Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2-napos csillagtúrák a Hernádon

hernad-vizitura-kenutura-09.jpgVálaszthatóan 1 vagy 2 napos, csillag vízitúrák a Hernádon szombaton és vasárnap, ill. bármilyen általatok kért időpontban!! A Hernád izgalmas víz, a gyakorlott, rutinos, a kenut tökéletesen uraló vízitúrázóknak ideális. 
 
 

 


Ez a 2 napos Hernád-túra nulladik nap nélkül 
20160915_hernad-vizitura-kenutura-evezes-01.jpgis tökéletes. 
A kétnapos kenu-, ill. kajaktúrát úgy fejezzük be, hogy "emberi" időpontban haza lehet érni, mosni, stb. Ez különösen jól jön, ha valakinek a következő nap munkanap! 


Étkezés: igény szerint lehet önellátó (a bázison tökéletesen felszerelt konyha, konyhák (!) vár/várnak és tudsz rendelni is. A reggeli 890, a nagyon fincsi vacsora, pl. egy húsleves és töltött káposzta 1490 Ft.
Úszni tudás: kötelező 
Mentőmellény: a mentőmellény viselése kötelező 

 

 

 

 

1. napi Hernád kenutúra: 7+7 km, amelyből az egyik 7 km sodrással szembeni evezés!

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpg10:30 Találkozás a résztvevőknek elküldött helyen
11:30 Gyors üdvözlés után mosdószünet, részletes tájékoztató, naptejezés, a felszerelés kiosztása, majd "főpróba". Mit jelent a főpróba? A Hernádnak huncut, ha nem vesszük komolyan, veszélyes folyó és van sodrása. Nem véletlen, hogy persze több pihenővel, megállóval, pisilési szünettel, de elsősorban a szembesodrás miatt fogjuk "nettó" két, a pihenőkkel együtt 3 óra alatt fogjuk megtenni az utat felfelé.

Ez a kenutúra rutinos, tapasztalt kormányosokat igényel.
És itt három lehetőség van.

Vagy ismerünk és ez alapján javasoljuk a Hernádot vagy ha még több tapasztalatra van szükség, akkor egyelőre még eltanácsolunk a Hernádtól.

A második lehetőség, hogy bár a jelentkezéskor még nem ismerünk, de egyeztetjük, hogy a Hernád-túra előtt más vízitúra-terepünkön, pl. a Szigetközben úgy kiképzünk a Hernádon is biztonságos kormányzásra. 

A harmadik lehetőség, hogy nem ismerünk, azaz a A Hernád túra napján találkozunk veled először az életben, így nem láttunk még téged/titeket kenuban, a kormányost nem láttuk még kormányosként, a stroke-ot pedig vezérevezősként vitézkedni, ha a jelentkezési lapon azt jelölted/jelöltétek, hogy voltál már sokszor kormányos. Ezt mi nyilván el kell, hogy higgyük és nyilván így is van. De. A Hernád nem veszélytelen folyó. Nem véletlenül hangsúlyozzuk AGYON, hogy a Hernád kenutúra a hajót tökéletesen uraló legénységek vízitúrája. Ezért a gyakorlatban is megbizonyosodunk arról, hogy tényleg jól megy a kormányzás. 
A vízre szállás helyével szemben van egy beöblösödés, ez a kenus legénység ügyességének próbája. Inkább itt és ilyenkor derüljön ki, hogy NAGYON más a Hernádon kenuzni, mint mondjuk a Bodrogon vagy a Tiszán kavircolni. A Hernád érdemi kormányostudást igényel és kőkeményen szükség van arra, hogy a vezérevezős a kívánt irányba be is tudja húzni a hajó orrát plusz segítse az előre haladást.  

 

20160915_161519.jpgTehát mielőtt elindulnánk a Hernádon, part- közelben megnézzük, hogy a hajók borulásmentessége nagyon valószínű-e, plusz képes-e minden kenu az ésszerű tempóban történő haladásra. 

Kizárni sosem lehet a borulást, bárkivel megesik. És pont ezért csak a tényleg profin irányított hajók indulhatnak el. Ha azt látjuk, hogy a víz kénye-kedve szerint ide-oda viszi a hajót, ne legyen belőle sértődés, nem jöhetsz. 


Ezt itt és most, jó előre egyértelműsítjük. Ha nem látunk biztonságban vagy ha nem tudnád követni a csapatot, akkor a saját érdekedben nem jöhettek. Igen, az utazás, szállás stb. költséged "feleslegesen" merült fel, megértjük a csalódottságot, de a túra díját nem áll módunkban visszaadni, csak azért, mert esetleg túlbecsülted a biztonságos Hernád túrához szükséges kormányos készségét. Mi ugyanúgy fizetjük a túravezetőt arra a napra, ugyanaz a honlap-fenntartási díj, ugyanannyi a cégautó adó és a kenutréler vizsgáztatási díja

Azzal, hogy nem szállhattok vízre, lehet, hogy életet mentünk. A TI érdeketek a biztonság, ezért nincs "apelláta". És ha azt hiszed, hogy a túravezető rossz döntést hozott, hiszen csak alig kacsázott a kenud a próbakörön, rosszul gondolod, mivel laikus vagy, nem vagy szakember és pláne nem tudod, hogy 2 kanyar után mi vár rád; pláne nem tudod, hogy a "kitettebb" részeken történő haladáshoz muszáj jól kormányozni.  

 

 

20160915_163955.jpgViszont, hála égnek, a magukat jó kormányosoknak mondó vízitúrázók túlnyomó többsége tényleg jól irányítja a kenut, így remélhetőleg veletek is teljes létszámban történik majd az "igazi" indulás. Ugyanis...
 

A próba után pakoljuk a hajókat és az "igazi" vízre szállás után indul a kaland, start. Egy-két kanyaronként szusszanunk egy kicsit
Az első hosszabb pihenőnk egy kavicspadon lesz. Aztán a nap során természetesen lesz több rövid megálló, kiszállós pihenés, pisilési szünet diszkréten: hölgyek jobbra, urak balra
Kb. 15 perces nézelődés, fotózás
15:30 Fordulunk. A sodrással lefelé már minden gyorsan megy, de persze óvatosak vagyunk, nagyon figyelünk, paradox módon kisebb víz esetén koncentrálunk különösen. Mindig nagyon-nagyon, de ha lehet, akkor ilyenkor még jobban. 

 

17:00 Visszaérkezés.
Késő délután szabad program vagy ingyenes "fakultatív program". Ebből hármat is kínálunk. 

Körséta és a kilátóból körbe-körbe nagyszerű a kilátás a Zemplénre. Vagy autóval kirándulás Boldogkőváraljára a kápolnáig, Boldogkőváralján parkolunk az út mentén és gyalog felszaladunk a várhoz.

A harmadik opció pedig autós kirándulás Regécre, majd a megálló után 1700 méteres séta fel a várhoz. 
Egyszóval érdemes túrabakancsot is hozni! 

 

A szállásunk egy kemping, motel és vendégházban lesz. Csak egycsillagos a hely, de ilyen ápolt helyeket Ausztriában szoktunk meg, ez nem Borsod, hanem Németország. 

A sátrazáson kívül lehet szobákat is kivenni, a földszinti szobák fürdőszobásak, az emeleti szobák esetén a mosdó a folyosón található.
Szállásdíjak: sátrazás az időponttól függően (1200-1500 Ft) vagy vendégszoba (1 fő 1 szobában 4000 Ft, két személy esetén a szoba díja 3000 Ft

 

Vacsora: minden adott a saját főzéshez, bográcsozáshoz, szalonna-sütéshez vagy rendelt vacsora. 
 

 


2. napi Hernád túra: 6+6 km, amelyből  az egyik 6 km sodrással szembeni evezés lesz
hernad-005.jpgA reggeli önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen lehet vásárolni is a saját reggelihez valókat, friss péksüteményt stb.
 

07:30 Sátorbontás vagy kiköltözés a szobákból, pakolás, reggeli
08:30 Naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás és persze m
egállunk majd a hívogató fövenyeken.
10:00 Pihenés, wc, fotózás.  
 

A Hernádnak ezen a szakaszán (felfelé jövetben) a szembe sodrás néhol erős, de sehol sem extrém erős, mivel érezhető a közeli duzzasztás hatása. Nem véletlen, hogy lefelé is kell evezgetünk. Szóval nem jó az erős sodrás hiánya lefelé, de annál jobb felfelé, hogy nem a Niagarán evezünk "fel". 

 

Aztán fordulunk és az érkezés 15:30 körül várható, de kiszállás után még vár rátok a vízitúra legkeményebb :)) része, a szivacsozás, hajómosás. (Bocs.) Hogy pontosan mikor érkezünk vissza, az attól a tempónktól függ. Nem sietünk, nem hajt a tatár. Kényelmesen, a csapat leglassabb hajójához alkalmazkodva evezünk.

Opcionálisan rendelt ebéd, majd hazautazás, vagy fakultatív délutáni programként gyalogtúra Abaújkér környékén, horgászat ....