Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2022. július 4-10. Hernád vízitúra 1-7 napban, Hernád kenutúra

img_20150614_110032.jpgIlyen a világon nincs vízitúra! Hernád vízitúra választhatóan 1-2-3-4-5-6-7 napban. Kizárólag akkor jelentkezz a Hernád kenuzás mind a 7 napjára, ha "1000%-osan" tudjátok irányítani a hajót. Ha nem tökéletesen, ha nem maximálisan uraljátok a kenut, semmiképpen NE gyere a hétfői és keddi napokra. 

 

 

Ezt kérjük szépen komolyan venni. Nem babra megy a játék. A Hernád (leg)felső szakaszán egy alásodródásos, beakadásos borulás veszélyes. Konkrétan: meg lehet halni. Ha "csak" szuper jól kenuztok, akkor az 5-, vagy a 4 vagy a 3-, ill. 2-, vagy 1-napos Hernád vízitúrára gyere! Tehát kezdd a kenutúrát szerdán és a hétfői és keddi szakaszokat hagyd ki. "Lent" is hihetetlen a Hernád, a két felső szakaszt kihagyva szálljál vízre a Hernádon! 

Harmadszor is leírjuk.

Az 5-4-3-2-1-napos kenutúrát a külön menüpontban nézd majd meg. A 7-, és 6-napos Hernád kenutúra kizárólag a kenuzásban nagyon gyakorlott, a kenut tökéletesen irányító, a hajót maximálisan uraló legénységeknek vállalható. Ezt kérjük komolyan venni. Potenciálisan emberélet a tét. Ne a Hernád-parton legyen abból rossz érzés, sértődés, hogy a biztonságod, az életed érdekében visszahívunk a partra, és nem szállhatsz vízre. Ugyanis nem jöhetsz le, ha azt látjuk, hogy nem lennél biztonságban. És fontos, hogy miközben mi biztosítjuk a kenutúrát, a túradíjat értelemszerűen nem tudjuk visszatéríteni, mert valaki a figyelmeztetés ellenére is úgy jön el egy Hernád-evezésre, hogy a hajó irányítása nincs rendben.

 

hernad-vizitura-kenutura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-1.jpgEgyébként tudni kell, hogy ahol vízre szállunk, ott minden békés, ártatlan és szende, ezért megértjük, hogy nehéz elképzelned, vannak olyan kanyarok, ahol ha nem vagy tökéletesen képzett kormányos, ha nem tökéletesen képzett a vezérevezős, akkor kicsap a sodrás a sodorvonalban lévő uszadékra.

 

 

 

Ami azzal a veszéllyel jár, hogy bebucskázik a kenu az uszadék alá. És onnan nem igazán lehet kijönni....

 

 

 

 

www.hernad-vizitura.eoldal.hu-vizitura-hernad-czabdav.jpgHa beakadsz, sokkal könnyebb meghalni, mint egy rafting túrán, ahol az esetek 99.999%-ban a boruló embert viszi a víz, és majd csak lesz egy pont, ahol partra tud kecmeregni.

 

 

 

 

A Hernádon nem évezredek alatt lekerekedett nagy sziklák között megy a víz, hanem az uszadékfából a Hernád torlaszokat épít. Ha beakadsz az ágakba, és beprésel a víz a torlasz alá a víz, nem tudsz majd kijönni. És mi sem tudunk kihozni! Ez nem játék. A felső szakaszra, az első két napra csak ennek tudatában és az ennek megfelelő tényleg tökéletes felkészültséggel jelentkezz. 

 


 

hernad-005.jpg

Az 5-4-3-2-1-napos Hernád vízitúra esetén már nem eszik ANNYIRA forrón a kását. Az 5-, 4-, 3-, 2-, 1-napos "lenti" szakaszokhoz "elég" a KOMOLY rutin. Vagyis az 1-2-3-4-5-napos Hernád kenuzás szakaszaira is kell a NAGYON JÓ kormányzás, csak nem kell "világbajnoknak" lenni. Ha ilyen vízitúrázó vagy, gyere, mert a Hernád gyönyörű. Ha nem tudod eldönteni, hogy megütöd-e a mércét, gyere el bármely más vízitúránkra, "megnézünk" és megmondjuk, hogy jöhetsz-e.

 

 

Ilyen egyszerű. 
A Hernád a vízitúrázók között ismertebb folyók közül leginkább a Rábához hasonlít. Brutálisan klassz. Kalandos, de nem veszélytelen. 

 


A szállás a Hernád vízitúra idején:
igény szerint sátor vagy vendégszoba

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-9.jpgA Hernád túra 7-napos változata két támaszpontos vízitúra.

A folyón evezve jövünk lefelé, és mindenhol ott folytatjuk, ahol előző nap kiszálltunk. Ez történik a vízen. 

 

 

 

 

Eközben a Hernád kenutúra szállás szempontból a 7-napos vízitúra esetében igényel egy költözést. Szerintünk így optimális, de mindenki foglalhatja bárhol a szállását, ütemezheti a költözéseit ízlés szerint. Pláne ha valaki borsodi, akkor akár naponta ingázva is tud jönni a kenuzásra. És természetesen mindig az aznapi kikötési helyen tudtok sátrazni is. 
 

 

 

hernad-szallas-2014-2.jpgA Hernád vízitúra 5-4-3-2-1- napos változatán a szállás -akár sátrazással, akár vendégszobával - végig fix.
Tehát az 5-4-3-2-1-napos túrát választóknak a Hernád-kenutúra a szállás szempontjából - hangsúlyozzuk, hogy kizárólag a szállás szempontjából - "állótábor". Ami azt is jelenti, hogy kell majd minden nap autókázni. Ehhez az első nap transzfert biztosítunk, aztán megismerik egymást a csapat résztvevői, és a hamar szívélyes viszonyba kerülő túratársak összeállnak, és teleautó rendszerrel tesszük viszonylag olcsóvá a közlekedést. Fontos, hogy viszonylag olcsóvá. Ugyanis a Hernád adottságai adottságok, szálláshely alig van. 


Étkezés: önellátó vagy rendelt. Főzési lehetőség, jól felszerelt konyha áll a rendelkezésedre, és a "támaszponton" van rendelhető, (mégpedig finom!) reggeli és vacsora. A napközbeni elemózsiát neked kell hozni, vagyis kell gyártanod szendvicset. 

 


 Hétfői vízitúra a Hernádon: 15 km agyszakadás - kizárólag a kenut tökéletesen uraló legénységeknek (ZSA)
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-abaujnadasd-alatt-01.jpg10:30 Találkozás, a találkozás helyét a Hernád vízitúrára résztvevőknek természetesen e-mailben elküldjük.
Bemutatkozás után logisztikázunk, (autókat "készítünk be" a kenutúra első napi céljába) végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére. 


 

Ismertető, szabályok, a hajók vízhez cipelése, a hajók pakolása és indulás. 
12:00 Hipp-hipp-hurrá, indul a vízitúra! 
A nap során vadregényes útvonalon haladunk. Gyönyörű a Hernád, azon belül az első nap lélegzetelállító.

Ahol lehet, megállunk, diszkrét, "hölgyek jobbra, urak balra" rendszerben tartjuk a wc-szüneteket (és ez igaz a vízitúra többi napjára is) és természetesen lesz ebédszünetünk is.  
15:00 Érkezés a célba, a kenuk mosása, biztonságba helyezése, 
a visszavisszük a sofőröket a kocsikhoz és mindenki a szállására megy.

Figyelem! Ez a Hernád-szakasz veszélyes, csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt menü vacsora (csodálatos házi koszt)

 

 

 

 

 

Keddi Hernád vízitúra: 17 km-es hiperkaland a kenut tökéletes uraló legénységeknek (ASZ)

Ünneprontóak leszünk! Ez a Hernád-szakasz is veszélyes, csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 


10:00 Találkozás, a találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük. 
Logisztikázunk, (autókat "készítünk be" a kenutúra első napi céljába) végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére. 

A kenuk pakolása után indulás. Határozottan izgalmas és ELMONDHATATLANUL gyönyörű vízitúra vár rád. De tényleg óvatosnak kell lenni. 

 

A képen (kép: természetbarátok honlapjáról) látható kajakos tapasztalt mentő. 
2011-0815-hernad-18.jpgÓriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás, a fenti szakasz sodrása miatt nagyobb árat is követelhet. Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl.  
 

 

 

 

A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen kettőt, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló, mindenki előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon)'. 

És ezt akkor is muszáj megcsinálnod ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy ha nem ez tűnik a legjobb döntésnek. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban, hiszen ez a Hernád..... De nyugi. Pont azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. A képen látható úriember is megúszta, állítólag videózott és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. Ő volt a Hernád túrán a csapat mentő hajója a természetbarátok honlapja szerint. 
A képet onnan másoltuk. 

16:00 Érkezés a napi célba

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt menü vacsora (tüneményes házi koszt)

 

 

 

Szerdai Hernád kenutúra:
21 km 
gyors sodrású víz (SZC)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpgReggeli után "logisztikázunk", ez azt jelenti, hogy délelőtt az autókat "letelepítjük" a napi célba és telekocsi rendszerben biztosítjuk a sofőröknek a visszajutást az indulási pontra. Így mindenkinek a kocsija már az érkezési helyen "lent" lesz.
Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk. Áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk, és hölgyek jobbra, urak balra ...

Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, kiszállunk és felfedezőst, aztán visszaszállunk, és oldalágba beevezőst játszunk. 
Ebédszünetünket a természet lágy ölén tartjuk. Majd jön egy olyan "sikán", hogy a Forma 1 rajongók is eldobják az agyukat. Aztán a Hernád medrének szélessége kevesebb mint a felére szűkül. Igen ám, de a mélysége nem sokkal nő, amit a folyócska az áramlási sebességgel kompenzál, hiszen a folyadékok nem túlságosan összenyomhatóak...20180819_122947.jpgÉrkezés a napi célba.
Délután fakultatív kirándulás Regécre a várhoz. 
A vár 1285 körül épült egy 624 méter magas vulkanikus szirten, a történetét majd ott.
Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Legalább edző- vagy tornacipő, de inkább túrabakancs kell.  

 


Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.  

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

Csütörtöki vízitúra a Hernádon:
14 km kenutúra Pandorán (CP)

vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-magaspart.jpgReggeli önellátó vagy rendelt 
Délelőtt: fakultatív kirándulás Boldogkőváraljára, a vár megtekintése.

 

 

 

 

 

 

A várnézés után logisztika (a kocsik a napi célba mennek, a sofőröknek transzfer).

 

A vízre szállás után hamarosan lassulunk, "megfog" a víz, óvatosan, lassan lapátolgatunk.

 img_20180819_2.jpgSzállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 
 
 
 

 

 

Pénteki vízitúra a Hernádon:
12 km vadregényes izgalom (PN)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpgA reggeli önellátó vagy rendelt. 
Délelőtt: a kocsik a napi célba mennek, a sofőrökkel teleautóst játszunk. 

 

 

 

 

 

Aztán jöhet a Hernád.

Bang, bang, bang.

Megállunk majd a hívogató lapajokon, ott lehet pihizni, de mindent szabad, jöhet a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda vagy meditáció

 

 

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-16.jpgSzállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

 

 

 

 

Szombati Hernád kenutúra:
mintha Új-Zélandon evezgetnél 21 km-t (NÓ)

20190618_121549_resized.jpgA reggeli lehet önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen lehet vásárolni is a saját reggelihez friss péksüteményt stb. 


Logisztika, naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás. 
 

 

 

 

 

Ma is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zélandon evezel, egy alpesi folyó vagy a Sziklás-hegység csoda folyói a labdába se rúgnak. 
Ha túloztunk is, itt tényleg hihetetlen a Hernád-völgy, amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen, de a valóság és a fotó közötti különbség ugyebár elég erős.

 


a-hernad--02.jpg17:00 Érkezés a napi célba
Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 


 

 

Vasárnapi kenutúra: überszép 10 km-es levezető vízitúra, Hernád mércével "lájtos" szakaszon (ÓG)

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpgReggeli (önellátó vagy rendelt) után logisztikázunk, pakoljatok be mindent az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahol őrzött helyen fognak parkolni (itt a kiszállási díj, amely a parkolást is tartalmazza 200 Ft/fő).

 

 

 

A vízitúra napi céljából "vissza-teleautózunk" a sofőrökkel a vízre szállás helyére, a Hernádra tesszük a hajókat és könnyes szemmel bólogatunk a tényhez: minden egyes kanyarral rohamosan fogy a hátralévő szépség és hamarosan becsapunk a célba. 

A kenutúra végén világvége-bánat lesz úrrá a csapaton és hangos a jajveszékelés. A vigasztalhatatlan sírás-rívást csak a hajómosás lehetőségével tudjuk csitítani.  

Hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek - busszal és vonattal. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. Kérjük, hogy kizárólag akkor tisztelj meg jelentkezéseddel, ha ezt elfogadod nagy meleg idején is.  
gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgMég egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "tökéletesen" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk. Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, Bodrogközi, a vizitura.eoldal.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci  vízitúráinkat! 

 

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36 209 342 760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás?
Amit még tudnunk kell: darázscsípés-allergia epilepszia, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, ha nem is milligramm és milliméter  pontossággal, de a testsúlyok és magasságok, különösen ha az "Elemér" 232 centi magas vagy erősebb testalkatú.  

 


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

 

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

 

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 


(Pl. 7623 Pécs, Bátaszék u. 7.  
2022. július 4-10. 
​Hernád vízitúra)