Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3 napos Hernád-túrák péntek-vasárnap

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpgHernád vízitúrák 3 napban. Péntektől vasárnapig egy Hernád kenutúra. Tapasztald meg, álomutazás. Kenuzás-, ill. kormányzás tanulással 74 km a Hernádon. 3 napos Hernád vízitúra turnusok időpontjai:

 • 2019. jún. 28-30. Hernád-vízitúra
 • 2019. július 5-7. Hernád-vízitúra
 • 2019. július 12-14. Hernád-vízitúra
 • 2019. július 19-21. Hernád-vízitúra
 • 2019. július 26-28. Hernád-vízitúra
 • 2019. augusztus 2-4. Hernád-vízitúra
 • 2019. augusztus 9-11. Hernád-vízitúra
 • 2019. augusztus 16-18. Hernád-vízitúra
 • 2019. augusztus 23-25. Hernád-vízitúra
 • 2019. augusztus 29-31. Hernád-vízitúra
 • 2019. szeptember 6-8. Hernád-vízitúra

 


A Hernád a hidaknál nem, de amúgy meseszép. És nincs rajta tömeg. Ha Svájcban lenne, minden magyar oda járni vízitúrázni, de mivel "Borsod Borsod", ezért nem eléggé megbecsült folyónk. Holott a Hernád szuper. Sőt, fenomenális. Egy Hernád-vízitúra leírására nincsenek szavak. Ami nem azt jelenti, hogy minden vonatkozásban rózsaszín képet akarnánk festeni. Természetesen a közbiztonsági realitásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Pontosan ezért minden szempontból optimalizáljuk a vízitúrákat, figyelünk arra, hogy hol hagyjuk a kocsikat, hol szállunk ki, a rendőrök által "fertőzöttnek" nevezett helyeket kihagyjuk, stb. Tiszteletben tartjuk, hogy nem mi vagyunk az erősebbek. Megelőzéssel, konfliktuskerüléssel gondoskodunk arról, hogy velünk az elképzelhető maximális biztonságban leszel a Hernád-túra nem Hernádon töltött óráiban is. 


Szállás: a szállás igény szerint sátor vagy vendégházban szoba - ami neked szimpatikus.
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-satrazas.jpgA csomagszállításról telekocsi rendszerben gondoskodunk, a kenuban csak az van velünk, ami napközben a vízen szükséges. A szállásdíjak az egyes szállásadók tarifái szerinti árak, a sátrazás 1000 Ft körül, a vendégszobák 3500-4000 Ft/fő/éj között.  
 

 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük 
20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpgÉtkezés: ebédekre mindenkinek magának kell hoznia magával a hajóba szendvicset / hideg ebédet. A vacsorák választhatóan önellátóak vagy mindkét estére rendelhető vacsora. A reggeli is választhatóan saját vagy rendelhető. A 2. napi kikötési helyeken főzési lehetőség biztosítja az önellátó vízitúrázást, de lehet reggelit és vacsorát is rendelni. Minden megállóhelyen van bolt.

 

 


1. nap: megtanulunk úgy kenuzni, hogy a Hernádon is biztonságban boldoguljunk... 
A találkozás pontos helyét mutató térképet e-mailben átküldjük. Ezen kívül részletes kalauzt, autós itinert adunk, hogy olyan könnyű legyen idetalálni, mintha munkába mennél. De már itt is jelezzük, hogy. A kenutúra első napjának rád/rátok vonatkozó időbeosztása attól függ, hogy nagyon rutinos vízitúrázók vagytok-e vagy kevésbé tapasztaltak. 

A nagyon rutinos kormányossal és vezérevezőssel rendelkező legénységekkel 
találkozás 15:30-kor. 
Naptejezés, wc, üdvözlés és tájékoztató, felszerelés kiadása 

A kevésbé tapasztalt vízitúrázókkal 12:30-kor találkozunk. Bemutatkozás, előkészületek, felszerelés kiadása után egy sodrás nélküli, sekély holt-ágon (magyarul állóvízen) megtanítunk kenuzni. 

Amikor a profik is megérkeznek, folytatódik a "kiképzés". A biztonság kedvéért a tapasztalt legénységekkel rendelkező hajókat is megnézzük, ill. ők is részt vesznek a "haladó kenukormányzás" tanfolyamon. Ha és amikor az evezésbiztonság lehetővé teszi, áttesszük a hajókat a Hernádra és folytatódik a tanulás. De itt is betartjuk a fokozatosságot, hiszen először ott evezünk, ahol a sodrás szerény. 
Aztán sebesebb vízre tesszük a hajókat és "nyüstöl" tovább a túravezető.
A nyüstölés a tapasztalt túrázókra is vonatkozik és a TE érdekben történik, hiszen a Hernád "A" Hernád és biztonsági kompromisszumot nem kötünk. 


Késő délutáni / kora esti fakultatív program: kirándulás Regécre, a várdomb megmászása, a vár megtekintése. 

Szállás: A sátrasoknak vagy ingyen a Hernád part vagy sátrazás kerítésen belül (500-800 Ft) vagy horgásztanya igényes, kulturált szobái: 3500-4000 Ft. 
Vacsora: igény szerint önellátó vagy étlapról

 

 

2. napi vízitúra: 35 km nirvána

 

Reggeli önellátó vagy rendelhető
8:30 Logisztikázunk. A kocsik "felviszik" az utasokat a vízre szállás helyére, után csak a sofőrök minél több autóval a napi célba mennek, végül a sofőröket visszahozzuk a vízre szállás helyére.
(T
ranszfer szolgáltatás)
Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után 9:30-kor tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk.
10:45 körül 7281 méter
megtételét követően jobbról "kapjuk" Göncruszka irányából a Gönc-patakot és közben áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk és hölgyek jobbra, urak balra az erdőbe...Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, kiszállunk és felfedezőst, aztán visszaszállunk és oldalágba beevezőst játszunk. 
12:00 körül érünk a Novajidrányt Vizsollyal összekötő hídhoz. A híd után állunk meg, ebédszünetünket a természet lágy ölén, az első magyar nyelvű Bibliáról híres Vizsoly magasságában tartjuk.
18,6 km-nél jön egy olyan 5 kanyaros "sikán", ami majdnem olyan, mint Csákánydoroszló felett a Rába. Az ínyencek tudják, hogy az milyen, ha te még nem, meg fogod látni, át fogod élni. Aztán jön egy újabb odafigyelést igénylő rész, a Hernád medrének szélessége kevesebb mint a felére szűkül. Igen ám, de a mélysége nem sokkal nő, amit a folyócska az áramlási sebességgel kompenzál, hiszen a folyadékok nem túlságosan összenyomhatóak...
Mivel ekkor már szuperkormányosok vagytok, 99% feletti az esélye van, hogy senki nem borul. Ha mégis, pár száz méterre a Mérai gyaloghídnál átöltözés a száraz ruhába.  

14:00 órakor 21459 méter :) megtétele után érkezünk a hosszabb pihenőhöz. 
14:15 Újra a Hernádon
15:30 Átemelés és pihenő
17:00: Érkezés a napi célba
 
Szállás: sátrazás a kempingben (1500 Ft) vagy szoba igényes, az önellátó főzést jól felszereltséggel lehetővé vendégházban (2500-4000 Ft).
Vacsora: minden adott a saját főzéshez, bográcsozáshoz, szalonna-sütéshez vagy vacsora rendelhető.  

 


3. napi vízitúra: 40 km élvezet 
 

A reggeli rendelt vagy önellátó, lehet vásárolni friss péksüteményt
 
 
 
 
07:30 Reggeli
07:50 A kocsik a célállomásra mennek, a sofőröket visszahozzuk (ez a transzfer).
09:15 Naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás

10:15 Átemelés és pihenő

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-16.jpg10:30 Újra a vízen
11:15 Technikai szünet
12:00 Ebédszünet

 

 

 

12:30 Vízre szállás után "Új-Zélandon" evezünk, az  egyik "hu-hu" reakciókat kiváltó egészen szépséges helyen ki is szállunk.


13:30 Fotózás és pihenő, hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpgAlsódobszánál hihetetlen a Hernád-völgy.

 

 

 

 

 

 

Amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen, de a valóság és a fotó közötti különbség erős.

 


hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad-alsodobszanal-03.jpg16:30 Érkezés a vízitúra végcéljához, hajómosás, hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal ill., busszal és vonattal. (A 37-es útnál a Volán-busz megállója közelében szállunk ki.)

 

 

 

Egyéb: lásd itt a www.hernad-vizitura.eoldal.hu oldalon az ált. szerződési feltételeket, az evidenciák mellett (a szemetelés és kenuban történő dohányzás tilalma) különös tekintettel arra, hogy a vízitúrázó vendégeinkhez képest többségében más kulturális normákat vallók által lakott Hernád-menti településeken a beszólásokra, illetlen megjegyzésekre NEM szabad reagálnunk.
A Hernád vízitúra veszélyeinek elkerülése érdekében minden résztvevő kötelessége a túravezetői utasítások szigorú betartása, továbbá a darázs- és/vagy méhcsípés allergia, cukorbetegség, epilepszia, Lyme-kor, stb. betegségek jelzése. (lásd felsorolást ott)


Hajó: 3 és 4 fős kenuk (korlátozott számban kajak)

 

Készséggel állunk rendelkezésedre minden kérdés(ed) kapcsán: (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com