Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 26-27-28. Bodrogzug vízitúra választhatóan 1-2-3 napban, tisza-tavi első napos túrával

20240511_bodrogzugi-arter-bodrog-vizitura.jpg1 nap Tisza-tó + 2 nap Bodrogzug vízitúra. 
Tokaj felé menetben egy kis kitérővel az első napi túránk a Tisza-tónál lesz, azon belül Poroszlóról indulunk és oda is érkezünk. (Csillagtúra) Lélegzetelállítóan szép útvonalon csodálatosan látványos vízitúra.

1690489484252.jpgAz első napi örömóda után a (zömmel dunántúli vagy bp-i vagy Bp. környéki) vendégek - akár zuhanyzás és egy kávé után - folytatják az utat és pénteken este már (célszerűen) Tokajban vagy Tokaj környékén szállnak meg.
2. és a 3. napokon pedig jöhet a Bodrogzugi vízitúra. Ami - nem fogsz meglepődni - ismét csak fenomenálisan gyönyörű... 

 

Szállás és étkezés a Tisza-tó + Bodrogzug vízitúrán 

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpgA vízitúra alatt elég egy szállás, mivel az első napi tisza-tavi túra után beszállunk a kocsikba (vagy aki vonattal vagy busszal jött az  közösségi közlekedésre száll) és indulunk (tovább) Tokajba, ahol mindenki saját maga foglalhatja a szállását. Mi készséggel adunk tippeket, de ha az adott szállások már tele vannak, akkor érdemes Tokajban bárhol, vagy Tarcalon, Bodrogkeresztúron, Rakamazon (egyszóval a környéken) foglalni.

20240511_bodrogzugi-arter-bodrog-vizitura-2.jpgA szállás a választásod szerint sátor vagy vendégházi szoba - ami neked szimpatikus. Ha elég korán jelentkezel a vízitúrára, és kérsz szállást, a szállást mi "stoppoljuk" neked, azaz jelezzük a szállásadónak, hogy tartsa fel nektek/neked a helyet, de a foglalást majd Nektek/Neked kell intézni, és a szállás díját nektek kell a szállásadó felé utalni. 


img_20170804_111436.jpgA "támaszponton" a sátrazás ára 2000 Ft/fő, a vendégszobák díja 12000-10000 Ft/fő/éj, attól függően, hogy egyedül vagy többen vagytok a szobában. 
Étkezés: a vízitúra idejére mindenkinek kell hoznia magával a hajóba szendvicset és alkoholmentes innivalót. A reggelik és vacsorák önellátóak, reggeli a támaszponton rendelhető. 

 

1. nap: Vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó egyik legnagyobb kalandja! Találd meg az Északnyugati átjárót.... 

img_20190817_105529-2.jpg10:00-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. Parkoljatok a töltéskorona község felöli oldalon, vegyetek ki mindent a kocsiból amit hozni szeretnétek és gyertek át a gáton a kikötőbe, amely értelemszerűen a gát víz felöli oldalán van. (Juj...) Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek és megtanítunk kenuzni. (Copy right / Kép: Palvolgyi Krisztina) Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorlás, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.

img_2117.jpgÍme a tisza-tavi, különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás. Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára! Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár. Kegyetlenül tuti. Eldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. 

p90817-113401.jpgDe Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. Csak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....) De készülj életed egyik legtutibb útvonalára.

fattyuszerko-torony-vizitura.jpgPinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el. Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt. Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni, a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át addig, hogy a fattyú szerkők igazi csapatként védik a kicsinyeiket, a területüket, és hiéna-csapatot idéző szervezettséggel, kalákában ütik-vágják a barna rétihéját. 

tisza-tavi-vizitura51.jpegAztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nád, ill. gyékénymezők között, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra. Összességében és nagyjából az indulástól számított 5 óra (nagyjából) amíg visszaérünk az indulási kikötőbe. 

 
 
2. napi bodrogzugi vízitúra: szuperkaland maximális biztonságban, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30-kor Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt a Bodrogzug vendégházban találkozunk. Üdvözlés, tájékoztató, naptejezés, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos túrázók bemelegítenek, úszkálhatnak stb. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, még egy wc-látogatás és ... "hurrá". 

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpgA tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba. Hamarosan egy (részben) fa deszkából álló :)) "mini zsilipen" haladunk át a kenukat libasorba rendezve. Pontosabban a zsilipelést oldjuk meg egy arasznyi szélességű deszka felemelésével, és visszatételével, ha éppen van a "felvíz" és az "alvíz" között különbség. Amíg nem vagy ott, ezt úgy sem hiszed el. És "becsületkasszásan" magunk után természetesen a deszkát visszatesszük, nem eresztjük ki a Bodrogzugból a kincset érő vizet, vagy visszateszik a Nemzeti Park (általában itt lévő) őrei. bodrogkoz-2017-06-03-1.jpgA zsilip után pár méterrel meredek balkanyar. 
Remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Hozzatok magatokkal szendvicset ebédre, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. 
Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA hami után elképesztő tájon lapátolunk. Ha áradás idején vagyunk, akkor besírsz. Eldobod az agyad. Lepadlózol. Teljesen letaglóz majd a látvány és az élmény, ahogy erdősávokon keresztül evezünk, ahogy kristálytiszta (mondjuk) 34 cm-es vizen suhanunk a kenukkal. Mi van, ha a vízállás nem áradásos? Bekukkantásokkal kicsit akkor is felfedezzük a labirintust, ha éppen nincs áradás.
 
bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpg
Vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. Egy elágazásnál "Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. 
 
Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. 
 

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpg
Ha viszont éppen be van nőve a tó kolokánnal, akkor bizony lehet egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval, T. Bali túravezető kolléga szavaival, az ún. mocsárjáró technikával átjussunk. 
Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova.  
 
Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. A tempó függvényében 16 és 17 óra között (csak becslés, nem ígérjük, ne vegyél színházjegyet estére) érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. 
img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgAki Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta, vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy sétát a csak nevében kopasz, amúgy félelmetesen klassz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni. A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. A márciusi, áprilisi, május eleji, áradás idején tartott, vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 

3. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgA reggeli önellátó, ill. Tokajban számos helyen lehet reggelizni, az egyik helyen pl. szalonnás vagy sonkás rántottát (v)enni. Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat a felszerelés kiadása után úgy megtanítjuk kenuzni, hogy ihaj.

16559.jpg

Perceken belül úgy fogjátok a kenut irányítani, kormányozni, mintha kenuban születtetek volna. Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a profik (pl. azok, akik tegnap reggel még totál kenuszűzek voltak) bemelegítenek, naptejeznek, fotóznak. Amikor már mindenki zseniális, bepakolunk a kenukba, és még egy wc-látogatás után vízre szállunk.

20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy többnapos vízitúrán vagy, a kenutúra (leg)eleje megegyezik a tegnapival. A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő. A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk a hajókba. 


img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. 
Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajon. (Vagy nem, mert millió helyen be lehet akadni).

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra". Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... 

bodrogkoz-2017-06-03-11.jpg

De mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a bodrogzugi túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol majd egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. 

Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 17:00 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

bodrogkoz-2017-06-03-13.jpgAki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami (ha a MÁV véletlenül tartja a menetrendet, amit udvariasan nem lehet kizárni, még akkor sem, ha minden szökőévben fordul elő) fél kilenckor van Budapesten.

Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos utat hazáig. Thank you for flying MC Tiszatúra Vízitúra.

 
bodrogkoz-2017-06-03-12.jpgA kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a kenutúra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra 
bodrogkoz-2017-06-03-11.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 

+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi vízitúrára és a kenutúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.

Pl. 2035 Diósd, Miskonyi sor 3. 2024. július 26-28. Tisza-tó + Bodrogzug kenutúra