Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. szeptember 16-21. 6 napos Hernád kenutúra

a-hernad-alsodobszanal-01.jpg2019. szeptember 16-21. Hatnapos Hernád vízitúra, a kenuzásban nagyon gyakorlott csapatoknak. Vagy kérjétek ezt a 6 napos Hernád kenutúrát akkorra, amikor nektek jó!  

 

A Hernád: gyönyörű. A Hernád a vízitúrázók között ismertebb folyók közül leginkább a Rábához hasonlít, vagy tekinthető a Mura, a Rába és a Szigetköz sajátos mixtura pectoralisanak. Magyarán brutálisan klassz. Kalandos, de nem veszélytelen, lásd később. 

 

 


20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpgA szállás igény szerint: sátor vagy szoba. 
Közlekedés: vonat vagy autó
A vízitúra a sátrasoknak: ezen konkrét Hernád túrán minden értelemben vándortábor. 

Maga a vízitúra a vendégszobát kérőknek is vándortábor, de a vendégszobások szállása végig fix, tehát a vendégszobát kérők számára a kenutúra a szállás szempontjából - hangsúlyozzuk, kizárólag a szállás szempontjából "állótábor". Ami azt is jelenti, hogy kell minden nap autókázni, amit teleautó rendszerrel teszünk olcsóbbá.
Étkezés: önellátó, főzési lehetőség, jól felszerelt konyha, vagy rendelhető reggeli és vacsora a vízitúra során a fix szálláshelyen lévőknek egyenes remek, a sátrasoknak az étkezést maguknak kell megoldaniuk.    

 

 


 1. napi vízitúra a Hernádon: 16 km vadvíz
hornad-zsadany-es-abaujvar-kozott.jpg11:00 Találkozás, a találkozás helyét a Hernád vízitúrára résztvevőknek természetesen e-mailben elküldjük.
11:15 Bemutatkozás, programismertető, szabályok, biztonság, közben szendvicsebéd
11:30 Logisztika, közösen ugrunk fel a vízre szállás helyére, igény esetén buszos transzfer a partra.

13:30 Hipp-hipp-hurrá, indul a vízitúra! 
A nap során vadregényes útvonalon haladunk. Gyönyörű a Hernád, azon belül az első nap lélegzetelállító. Természetesen többször megállunk, diszkrét, "hölgyek jobbra, urak balra" rendszerben tartjuk a wc-szüneteket (és ez igaz a vízitúra többi napjára is). 
17:00 Érkezés a napi célba
Figyelem! Ez a Hernád-szakasz veszélyes, csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 

 

 

 

 

2. napi Hernád vízitúra: 15 km szlalom agyszakasztóan szép tájakon evezve
hernadzsadany-alatt.jpg08:30 Reggeli (igény szerint önellátó vagy rendelt) 
Délelőtt egy mini "Grand Canyon" és a tényleg festői patak szurdokjában kisebb gyalogtúra. 
11:00 Logisztika
12:00 Vízre szállás után hazai vizeken indul az izgalmas Hernád-kaland, garantáltan egy pillanatig sem unatkozunk. 
16:00 Érkezés a napi célba

Figyelem! Ez a Hernád-szakasz csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető, a nem maximálisan uralt kenuk legénysége nincs biztonságban, a Hernád veszélyes, uszadéktorlaszokban bővelkedő szakaszáról van szó. 

 

 

 

3. napi Hernád-túra: 21 km gyorsabb sodrású vízen
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-010.jpgÖnellátó reggeli után "logisztikázunk", ez azt jelenti, hogy délelőtt a vendégek autóit  "letelepítjük" a napi célba és transzfert* biztosítunk a sofőröknek vissza az indulási pontra. Így mindenkinek a kocsija már az érkezési helyen 
"lent" lesz.
Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk. Áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk és hölgyek jobbra, urak balra az erdőbe...Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, kiszállunk és felfedezőst, aztán visszaszállunk és oldalágba beevezőst játszunk. 

Ebédszünetünket a természet lágy ölén tartjuk. Majd jön egy olyan 5 kanyaros "sikán", hogy a Forma 1 rajongók is eldobják az agyukat. Aztán jön egy (újabb) odafigyelést igénylő rész, a Hernád medrének szélessége kevesebb mint a felére szűkül. Igen ám, de a mélysége nem sokkal nő, amit a folyócska az áramlási sebességgel kompenzál, hiszen a folyadékok nem túlságosan összenyomhatóak...

20180819_122947.jpgÉrkezés a napi célba.
Délután fakultatív kirándulás Regécre a várhoz. 
A vár 1285 körül épült egy 624 méter magas vulkanikus szirten, a történetét majd ott ...
Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Fel és túra... Edző- vagy tornacipő, ha van, túrabakancs kell.  

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft.  
Vacsora: igény szerint önellátó vagy éttermi vacsora

 

 

 

4. napi vízitúra a Hernádon: 15 km, néhol a szűkületek miatt kisebb- nagyobb izgalmakkal... 
20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpgReggeli önellátó vagy rendelt 
Délelőtt: fakultatív kirándulás Boldogkőváraljára, a vár megtekintése. A várnézés után l
ogisztika (a kocsik a napi célba mennek, a sofőröknek transzfer). A vízre szállás után hamarosan lassulunk, "megfog" a víz, óvatosan, lassan lapátolgatunk, itt és most - majd látod miért - nem nagyon vidám dolog borulni.
14:45 Hosszabb pihenő, majd a pihenőben elfáradva, újra a vízen, a kenutúra 12,7 km-nél egy olyan bűbájos kis öblöcske vár ránk, hogy muszáj beevezni. 

17:00 Ha a tracking adatokat használod, ami megjegyzi a sok menet közbeni csalinkázást, beevezést, sziget-körbeevezést, akkor 15 km után érkezés a napi célba.

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft.  
Vacsora: igény szerint önellátó vagy éttermi vacsora

 

 

 

 

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpg5. napi Hernád kenutúra: 15 km először lassú, majd "nem lassú".... vízen 
A reggeli lehet önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen lehet vásárolni is a saját reggelihez friss péksüteményt stb. 

 


Logisztika (a kocsik a napi célállomásra mennek, a sofőröknek transzfer, a transzfer 1990 Ft/sofőr vagy telekocsi rendszer).  

 

vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-magaspart.jpgNaptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás
Megállunk majd a hívogató lapajokon, ott lehet pihizni, de mindent szabad, jöhen a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda vagy meditáció.
15:00 Érkezés a napi célba
Fakultatív program délután: gyalogtúra a környéken 

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft.  
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt

 


 

 

 

6. napi kenutúra: 25 km überszép szakaszon

hernad-005.jpg

07:30 Reggeli (önellátó vagy rendelt), logisztika, minden be az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahonnan transzferrel visszareppentjük a sofőröket.

Vízre szállás után ma is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zéland labdába se rúghat :) 
Ha túloztunk is, itt tényleg hihetetlen a Hernád-völgy, amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen, de a valóság és a fotó közötti különbség ugyebár elég erős.

Érkezés és a kenutúra végén a fantasztikusnál nagyságrendileg jobb kenuzás örömére világvége bánat és sírás-rívás....

a-hernad--02.jpg

Hajómosás után hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek, busszal és vonattal.