu... 

Kellemes helyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. A tempó függvényében érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi foglaltuk a szállást, az jó eséllyel már eleve a támaszpontra érkezett. Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy autózás "haza". Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére.
A vacsora önellátó. A bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 

 bodrogkeresztur.jpg2. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km varázslat, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland ...
A reggeli önellátó pl. Horgony étteremben lehet finom szalonnás vagy sonkás rántottát 
reggelizni 

Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat a parkolás, wc, üdvözlés, tájékoztató és a felszerelés kiadása megtanítjuk kenuzni, kenut irányítani, kormányozni.

Amikor minden hajó a zseniálisnál is ügyesebb, indul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival. Ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás a Bodrog-ártérben keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. 

Akár tökéletes, azaz áradás idején magas a vízállás, akár a zöld-ár levonultával már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. 

 

bodrogkoz-2017-06-03-11.jpg

Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő, és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... De mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

 

img_0101.jpgA kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.

 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
 

Jelentkezés bodrogzugi túrára és fizetés: 
bodrogkoz-2017-06-03-6.jpgJelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a túra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni..  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.